♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

internship a.k.a intersesi suda tamat


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. alhamdulillah dah selesai 2 bulan internship tue ..
.. syukur sumanya berjalan lancar ..
.. byk ilmu baru yg dapat ..
.. terima kasih pada suma pihak yg terlibat ..
.. terutama staf2 kat Jabatan Perkhidmatan Veterinar Pulau Pinang (JPVPP) ..
.. staf2 Makmal Veterinar Kawasan Bukit Tengah ..
.. suma kawan2 intern yg len ..
.. suma best ..
.. byk kenangan, memori baru yg tercipta antara kita suma ..
.. nanti insyaAllah kita akn jmpa lagi yar ..
.. gud luck utk suma yar ..


lots of tears lol


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. huhuhuhu, bengkak suda mata nie ..
.. nie suma gara-gara nengok crita korea 49 days tue ..
.. mlm nie dah last episode suda ..
.. sad ending lol ..
.. gila berjuraian air mata nie ..
.. walaupon crita tue mcm tak logik sebab ada lak roh yg pnjam2 jasad nie kan ..
.. 1 la yg akue suka, cinta yg gila tulus antara I-Gyeong ngn si I-Su tuh ..
.. sampai mati tue weh ..
.. one day, nk mcm tue jugak boley ka? ..
.. tulus, suci dan murni ..
.. dri drama nie gak dpt tgk sapa kwn, sapa musuh kotw ..
.. boley la relate dgn realiti kita nie ..
.. ya lah, byk kotw, dpn nie pijak semut tak mati kotw ..
.. blkg? masyaAllah ..
.. sabar ja lah kan ..
.. sesapa yg minat and teringin nak tgk crita 49 Days tue, boley la picit sini ..
.. suma episode da ada tuh ..
.. mmg layan jugak la weh ..
.. so, jom tgk sikit sinopsis dia nah ..
.
.
.
.
.
.
.
Shin Ji Hyun was enjoying absolute bliss as she was about to marry her fiancé, Kang Min Ho, but her perfect life is shattered when she gets into a car accident that leaves her in a coma. She is given a second chance at life by a reaper, but it comes with a condition: she has to find three people outside of her family who would cry genuine tears for her. In order to do this, she borrows the body of Yi Kyung, a part-time employee at a convenience store for 49 days.


.. maap lah ya, mls maw translet daaa ..
.. layan gambar laks yar ..
.. peace yawwww ..


.. nie antara pic yg akue copy and paste kn yar ..
.. credit to ONETVASIA ..
.. check kat situ ya utk byk lagik pic2 nya ..
.. nk dgr OST dia, picit sini ..
.. so, thats all dis nite ..
.. jom tdow yar skrg ..


SUATU INGATAN AKU, KAMU DAN MEREKA


.. entry kali nie, akue share dari FB akue ..

.. post nie, ada la sis akue tag kan ..

.. ingatan sesama kita ..

.. TQ sis ..



10 Wasiat Imam Al Ghazali...

Dunia ini laksana api yang akan membakar sesiapa sahaja yang cuba memegangnya. Kerana itu gunakanlah api hanya pada malam hari sahaja. Yang bererti jadikanlah dunia sekadar tempat untuk mencari tapak syurga.

Dunia adalah jambatan kecil untuk menuju kehidupan besar yang abadi. Kerana itu jangan rosakkan jambatan itu dengan membawa keperluaan dunia yang berlebihan sehingga jambatan itu rosak.

Sibuklah berfikir tentang dirimu sendiri sehingga tiada kesempatan untuk berfikir tentang orang lain.

Sebelum tidur ingatlah bahawa esok belum tentu boleh bangun lagi.

Ingatlah bahawa esok lusa kamu akan mati dan akan menjadi mangsa cacing tanah.

Berjuanglah di jalan Allah supaya malaikat memberi penghormatan atas kematianmu nanti.

Berjemaahlah bersama kawan muslimin di dunia agar kamu beroleh teman semasa perbicaraan di mahkamah.

Pandang ringanlah dunia ini agar ia bersifat pemurah.

Tataplah anak-anakmu baik-baik kerana mereka merupakan titipan Allah kepadamu untuk menguji sifat amanah dan kepimpinanmu.

Selepas bangun daripada tidur, bersyukurlah kerana Allah telah memanjangkan usia dan memberi kesempatan sekali lagi untuk kita sedar.


letih bila jadi mcm nie


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. tetiba, terpikirkan pasal entry nih ..
.. ntah lah, dia tetiba ja melintas ..
.. kadang2 rasa letih, seksa sgt bila terpaksa jadik hipokrit dpn diorg ..
.. depan diorg buat2 mcm takda apa2 yg jadi ..
.. tapi dalam hati nie, pedih sgt ..
.. keluar sesama, ceria sesama, gelak sesama, tapi hati kecik nie ada perasaan lain ..
.. napa eh? ..
.. kadang2 pikir balik, baik jugak takda hati dan perasaan ..
.. kira tak payah nak ada perasaan nie ..
.. hampa2 suma penah tak rasa cenggini eh? ..
.. hari2 akue cuba utk buat biasa ..
.. cuba buat mcm tak apa2 yg jadik ..
.. YA akue sentiasa mencuba sedikit demi sedikit ..
.. moga akue dapat buang perasaan tue jauh2 ..
.. insyaallah ..
.. amin ..





kenapa daging khinzir tidak boleh dimakan



.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..




.. hah ce tgk tajuk tue ..
.. so, takmo melencong2 nie ..
.. kita teruskan ajalah ke topik asal tue yar ..
.. agak2, kenapa eh daging  mendalah nie tak ley makan? ..
.. meh cheq nak habaq mai kat hampa nah ..
.. daging mendalah nie kalu ikot, ada banyak la sgt2 'histamine' & 'inidazole' ..
.. dua2 bahan nie sebenarnya akan membawa masalah ..
.. contohnya gatal dan radang ..
.. selain 2 permasalahan nie, pembengkakan dan lebihan lendir kat tendon dan tulang rawan jugak ..
kira sampai radang sendi jugak la ..
.. selain tue, makan daging mendalah nie boley menyebabkan masalah batu hempedu dan obes gak taw dak ..
.. maw tak obes? kalu dah kolestrol ngan lemak tinggi kan ..
.. hah nie hampa penah dgr tak? 'Taenia solium'? ..
.. menda nie sejenis cacing pita yg wujud dlm daging khinzir nih ..
.. Taenia solium nie seyesly, dia akan masuk dlm usus si pemakan daging khinzir then akan merosakkan organ2 lain ..
.. so, kat sini nampak sgt kan kenapa daging haiwan nie, diHARAMkan dlm ISLAM, ya?

sumber : majalah RAPI



nota kaki : perkongsian kita bersama. effect presentation lah nie :)



just a short entry


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. tgk tajuk pon da taw ..
.. just nak gitaw ..
.. IM DONE IT ! ..
 ..and now is the perfect time for me to relax and chilling ..
.. peace yawww ..

credit to inchik Google



derita merindu


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. akue tgh sakit sgt skrg nie ..
.. takda la parah sgt kan ..
.. mmg tak boley nak digambarkan sakit tue macam mana ..
.. akue tgh sakit merindu nie ..
.. derita merindu ..
.. waaaaaaa ..
.. speechless teros..



pagi yg tak berapa nk pagi dah


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. slamat pagi hampa2 suma ..
.. bangun pagi dgn penuh semangat maw buat slide presentation nih ..
.. hope dpt hah settle kan ..
.. of course la kena gak buat ..
.. sebabnya sok nie dah kena present depan pengarah bagai kan ..
.. kejut perot akue nie hah ..
.. tapi, relax ja okey ..
.. all da best for me yar ..


bila org tanya pasal hantaran



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. jom layan gambar dulu ..

.. opsss, ada org tanya pasal hantaran kawen? ..
.. brapa nilainya? ..
.. tettt, bukan akue da ..
.. kwn akue sorg nie hah ..
.. dia tanya pasal hantaran ..
.. kalu akue, tak kesah lah brapa pon future hubby tue mampu ..
.. i terima aja u ..
.. okey2, dah takmo melalut ..
.. kita back to da topic yar ..
.. macam nie soklan dia kwn akue tue ..
.. "sal hntran...hg rs 15k mlampau x?" ..
.. dia tanya pendapat akue lah nie ..
.. akue jenuh gak la nak jawab kan ..
.. bukan ada ilmu sgt pon ..
.. satgi akue cakap mcm len, salah info lak kan ..
.. dah dia tanya pendapat akue kan, so akue jawab pon b'dasarkan apa yg akue pikir lah kan ..
.. 15k tuh ..
(bila difikirkan, logik jugak la dengan keadaan ekonomi skrg ni)
.. bukan sebarangan nilai la ..
.. tapi okey la dari dia letak 50k ..
.. penah jugak la pi sembang ngan mama pasal2 hantaran nie ..
.. akue cakap la kalu 10k okey tak? ..
.. skali terbaek punya jawapan yg dia bagi hah ..
.. skrg, tak t'pikir da menda2 gitu ..
.. akue terima ja brapa pon future hubby akue nak bagi ..
.. yang penting mas kawen ..
.. tak kesah lah brapa pon mas kawennya walaupon sekadar senaskah Al-Quran ..
.. asalkan pemberian yg ikhlas dari si suami utk si isteri ..
.. bukan hantaran yg belanja hangus tuh ..
.. abeh2 kalu buat pengiraan secara kasar, takda paling kurang 7 - 8k, jgn harap la ..
.. igt murah ka blanja kawen nie hah? ..
.. nak tempah catering bagai lagi kan ..
.. byk tue ..
.. abeh2, nilai tue mmg kena ada la dlm tangan ..
.. tue blom kira kos2 lain lagi ..
.. so, kalu pihak ppuan nak letak 7k, 8k, kira okey la ..
.. tgk kemampuan lah kan..
.. kalu lelaki tue mampu nak bayar 15k spt yg kwn akue nyatakan tue, okey ja ..
.. kalu rasa tak mampu, pandai2 lah settle kan ..
.. lain la kalu si lelaki tue mampu ..
.. tak kesah la brapa pon dia nak bagi kan ..
.. lain la kalu kaya macam Seth Tan yg bagi hantaran sampai 50k tue ..
.. tak best la kalu nak kawen, kena cari duit hantaran smpai byk2 sgt kan ..
.. tak pasal2 lepas kawen dok pikir cmna nak bayar hutang lak ..
.. lepas kawen lagi la byk nak guna duit kan ..
.. nak kena buat mcm2 plan lagi ..
.. yalah, awal2 boley la baru double kan ..
.. kan nanti kalu da triple, quadruple, pentuple ka lagi byk nak prepare duit ..
.. nie pendapat akue la bila da kawan akue tue tanya kan ..
.. kalu dia tanya org lain, lain lak pndapat dia ..
.. ecely, kasih sayang tue tak nilai berdasarkan duit hantaran yg tinggi ..
.. tak semestinya, hantaran sikit tak sayang ..
.. lalalalala ..
.. so, bagi akue hantaran bukan simbolik utk bermegah2 ..
.. tapi simbolik kepada kesungguhan oleh pihak lelaki melamar seseorang yg dia cintakan ..
.. bukan bermakna hantaran rendah tu bermakna lelaki itu tak sayang kat pompuan tue ..
.. tapi itu adalah masing2 punya kemampuan ..
.. takkan kejea despatch, pihak satu lagi nak demand 15k ..
(jawabnya kena buat loan lah nie eh)
.. logik2 la sket ..
.. lain la dia tu anak orang kaya ..
.. ya dak? ..
.. sapa setuju, macam saya ..
.. so, cenggini lah storynya ..
.. akue cakap ntah pape ja kan ..
.. takpa lah, dia pon ada gak stuju dgn akue ..
.. relax la bro ..
.. nanti nak kawen tue, jgn lupa jemput akue hah ..
.. tak kesah la kena rentasi Banjaran Titiwangsa ..
.. yg penting dpt tgk kamu kawen ..
.. makan nasi minyak yg pentingnya ..
.. peace yawww ..


bila fadzmeera mula menaip


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. happy weekend yar hampa2 suma ..
.. mesti ada hampa2 suma yg kuar kan hari nie ..
.. tak pon, dok rumah luangkan masa dgn family ..
.. pa saja yg hampa buat, enjoy lah ya ..
.. akue hari nie dok rumah ja ..
.. awal pagi lagi online kononnya maw buat kija ..
.. TAPI, terbantut lak sbb ada rncangan t'tunda hah ..
.. bukan t'tunda apa pon ..
.. akue nie hah, smlm nak tgk sgt MAHARAJA lawak ..
.. skali tue, t'tido la plak kan ..
.. so, pagi nie aja lah tgk final yg smlm tuh ..
.. tahniah utk SEPAH yg jadik juara ..
.. alah, klu tak menang smlm pon, SEPAH ttp juara di hati nie ..
.. lawak diorg, mmg best la ..
.. baik punyaaa ..
.. habis manis, sepah tak habis-habis ..
.. mmg kena sgt lah ..
.. lawak bersahaja slain ada mksud nk disampaikan ..
.. tahniah again brother2 SEPAH ..
.. jatuh hati dgn JEP SEPAH hah ..
.. bukan main lagik mata nie hah dok tgk dia ..
.. macho and bersahaja ja muka mlm final tue hah ..
.. kunen tue, sesuai sgt lah dgn dia ..
.. wallaweh ..
.. 350 ribu, bhagi 3. urmmm cukup dh tu kalu nak tawen hah ..
.. caitt, tetiba rasa gatai tue da mai ..
.. k lah all ..
.. nanti lagi lama, lagi ngarut hah akue nie ..



tingkatkan tenaga di tempat kerja



.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..


.. seharian bekerja kadangkala menyebabkan tenaga semakin lemah ..
.. jom check apa tipsnya yar ..
.. nanti boley la praktiskan ..

* berjalan di waktu tengahari
(tak kesahla kalu hampa nak jalan waktu pagi pon kan. asalkan hampa bergerak. and tak kesahla macam mana pon hampa gerak yar. kotw la ada yg nak melompat ka, merangkak ka kan. kira ikot keselesaan lah yg lebey tepat tue :) )

* ketika keluar makan, letakkan kereta agak jauh dari restoran. 5 minit berjalan ketika pergi dan balik mampu menyegarkan tubuh. Berjalan mampu memudahkan aliran darah.
(kalu hampa rasa kuar and larat lah kan, boley jugak menapak ja pi restoran tempat hampa nak makan tue. lagik mantop hah aliran darah hampa. siap boley mandi peluh siap sebelum nak boley makan kan)

* ambil 2 minit rehat
(2 minit dah lah yar. kalu nak lama2 balik rumah tidow la jawabnya kan. nanti tak pasal2 boley dpt APC, last2 minute cancel lak kan. takmo takmo)

* setelah bekerja selama 1 jam, ambil masa 2 minit untuk rehat. Bangun dari kerusi dan berjalan ke pantri untuk mengambil air. Jika pejabat ada tangga, jangan segan untuk mendakinya dan turun kembali.
(boley la jugak kuruskan mana yg tak perlu tue kan. amal2 kan selalu yar :) )


sumber : Hidup Sihat bersama majalah RAPI

pagi2 lagik da buat hal


.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..


.. huhuhu, angin satu badan lak pagi2 nie ..
.. bukannya lewat byk sgt pon ..
.. brapa minit ja pon hah ..
.. tolong sikit ya ..
.. takda gaji pon okey ..
.. markah pon takda ..
.. kalu ada gaji, sesudah subuh lagik dah masuk ..
.. tabah ja lah jiwa nie menghadapi kamu ..
.. takpa lah, skrg kamu kan kat atas ..
.. kmi2 nie kat bawah lagik ..
.. sabar2 ..
.. tk pasal2 mood swing pepagi nie ..
.. apa pon tak boley ..


environment tue lain sgt


.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..


.. drop jap malam nie ..
.. serabut lak kepala otak hari nie ..
.. macam menda pikir hah ..
.. rasa nak ja cepat habis utk hari nie ..
.. pejam and bukak mata da hari esok ..
.. kelam-kabut akan buat diri trasa stress ..
.. bingung bingung ..
.. naseb baik ada perkara yg menyenangkan dan cover balik perasaan tue ..
.. alhamdulillah ..
.. so, bila da dptkan rehat secukupnya, alhamdulillah da okey sikit mlm nie ..
.. so, selamat menghadapi hari esok fadzmeera ..
.. chaiyokkk ..
“Hidup itu memberi sebanyak-banyaknya, bukan menerima sebanyak-banyaknya“
.. peace yaw ..

Kuasa Cinta



Rasulullah SAW bersabda : “Cintailah siapa yang ada di bumi supaya kamu akan dicintai oleh makhluk yang berada di langit “ (Riwayat Tabrani)

“Kata pujangga cinta letaknya di hati. Meskipun tersembunyi, namun getarannya nampak sekali. Ia mampu mempengaruhi fikiran sekali gus memberi kesan kepada tindakan. Sungguh, cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat. Cinta mampu melembutkan besi, menghancurkan batu karang, membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan padanya serta membuat hamba menjadi pemimpin. Inilah dahsyatnya cinta!” (Jalaluddin Rumi).

okey fine!!



.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..


.. straight to da point yar ..
.. no more belok2 ..
.. actully, just want to say that ..
.. you're not for me ..
.. and i aslo not for you ..
.. for the rest of our life ..
.. time to say goodbye ..
.. let bygones be bygones ..



rest in peace



.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..



.. antara jam 12.00 hingga 12.15 tghari tadi dia dah pegi ..
.. pegi utk selamanya ..
.. sgt2 la sedey kotw ..
.. dari baby lagik nie ..
.. da la manja terlebey dgn suma org ..
.. memang terasa kotw ..
.. tak tgk pon masa Ma and Abah tanam dia ..
.. tak boley nak tgk sebab takungan air mata yg hampir pecah ..
.. malang jugak la sbb akhirnya, air mata tak dpt di tahan lagik ..
.. huhuhu, penderitaan jgk la tadi masa nk pi ..
.. termakan racun punya pasal lah nih ..
.. si Bobo, selamat tinggal yar ..



nota kaki : berderai lagik air mata bila teringatkan dia. sunyilah lepas nie. takda lagik yg nak kejutkan awl2 pgi suh bagi makan. selamat tinggal sayang


Sajak Hari Bapa


copy and paste entry


Selamat Hari Bapa Kepada Abah Wan….

tiap saat aku menghitung kerinduan terhadapmu…
hinggalah sekarang baru aku tersedar
ia sudah melimpah ruah….

kerana abah aku disini
kerana abah aku gembira
kerana abah kuterasa bahagia…
abah oh abah

abah…
semenjak kecil aku dibesarkan bagai menatang minyak yang penuh
semenjak kecil aku dimanjakan dengan belaian gurauanmu yang indah
semenjak kecil aku diberi penghargaan umpama seorang raja
abah…
ketika aku mengalah…
engkau semangatku
ketika aku sakit…
engkau penawarku
ketika aku bersedih…
kau air mataku
ketika aku ketawa
engkau riangku
dan ketika engkau berduka?
aku harap akulah penawar duka laramu
selamat hari bapa kepada abah wan…

Syazwan
June 2007


*********************


A Dad

A Dad is a person
who is loving and kind,
And often he knows
what you have on your mind.
He's someone who listens,
suggests, and defends.
A dad can be one
of your very best friends!
He's proud of your triumphs,
but when things go wrong,
A dad can be patient
and helpful and strong
In all that you do,
a dad's love plays a part.
There's always a place for him
deep in your heart.
And each year that passes,
you're even more glad,
More grateful and proud
just to call him your dad!
Thank you, Dad...
for listening and caring,
for giving and sharing,
but, especially, for just being you!

Nur 87
Jan 07


*********************


Ayahanda Tercinta

Ketika kejauhan
masihku hangat kasihmu ayah
betapaku rindukan redup wajahmu
hadir menemaniku

Terbayang ketenangan
yang selalu kau pemerkan
bagaikan tiada keresahan

Walau hatimu sering terluka
tika diriku terlanjur kata
tak pernah sekali kau tinggalkan
diriku sendirian

Ketikaku dalam kedukaan
kau mendakap penuh pengertian
disaat diriku kehampaan
kau setia mengajarku
erti kekuatan

Terpancar kebanggaan
dalam senyummu
melihatku berjaya
bilaku kegagalan
tak kau biarkan
aku terus kecewa
dengan kata azimat
engkau nyalakan semangat
restu dan doa kau iringkan

Tak dapatku bayangkan
hidupku ayah
tanpa engkau disisi
semua kasih sayang
yang kau curahkan
tersemat dihati.....

ya..pergorbanan ayah tercinta tidak dapat digambarkan..betapa besarnya pengorbanan ayah..tanpa ayah tiada ana di dunia..

airmata mengalir lagi..tak dapat dibendung...

ayah...
adik terlalu merinduimu..bilakah kita dapat bersua..

ayah...
adik sayangkan ayah..Kenapa kita dipisahkan??
Kenapa kita tak dapat bersama seperti mereka2 yang lain..terlalu dalam kerinduan ini pada mu ayah...

ayah...
diri ini ingin mengucup pipimu..mengucup dahimu...
diri ini bersama meluangkan masa denganmu..
tapi...
apakan daya...jarak memisahkan kita..

ayah...
ketahuilah diri ini terlalu merindui diri mu..rindukan belaianmu..kasih sayangmu
setiap malam diri ini berdoa agar dapat bertemu denganmu..

ayah..adik menyanyangi mu!!

abid 19
Jun 2007


*********************


Ayah

Pagi ini suluh mentari menghantar pulang
Jejak sepatuku masih ada debu kota meminggir
Diasak embun desa termanggu di halaman
Seratus langkahku menghampiri anak tangga usang
Rumah papan atap rumbia menyentak perantau
Sepi di beranda...

Kuatur langkahku sebak
Syahdu dan gementar
Ada tangisan di wajah
Menyentuh kenangan di gerbang pintu
Ayah selalu berkisah
Kuakan pintu itu ada nasihat
Masih basah keringat
Memantul warna senja kepulanganmu
Tanpa sungutan

Cepat benar masa berlalu
Waktu ayah menyambutku pulang
Usiamu diterjah putih kelabu
Ada perit getir di wajahmu
Kedut yang membungkus wajahmu
Mengasak kudrat ke telapak kesat tanganmu
Sering dahulu memeluk kami sebelum ke sekolah
Menghantar seribu luka di tumitmu
Dulunya menguak rahsia jalan
Aku menyambut memapah tubuh gementarmu
Kulihat dengan genang air mata
Sejuk dahiku kau kucup penuh restu

Sepohon pokok rendang tua
Ayah duduk memerhatikanku yang sudah dewasa
Membawaku ke sisi dan bercerita lagi kepadaku
Tentang kerinduan yang pernah ada dalam rumah
Tentang kasihan ibu kepada kami
Kata ayah “ibumu selalu sabar
Memahat senyuman pada dedaun padi
Yang menjadi alas kehidupan”

Ayah,
Seperti ibu yang selalu menangis gementar
Memanjat harapan ke hadirat-Nya
Anak-anakmu juga tidak dapat membezakan
Di antara turun hujan dan air matamu
Waktu ayah menghambakan hayat
Menyuah seluruh nafasmu ke bendang
Antara tergesa-gesa dan mengah
Dalam cahaya senja

Ayah,
Anak-anakmu yang sudah dewasa ini
Sesal dan terharu
Bagai kehilangan kuasa lidah
Sekalipun untuk mahu memohon maaf
Atau....
Berbicara tentang cinta dan kasih sayangmu
Yang waktu kecil kami dahulu
Selalu juga gagal ...
.....Gagal kami temui dalam setiap dakapan
.....Gagal kami hayati dalam setiap bilah rotanmu
.....Gagal kami dengar dalam setiap doamu
Hanya pelukan yang dapat kami bahasakan
Mengharapkan naluri ayah
bertemu bisik hati kami
Betapa kami....
tidak mampu pun suarakan
saat kami menyusun jari di pangkuan mu
dalam tangisan

Ayah,
Terima kasih kerana airmata mu
Tidak pernah gagal prihatin untuk kami
Terima kasih kerana ingatanmu di hujung rotan
Tidak pernah gagal mengasihani kami
Terima kasih kasih sayangmu yang takjub
Tidak pernah gagal mengingatkan kami dalam hati mu
Terima kasih atas segala susah payah
Tidak pernah gagal memanjatkan doa

Doa ibu membawa ke syurga
Doa ayah jalan ke syurga

Little Mike
Jun 2007


*********************


Sentuhanmu

Album : Damba Kasih
Munsyid : In-Team

Terpanar aku pada sentuhan keramatmu
Mengheret aku mentafsir memori silammu
Dulu ku ragu apa terbungkam dibenakmu
Kini ku tahu apa yang terbuku di hatimu

Surut dedarku pada usapan manteramu
Tunduk ungkalku pada ketegasan dirimu
Terpasak semangat pada keyakinan tekadmu
Keakuranku pada tunjuk dan titah arahanmu

C/O
Oh ayah,
Tak pernah ku tanya
Kemana tumpahnya keringatmu
Oh ayah,
Tak pernah ku hitung
Berapa banyak kerutan di dahimu
Yang ku pinta hanyalah kemahuan hatiku
Yang sedaya ayah laksanakan

Kau pendorong bukanlah pendesak
apalagi memaksa diriku
Aku terlorong bukan terdesak
apalagi rasa terdera

Tak terkuis dugaan menduga
Apalagi takdir yang menerpa
Aku mengharap bukan menolak
Apalagi cuba melupa

Lestari kasihmu tanpa batasan
Sempadan waktu yang memisahkan
Abadi hingga ke hujung usia akhiran masa
Sentuhanmu amat bermakna..

Melodi: Abai Os (Hijjaz Records)
Senikata: ITO Lara (Gurindam Entertainment)
Hakcipta : Hijjaz Records Sdn. Bhd.

Esok Hari Bapa



.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..


tanggal 19 Jun 2011

Kepada semua bapa, daddy, abah, ayah diluar sana dan tak lupa juga kepada ABAH sendiri, selamat Hari Bapa .. 

Jasamu akan ku kenang hingga akhir nyawa .. 

Terima kasih ABAH kerana telah membanting tulang empat kerat untuk menyara dan memberi pendidikan kpd kami semua .. 

Selamat Hari Bapa incik ISMAIL GHANI !!

LOVE YOU ABAH !!

kerana abah aku disini
kerana abah aku gembira
kerana abah ku terasa bahagia…
abah oh abah :)



nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih