♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

Aku suka dia ^___^



Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum

okey baru dengar satu lagu nie
tetiba dah rasa macam kena sangat hah dengan situasi sekarang
aiyooo hebat sungguh hah penangan dia
lirik yg ainan tasnim buat nie seyes kena setepek kat muka
sambil drive tadi, sambil dok senyum ja sampai habis lagu
ngek betollah cik fadz nie
itukah yang dinamakan 'chenta'?
saya rasa,
saya rasa,
saya rasa,


Aku lihat dia disana
Aku ingin mendekatinya
Aku cuba menghampirinya
Lalu aku menyapa dia

Dia pun membuka bicara
Dan aku mulai mengenalnya
Kita mulai bermain mata
Mula timbul rasa bahagia

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Kekadang hati ku bertanya
Adakah dia dah berpunya
Kerana diriku berasa
Aku jatuh hati padanya

Aku ingin memilikinya
Aku ingin menjaga dia
Aku ingin mencinta dia
Aku ingin hidup dengannya

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Mungkinkah aku, kan berjumpa dengannya
Untuk meluahkan rasa
Mungkinkah aku, kan berdiam diri saja
Menunggu cinta darinya

Ku terima satu nota darimu
Yang tertulis ‘Aku suka kamu’

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Akhirnya kini ku kan mampu ceria
Diriku sangat gembira
Akhirnya kini, aku mulai bahagia
Menerima cinta darinya

Aku suka dia

Because We're Friends



Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum

sambil-sambil layan buat esaiment, layan dengar lagu
sekali random hah keluar lagu nih
 cik fadz macam touching lak dengan lirik dia 
gilak betoi
tengah-tengah cuaca panas nie bley lak nak touching
(eh kejap apa kaitan panas dengan touching lak hah. tak faham sehh)
jom check lirik dia
mana nak tau sama kot ada yang pi kait dengan life dia kan
bak kata kawan cik fadz,

"nie takda lain kalau nak touching hah. asal tengok movie touching. asal dengar lagu touching. sajalah tue sambil-sambil tengok, sambil-sambil dengar, pi kait dengan kisah hidup sendiri kan? drama betollah kamu nie dear"

nah amek sebijik kena kat muka
speechless teruslah time tue
jom layan lirik bawah nie
susah payah taip sambil tengok video translate lagu nie hah
layan nah

|
|
|
|
v


~mr.google~

I was going to embrace your shoulders because you were crying
But I just put my hand down
Because I'm a friend, a friend, a friend
I'm just a good friend to you

I want to go to that guy who is hurting you and punch him but
I can't, I can't I can't
Anyway, I can't be anything more than just a friend

* I want to suddenly hug you, kiss you on the lips
Comfort you, who would be surprised
And be the one who will make you happy
I want to tell you these things but I only clench my fist
Eventually, I can't say those words
Like a coward, I make an excuse for my heart - we're just friends

Because I'm afraid of your obvious rejection
Because we might not be able to even be friends
I love you, I love you, I love you
I hide those words that I want to tell you

* repeat

If I wait one more day, I wonder if you will look at me
Every time I see you crying
I get so mad that my heart feels like it will burst and cry

Although I hurt as much as you hurt
Although I swallow my tears
I can't go a step closer to you
I deceive my heart saying that we're just friends
And like a fool, I just cry inside
And on the outside, pretending to be a good person,
I just say, we're friends

~Lee Seung Gi - Because We're Friend~

Alhamdulillah, syukur



Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum

Alhamdulillah perkataan pertama lepas sedar dari tidur
saat ni cik fadz masih mampu duduk depan laptop
masih bernyawa
masih sempat menatap insan-insan disekeliling cik fadz
masih sempat menghirup udara segar
masih sempat menikmati keindahan alam ciptaan Allah
masih sempat bukak mr.bloggie
terima kasih ya Allah
syukur dengan segala pemberianMu

Di dalam surah Ibrahim ayat 34, 

Allah menjelaskan tentang golongan yang diberi nikmat dan kemudiannya tidak bersyukur atas pemberian Tuhan

Dia telah memberikan kepadamu (keperluanmu) dan segala apa yang kamu mohonkan kepadanya. dan jika kamu menghitung nikmat Allah, tidaklah dapat kamu menghinggakannya. Sesungguhnya manusia itu, sangat zalim dan sangat mengingkari (nikmat Allah). 

- surah Ibrahim, ayat 34 -

so, setiap hari make sure kena selalu ucap terima kasih
tak kena bayar pun terima kasih tue ya kawan-kawan
peace no war yar

pengalaman itu adalah guru sejati



Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum

"semua yang berlaku mengajar kita untuk mengenal diri dengan hati yang ikhlas. hanya orang yang berjiwa besar yang berani mengakui kesilapannya. pengalaman itu adalah guru sejati untuk kita. apapun yang terjadi, semua itu takdir Allah yang harus kita terima dengan dada yang lapang"
-7 petala cinta-

Semalam adalah kenangan
Hari ini adalah kenyataan
Esok adalah impian
so cik fadz, yang lepas jangan dikenang-kenang
yang lepas biar lepas
yang lepas jadikan kenangan
yang lepas jadikan pengajaran
yang lepas jadikan pengalaman
yang baik teruskan digilap
yang kurang baik, tukarkan jadi baik
yang penting, biar yang lepas itu berlalu pergi
yang penting sekarang, nikmatilah hari nie sesungguhnya
jadikanlah hari nie seperti hari terakhir untuk menikmati dunia
ikhlaskan setiap apa yang dibuat pada hari nie
usaha seolah-olah esok tiada lagi
insyaAllah mudah-mudahan semuanya lancar

v^___^v 

thesis writing in progress lagi




Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum


credit to husna pic


"wahai cik fadz, silalah teruskan tugas anda. cepat-cepatlah siapkan thesis anda. jangan dok malas-malas sangat aihh. fokus sikit nah "

seru semangat nak siapkn thesis jap
biar bersengkang mata asal thesis siap
(masalahnya bersengkang mata ntah bila hah)
ya allah, permudahkanlah segala urusanku
berikanlah aku semangat untuk terus berjuang
berikanlah aku kekuatan untuk menghadapi hari-hari mendatang
nak grad september nie
takmo extend
please please please


nota kaki : layan cerita sikit-sikit sudah skrg nie. lepas abeh thesis, nak hadam cerita tue pon takpa ya cik fadz

fokus dan terus fokus



Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum

cik fadz, lebih berfokus ya lepas nie
buat elok-elok thesis kamu tue
jangan kecewakan Dr nah
harapan tinggi tue nak publish kan paper kamu tue
syukur alhamdulillah
moga dipermudahkan segala urusan cik fadz 
tinggal tak banyak masa ja lagi 
yang penting sekarang, kena FOKUS FOKUS dan FOKUS
all the best untuk diri sendiri

review 7 Petala Cinta



Bismillahirrahmanirrahim

~sumber FB 7 petala cinta~

assalamualaikum cinta...
waalaikumussalam rindu...

okey masih dalam mood filem 7 petala cinta
kiranya masih dalam awang-awangan lagi lah ya
biasa la kalau dah cakap soal 'chenta' nie kan
confirm suma nak bunga-bunga ja
kalau boleh daun, ranting, dahan pon nak dijadikan metafora
syabas dan tahniah ya untuk pengarah filem nie
lambat sikit cik fadz tengok movie nie
bagi cik fadz not bad cerita nie
banyak pengisian dia
dialog pun mendalam maksud dia
kiranya cik fadz berfikir jugak la kalau dengar dialog-dialog yang dilontarkan tue
ya mungkin filem kita tak sehebat filem bercorak islamic di Indonesia
tapi nie kiranya satu percubaan baru bagi penggiat filem Malaysia
biasalah tue kalau ada kurangnya
apa yang cik fadz boleh share, yang baik dalam cerita nie dijadikan teladan dan yang buruk dijadikan sempadan
jangan kita asyik tengok yang negatif ja
sampai kadang tue, yang negatif menutupi yang positif
cik fadz nak petik satu dialog dalam cerita nie

"Insan yang masuk ke dalam rumah Allah adalah tetamu dan bukannya penjenayah"

okey masa nie bergenang juga la air mata nie
apa yang cik fadz fikir, 
ya Islam itu tak mengajar kita untuk menghukum seseorang tanpa soal selidik terlebih dahulu 
walaupun kadang-kadang kita menjatuhkan sendiri hukum ke atas seseorang
wallahualam
satu lagi dialog yang menyentap

"Sebesar manapun dosa yang kita lakukan, sesungguhnya pengampunan Allah itu seluas langit yang tidak bertepi. Seluas lautan yang tidak berpenghujung"

Allah itu Maha Pengampun
asalkan kita bersungguh-sungguh dan tak akan melakukan lagi perkara lepas

"Kalaulah jalan semua tertutup untukmu, carilah jalan Allah. Kerana jalan Allah itu seluas 7 petala langit, 7 petala bumi"

banyak renungan yang cik fadz dapat
insyaAllah

keinginan melampau di tengah malam



Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum

halu jejaka kacak, gadis comel
tetiba cik fadz teringin sangat nak makan menda nie

|
|
|
|
|
v

apam polka dot Resepi Apam Polkadot




sumbangan gambar mr.google
maap la kalu terguna pic anda2 suma
cik fadz teruja sebab suma comel2, cute
ini kalau nak makan kena pikir banyak kali dulu nie
urm, bley tak sok cik fadz nak try buat
jadi tak jadi, belakang kira
yang penting nak jugak buat sebab dia super cute
jom google resepi lak
v^___^v

Begini Caranya



Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum

halu jejaka kacak, gadis comel
malam nie sebelum tido, cik fadz nak layan Sam ngn Yana nie jap
lagu nie ada la dah berapa bulan pon hah kuar
sweet cik fadz dengar lirik dia
kiranya tangkap jugak la cik fadz rasa
jom layan sesama
sumber



***
Aku tak bisa mengatakan perkataan
Kelu lidah bila berdepan kamu
Aku percaya pada naluri hatiku
Yang nyata sudah ada depan mata

Tapi aku masih belum mengenalmu
Untuk menikmati rasa sebenar-benar cinta

Aku tahu dimana nak cari cintamu
Disini tak mungkin mengalah
Dengan apa yang mendatang

Yang ku tahu ku cuba terbaik untukmu
Yang indah jadikan kenangan
Yang duka perbetulkan

Begini caranya bagi diriku
Caranya bagi diriku

Tapi aku masih belum mengenalmu
Untuk menikmati rasa sebenar-benar cinta

Aku tahu dimana nak cari cintamu
Disini tak mungkin mengalah
Dengan apa yang mendatang

Yang ku tahu ku cuba terbaik untukmu
Yang indah jadikan kenangan
Yang duka perbetulkan

Aku tahu dimana nak cari cintamu
Disini tak mungkin mengalah
Dengan apa yang mendatang

Yang ku tahu ku cuba terbaik untukmu
Yang indah jadikan kenangan
Yang duka perbetulkan

Ini caranya bagi diriku
Caranya bagi diriku



nota kaki : sambil dengar, sambil berangan bley tak camtu. tp sedey kot..huhu. 
apa pun gud nite suma. cik fadz mintak maaf andai ada yg terguris hati hari nie ya. sleep tight

thesis writing in progress



Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum

halu jejaka kacak, gadis comel

credit to husna pic

"wahai mood analisis data sila datang padaku..
cepat analisis data, cepatlah proses nak writing "

seru semangat nak siapkn fyp jap
walaupun cuti, cik fadz tetap kena siapkan thesis nie hah
bersengkang mata juga la
mau taknya
next week buka cuti dah kena submit pada Dr
nie nak buat analisis data then sambung writing maa
minta la sempat
(rasanya sempat ja kalau cik fadz fokus kan)
sempat tak sempat, FB dgn inchik bloggie tetap kena ushar
okeh, nanti update lagi
pada rakan-rakan yang busy FYP, selamat ya untuk suma
tinggal beberapa bulan ja lagi untuk kita tamatkan
hope kita dapat buat yang terbaik dan dapat grad with flying colors 
takmo tension tension nah
good luck buddies


nota kaki : tak lupa juga utk hakak2 GA cik fadz. good luck ya..nanti bley kita grad sekali kn kn..jgn lupa bunga nah :)

sam oh sam



Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum

Shaheizy Sam

halu jejaka kacak, gadis comel
huhuhu shaheizy sam takda ong lah ini malam
kena bagi jalan untuk org lain lah noh
takpa next time mungkin ada ong
okey full stop
entry takda kaitan dgn ABPBH
tgk memang tgk
tapi lama-lama hilang fokus maa
hati dah takda rasa hah
hambar ja rasa
seyes memang rasa nk nyanyi lagu ombak rindu

"Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku"

walaupon awal lagi dah tau pitching lintang pukang
hah tak kira
nak jugak layan jiwa nan lara nie jap
nk kena cari shaheizy sam baru nie hah
hopefully lah
wah tetiba juga rasa nak ja cepat-cepat pegi melaka tue
nak suka-suka hilangkan gundah gulana
bley dak?
huhuhu
dah la
takmo lah cik fadz merapu lagi
karang ntah apa-apa ayat lagi keluar hah
nite jejaka kacak, gadis comel

[rasa hati] Saya harap awak jodoh saya



Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum


Jatuh cinta tidak bermakna kita harus memilikinya
Bak kata UAI, jodoh ditentukan oleh Allah sewaktu kita berumur 4 bulan ketika dalam kandungan ibu lagi
Saya harap awak jodoh saya. InsyaAllah
Amin

~credit PDH~


nota kaki : terasa badi orang kahwin tertempias. dah hujung minggunya pegi kenduri. then ada jemputan kawan-kawan tunang lah, kahwin lah. lagilah ter hah :)

cerita hati #4 - cita-cita dan impian



Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum

~gambar hiasan~

cerita di suatu hari yang tidak dapat dikenal pasti lokasi dan waktunya
inchik kekasih mengajak cik kekasih jalan-jalan cuci mata
ambil angin segar di tasik berdekatan
cik kekasih super excited sampai preparation dah betul-betul mau picnic
bukan apa fikir cik kekasih,
sambil sembang, cuci mata bolehlah makan-makan alas perut
dalam bakul picnic tue, buku feberet inchik kekasih dan cik kekasih pon ada
kononnya book worm couple gituh
sembang, makan, santai-santai membaca tue, tiba-tiba inchik kekasih buat soalan spontan dia
bukan sekadar spontan lagi dah
tapi tahap super dah hah

"awak, saya dapat offer sambung PhD"

"wah bestnya. congrats ya awak. kagumlah dengan awak nie. inchik kekasih sapalah awak nie kan"

tersenyum-senyum ja cik kekasih
bukan apa,
selain kagum dengan inchik kekasihnya, hati rasa beruntung ketika tue

"terima kasih awak. tapi kan..tapi kan..tapi kan.. urmm, takda apalah"

huh, memang buat suspens inchik kekasih nie

"awakkk, saja eh nak kasi suspens kat saya. cepat sambung ayat awak yang tak berapa nak lengkap tue. ini kalau amek paper BM, confirm tak dapat score nie hah. ayat tergantung cikgu BM saya cakap dulu"

suspens suspens cik kekasih, sempat juga nak bergurau senda tue
bukan apa, suasana masa tue macam agak tegang kan
so, sekali sekala kena la regangkan 

"susah la nak cakap awak. dah macam betul-betul ada ketulan emas dalam nie hah. awak nak?"

balas inchik kekasih sambil bergurau menunjukkan tekaknya
hah sudah
time nie lah nak kena ada ketulan emas tue eh
inchik kekasih nie ada-ada ja lah
merajuklah kejap

"okeh okeh. takmo touching touching nie. nanti kang muncung tue bertambah panjang la pulak kan. meh nak sambungkan balik ayat yang tak berapa nak lengkap tadi tue"

"that's my inchik kekasih"

senyum lebar hah cik kekasih

"awak, saya dapat offer sambung PhD"

"ok. then?"

tak sabar-sabar nak tau cik kekasih hah

"tapi sambungnya kat oversea. bukan over the sea tau"

"oh ya kaaa"

respond kalau boleh nak blurr jugak 
bukan setakat muka ja blurr cik kekasih time tue 

"awak ok?"

"eh ok ja. best la awak dapat sambung kat sana. saya pon ada cita-cita nak sambung master saya kat sana"

"so..."

"so? apakah? awak hari nie banyak eh buat saya tertanya-tanya"

"saja sekali sekala. boleh jugak la tengok rupa awak time awak panic tapi nak sembunyikan perasaan tue"

"saja eh. apa yang so tadi tue? sudah-sudahlah senyum kambing tue awak"

"marah nampak. relax la awak. urmm, actually saya nak suggest kat awak yang better kita pergi berdua ja oversea tue. saya buat PhD, awak buat master. ada okey kah? urm, satu lagi rasanya lagi better kalau kita ehem ehem dulu before pegi sana. saya akan rasa lega kalau awak jadi tulang belakang perjalanan hidup saya. support saya waktu jatuh dan bangun"

hah??
okey ini memang straight to the point
takda dah bengkang bengkok macam awal tadi
confirmlah terbeliak mata cik kekasih




nota kaki : tiada kaitan antara yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia. bestnya kalau dapat sambung study abroad sesama dengan incik hubby. tapi gayanya lambat lagi maa nak ada hubby pon. kita pegi sorang ja lah


Ya Allah, jika dia benar untukku



Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum

~ Lelaki Soleh Idaman Wanita Solehah's Photos~

Ya Allah, jika dia benar untukku,
satukanlah hati-hati kami, Ya Rabb
Jika kau ciptakan dia untuk orang lain, dan aku untuk orang lain,
maka kau lupuskanlah segala ingatanku daripada mengingatinya
Amin


nota kaki : masalah jiwa seketika..huhuhu

Kahwin Sekarang? Siapa Takut!



Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum

halu jejaka kacak, gadis comel
morning
jangan lupa breakfast nah
bak kata lecturer cik fadz

"breakfast like a king, lunch like a prince, and dinner like a pauper"

dan yang penting jangan lupa tips pagi yang cik fadz bagi
kot yang terlupa, meh picit sini laju-laju
penangan satu buku nie, cik fadz nak post something ya pagi nie


"Namun, satu perkara penting yang perlu dicatat di sini adalah: meskipun berkahwin sebaiknya segera dilaksanakan dengan tidak perlu menunggu matang dari segi kewangan, bukan bermakna berkahwin boleh dilakukan tanpa sebarang persiapan. Segera berkahwin jika telah cukup umur dan telah mempunyai calon pasangan berbeza maknanya dengan tergesa-gesa berkahwin. Orang yang tergesa-gesa biasanya lebih cenderung kerana terdorong oleh kepentingan nafsu semata-mata sehingga mengabaikan persiapan. Sedangkan segera berkahwin adalah keputusan yang bermula dari kesedaran akan terdapat mudarat jika tidak segera berkahwin dan memberi manfaat jika segera berkahwin.

Oleh yang demikian, sekali lagi, segera berkahwin bukan bermakna bermula dengan tergesa-gesa tanpa persiapan. Dan, persiapan yang dimaksudkan di sini bukanlah persiapan dalam makna harta atau dari segi ekonomi. Bukan sebagaimana yang sering difahami orang pada umumnya, bahawa belum bersedia berkahwin biasanya hanya kerana belum bersedia dari segi ekonomi. Namun, persiapan yang lebih dimaksudkan di sini adalah persiapan yang bersifat bukan harta iaitu persiapan rohani, atau persiapan psikologi atau persiapan mental."


- Petikan daripada buku 'Kahwin Sekarang? Siapa Takut!' tulisan Akhmad Muhaimin Azzet


okey jangan salah faham nah
bukan cik fadz yang dah dipinang orang or dah sampai masa untuk mendirikan masjid
petikan ni cik fadz dapat daripada buku yang dipinjam seketika daripada seseorang
alang-alang nak dedikasi juga lah post nie utk seorang sahabat cik fadz
baru semalam dapat khabar berita yang sahabat cik fadz bakal menjadi tunangan orang
dear Shahila, tahniah ya
moga semuanya berjalan lancar nanti
insyaAllah takda aral, cik fadz sampai pada hari bahagia kamu nah


nota kaki: rasa macam nak beli aja buku tue...huhuhu

ceritera pelajar tahun akhir



Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum

halu jejaka kacak, gadis comel
dah masuk bulan 4 dah noh
kejap ja masa nie kan
ok saja nak madah sikit

"masa tue tak pernah nak tunggu kita"

ok, cukup kat situ ja nah
alhamdulillah masa diberi usia, diberi kekuatan utk meneruskan segalanya
alhamdulillah juga hari nie cik fadz dah selesai sampling FYP
sampling terakhir yang bawa banyak kenangan baru, manis dalam hidup cik fadz
thank 'fypmate' cik fadz yang sangat happening
hampa suma terbaiklah
biar muka kita pakat burn pon hari nie kan
asalkan kita enjoy hari nie

^____^v

 

nota kaki : okey nanti update lagi..dah nak maghrib pon. selamat menunaikan solat maghrib :)

nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih