♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan Al-Mubarak

.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan Al-Mubarak ..
.. jom bersama-sama kita tinggatkan amalan ya ..
.. jagn lupa niat, bersahur yar ..


“Mata kadang salah melihat. Mulut kadang salah berucap. Hati kadang salah menduga. Ampun dan maaf kalau ada salah dan silap. Salam Ramadhan 1432H”



menda apa lah nie


.. korang, maw tanya nie ..
.. korang bukak blog, ada tak naik menda alah nie? ..
.. dah berapa hari dah aku tgk menda alah nie ..
.. web page geng blogger pon tak boleh bukak ..
.. asal eh? ..
.. ka aku sorg ja jadik nie? ..
.. plezz plezz ..

~picit gambar utk tumbesaran dugro ya~

the dream of a seagull

.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. the dream of a seagull ..
.. satu poem dalam satu cerita korea nie ..
.. ya lah, lately aku tengah gila melayan cerita korea ..
.. so, tertarik dengan poem nie ..
.. poem nie actually dalam cerita princess hour ..
.. walaupun dah agak lama cerita nie release, tapi aku baru tergerak hati nak tengok yar ..
.. sebelum nie just tersimpan ja dalam external tue ..
.. malas nak layan sebab panjang sangat lol ..
.. sekali layan, tak boleh pulak nak stop hah ..
.. habis jugak la sebanyak 24 episode tue ..
.. poem nie, dah tak ingat lak episode berapa ..
.. meaningful sangat ..
.. cuba la hampa tengok ya ..
.. sama-sama kita renungkan ya ..
.. tepuk dada, tanyalah hati ..
v^___^v

 credit to inchik Google


Kita jadikan cinta kita terus bertasbih di jalan Allah


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..



“Kita jadikan cinta kita terus bertasbih di jalan Allah”

~KCB~

Spontaneous Thursday #3 | oh jodoh


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..



"setiap orang memiliki jodohnya masing-masing. senangkan, kalau kita boleh bertemu dengan jodoh"

murah rezeki kamu bro

 
.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..
 
.. fuhh dinner tadi alhamdulillah ada org belanja maa ..
.. dapat la dinner lain sikit kan ..
.. ntah apa la mimpi my little bro tue ..
.. dia guna duit dia simpan nak beli baju raya semata-mata nak belanja kami nie ..
.. thanks ya bro belanja satay ..
.. sedap lol ..
.. nanti nak lagi bley? ..
.. peace yawww ..

~ihsan mr Google. pic asal tak sempat maa sebab yg masuk mulut lol~


Wordless Wednesday #05 | ceriakan hidup


On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description. wiki.answer


kita sahabat sampai bila-bila


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. malam yang hening nie, tetiba rindu mula menjengah ..
.. rindu pada mereka yang bergelar sahabat ..
.. mereka yang pertama mengajar apa itu persahabatan ..
.. rindu pada ketawa mereka ..
.. rindu pada senyuman mereka ..
.. rindu pada tingkah laku mereka ..
.. rindu pada bual bicara mereka ..
.. rindu pada semua ketika aku bersama mereka ..
.. kemana saja aku pergi, mesti bersama mereka ..
.. ikatan yang kukuh antara kami ..
.. pahit, manis, masam, masin semua ada dalam tempoh perkenalan dengan mereka ..
.. DIA pertemukan kami untuk kami terus bersama ..
.. walau masa susah kami ..
.. walau masa senang kami ..
.. DIA cipta persamaan antara kami ..
.. DIA cipta juga perbezaan antara kami ..
.. biar terciptanya ketidaksamarataan itu, kami tetap saling melengkapi antara satu sama lain ..
.. ketidaksamarataan itu yang menjadi penguat antara kami ..
.. kami memberi dan juga menerima ..
.. pergaduhan, pertelingkahan perkara kecil saja ..
.. sebab semua tu langsung tak ambil masa yang lama ..
.. kononnya gaduh-gaduh manja gitu ..
.. benda-benda macam nie lah yang mematangkan kami ..
.. kini, kami sedang meniti alam dewasa ..
.. biar jauh di mana pon, kita tetap dekat di hati sahabat ..
.. kita sahabat sampai bila-bila ..
.. i'm your friend forever don't forget ..
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

Ramadhan dah hampir


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..
 
credit to : luahfikiran.blogspot.com


.. alhamdulillah, Ramadhan next week ..
.. ahad nanti diorg pakat2 nak tgk anak bulan ..
.. munculnya anak bulan, insyaAllah malam tue tarawih kan ..
.. so, esoknya tue sesama lah kita menahan suma rasa kan ..
.. tak sabar rasanya nak puasa nie ..
.. hope bukan puasa yang terakhir ..
.. peace yawww ..

anak beranak turun padang

 
.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..
 
.. fuhh, malam nie dapat merasa air tangan inchik abah ..
.. bukan selalu nie nok ..
.. walaupon just cucuq kan ..
(bukan apa, malam2 kat rumah nie jarang nak ada nasi hah. so cucuq pon jadik la)
.. nie mesti berkat selalu dok nengok mama masak kan ..
.. and yg penting, resepi tue inchik abah punya lol ..
.. sanggup p menuntut ilmu nak buat cucuq yg mantop ..
.. nak2 lak kami suma anak beranak turun padang buat ..
.. spesel la kononnya utk mama ..
.. macam sweet ja rasa ..
.. bila sekali sekala abah turun masak dinner ..
.. nanti boley la masak lagik ya abah ..
.. akak, buat air ja ya ..
.. hahahaha ..
.. man lak, siapkan meja kan kan ..
.. cun lah ..


jom ber'blogwalking'

 
.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. haluuuu haluuuu ..
.. wah malam nie mood suda okey maa ..
.. well, akue dah tau sebab apa mood swing kan semalam tue ..
.. its okey lah ya ..
.. so, malam nie maw b'blogwalking ..
.. actually, dah beberapa jam dah depan lappy nie ..
.. dah berapa blog dah masuk ..
.. baca entry terbaru kawan2 blogger ..
.. tapi sekarang nie, stuck teros kat satu blog nie ..
.. gila jatuh chenta kat situ ..
.. thnx pada dik sheeda ..
.. dari blog beliau lah akue dapat link blogger nie ..
.. gila guling2 gelak santai suma ada kat situ ..
.. apa kata hampa try singgah sana sama ya ..
.. ntah2 kan, akue ja yg lambat kan taw pasal blogger nie..
.. takpa2, jom akue hebahkan sapakah blogger terpilih tu ..
.. tadaaaaaa ..
 
.. HS ..

.. nie lah link blogger tue ..
.. jom sama2 kita lepak kat sana malam nie yar ..
.. jom, akue pon nak teruskan perjuangan menggodek kat blog dia ..
.. daaaaaa ..
.. peace yawww ..


rindu sama kamu


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..
 
.. long time daa tak meng'hapdate' kat sini ..
.. bukak lappy pon dah jarang skrg nie ..
.. kalau bukak pon just kejap ja check apa yg patut ..
.. tetiba ja malam nie ada mood nak meng'hapdate' ..
.. actually, time nie rasa sgt2 miserable ..
.. rasa mood tak stabil suma ada ..
.. rindu sama kawan2 kat uni ..
.. rindu nak masuk kelas ..
.. rindu nak buat presentation ..
.. rindu nak puasa sesama ..
.. rindu nak bukak puasa sesama ..
.. yalah, tak lama lagi dah nak puasa kan ..
.. rindu nak jalan sesama kat bazar ..
.. rindu suma tue ..
.. lama sangat kot cuti kali nie ..
.. kalaulah dapat jumpa dak2 tue suma skrg nie ..
.. indahnya terasa saat nie ..
 

Wordless Wednesday #04 | Happy Bornday ABAH


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..


On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description. wiki.answer
 
 

rencana DIA

 sekadar hiasan
ikhsan ikhwanaliffaryan.blogspot.com


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..


"Kita tak tahu apa yang Allah rancang untuk kita. Perjalanan kita masih jauh. InsyaAllah."



Haramkah

 
.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..
 
.. haramkah? ..
.. apa menda lak lah tue? ..
.. huhuhu, nie sebenar-benarnya, tiada yang lain selain yang benar aja ..
.. haramkah nie sebenarnya lagu daa ..
.. lagu by Melly Goeslow ..
.. ost KETIKA CINTA BERTASBIH 2 ..
.. jatuh cinta dengan lirik dia ..
.. bila betul-betul hayati, insyaAllah akan rasa something kat dalam tue ..
.. cuba la dengar dan hayati yar ..
 
 
 
 

Haram-haramkah aku
Bila hatiku jatuh cinta
Tuhan pegangi hatiku
Biar aku tak jadi melanggar
Aku cinta pada dirinya
Cinta pada pandang pertama
Sifat manusia ada padaku
Aku bukan Tuhan

*
Haram-haramkah aku
Bila aku terus menantinya
Biar waktu berakhir
Bumi dan langit berantakan

**
Aku tetap ingin dirinya
Tak mungkin aku berdusta
Hanya Tuhan yang bisa jadikan
Yang tak mungkin menjadi mungkin

Reff:
Aku hanya ingin cinta yang halal
Di mata dunia juga akhirat
Biar aku sepi aku hampa aku basi
Tuhan sayang aku
Aku hanya ingin cinta yang halal
Dengan dia tentu atas ijinNya
Ketika cinta bertasbih
Tuhan beri aku cinta
Ku menanti cinta
 
 
.. suka part reff tue ..
.. mendalam maksud dia ..
.. apa-apa pon, nak credit here sebab dah sumbangkan lirik untuk di'paste'kan kat sini ..
.. hampa pon boleh ja kalu nak picit kat situ kalau nak tengok video yar ..
.. peace yawww ..
 

nyamannya lah ptg nie


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..
.. salam ahad ..
.. ptg2 baru maw hapdate daaa ..
.. sambil2 tue makan rambutan, ushar dak2 kecik nie main ..
.. sekali rasa mcm kat tepi pantai pon ada hah ..
.. mana taknya, angin sepoi2 bahasa nie ..
.. nyaman sungguh hah ..
.. so, peace yawww ..

amalan malam Nisfu Syaaban


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. 15 Syaaban jatuh pada esok hari, 17 Julai 2011 ..
.. malam Nisfu Syaaban, alhamdulillah jatuh pada 16 Julai 2011 ..
.. lebih kurang 15 hari ja lagi, kita akan menyambut Ramadhan ..
.. Ramadhan yg dirindui ..
.. sama-sama kita manfaatkan bersama yar ..
.. amin ..


Apabila telah selesai solat maghrib kata Imam Syahrurazi, Sohiba (Awariful Maarif) hendaklah dibaca “Yasin” dengan diniatkan mohon panjangkan umurnya dalam mentaati Allah, kemudian dibacakan doanya. Kemudian dibacakan pula Yasin dengan diniatkan diluaskan Allah rezkinya yang halal dan diberkatinya, kemudian lalu dibacakan doanya. Kemudian dibacakan pula Yasin serta diniatkan minta dimatikan dalam iman, kemudian dibacakan doanya.
Pada malam Nisfu Syaaban sangat baik dibanyakkan beristighfar dan taubat dari segala dosa-dosa besar dan kecil, dan meminta diampunkan Allah dosa-dosa ibubapa kita dan keluarga kita. Amat baik sekali dibacakan penghulu Istighfar.
  • Mohon keampunan dua ibubapa. (seberapa banyak yang boleh)
  • Mohon keampunan dan taubat diri. (70/100 kali pagi petang)
  • Membaca al-Quran.
  • Membaca Tasbih. (seratus kali)
  • Membaca Solawat atas Nabi. (10 atau 100 kali pagi dan petang)
  • Membaca Zikrullah. (seratus kali selepas solat subuh dan selepas solat asar).
Solat-solat sunat :
Sunat Mutlaq, Sunat Isyraq, Sunat Dhuha, Sunat mengiringi Fardhu, Sunat Awwabin, Sunat Tahajjud, Sunat Tasbih, Sunat Witir dan Sunat Hajat. (Solat Sunat Hajat ditengah malam sebaik-baiknya memohon hajat
sesuatu).
Hendaklah kita sentiasa menyegerakan amal taat, dan jangan sekali-kali menangguhkannya ke masa yang lain, kerana dalam menangguh-nangguh amal taat itu mengandungi bahaya.
Sabda Rasulullah S.A.W. :-
“Rebutlah peluang lima sebelum lima :
  • Masa muda sebelum tiba masa tua.
  • Masa sihat sebelum tiba masa sakit.
  • Masa lapang sebelum tiba masa sibuk.
  • Masa kaya sebelum tiba masa papa dan
  • Masa hidup sebelum tiba mati.”
Sabdanya lagi :-
“Segerakanlah mengerjakan amal-amal soleh sebelum kamu sibuk, dan adakanlah perhubungan di antara kamu dengan Tuhan kamu dengan memperbanyakkan zikir (ingatan) kepadaNya.”
Akhirnya beramallah menurut keimanan masing-masing. Kalau tidak dapat semua janganlah ditinggalkan semua. Lebihan atau sisa umur kita yang masih tinggal sedikit lagi, hampir sampai ke hujungnya. Rebutlah amal sebanyak-banyak yang boleh, bertaubatlah kepada Allah dosa-dosa yang banyak, dengan segala kesungguhan untuk bekal kita di akhirat, yang akan pergi tidak akan pulang-pulang lagi. Semoga dalam keredhaan Allah S.W.T. InsyaAllah. Wallahualam.
 

contest gambar kesayangan


jom kita support kwn blogger kita 
apa lagi, picit sini ya
syg hampa suma aihh



akue dgn rela hati nak mempertaruhkan gambar bwh nie
tadaaaa
.. nie gambar yg kira akue sgt2 sukalah ..
.. tgk la senyuman suma org tue ..
.. bila tgk suma org t'senyum, fuhh mmg nyaman sgt dlm dlm hati nie ..
.. fuhh, agk melodrama sikit ayat nie hah ..
.. nie sahabat2 masa zaman ribena dulu hah ..
.. nie kmi jmpa blk lepas 10 tahun yar ..
.. muka suma dah cun abeh dah hah ..
.. dah boley jadik mummy org da ..
(opsss, yg kat blkg, kiri dan kanan tue maap lah ya. depa advance sikit. pgkt tinggi sikit tak lama lagi. da boley pakai title nenek yg gojes yar)
.. sekelumit kenangan terindah dlm hidup kami la time nie..
(alamak, asl asyik ayat2 yg melodrama ja hah?..bak kata zizan raja lawak, ayat drama ptg2 tue hah)
.. byk wooo crita yang keluar ..
.. mula la t'imbas balik crita2 zaman ribena dulu tue hah ..
.. so sweet ..
.. fin..
v^___^v


.. agak2 ok dak crita camnie jue eddy ? ..
.. boley lah kan ..
.. skrg, maw tag 2 yg lain lak ..
.. syaratnya nk 2 ja ..
.. tapi, nak jugak ajk yg len join sama ..


Cinta itu BUTA



"Kita selalu melihat cinta yang jauh, Dan sering alpa dengan cinta wujud di depan mata. Cinta itu buta..."


Jangan jadi BUTA kerana cinta



Spontaneous Thursday #2 | oh tidak


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..


"oh tidakkk. sila jgn percaya pada mimpi itu yarr"



Spontaneous Thursday #1 | jauh dilubuk hati


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. Kalau semalam ada Wordless Wednesday, hari ini pula ada Spontaneous Thursday .. 
.. Apa yang bezanya Wordless Wendnesday dengan Spontaneous Thursday? ..
.. Bezanya kalau semalam hanya gambar yang di letak dalam entri, tetapi untuk adalah ayat spontan yang penuh maksud tersendiri ..
.. sumber tengkunizam ..





"jauh dilubuk hati nie, aku nak tarik diri untuk event yang seterusnya (tue pon kalau ada lagi). untuk kali nie aku akan terus stay dengan sapa2 yg support aku, yg sokong event kali nie. frust kot kalau kita excited nak buat, tiba-tiba takda yg support. bukan nak guna seminggu pon masa diorg tapi just 1 hari ja. bila org tak buat, tanya bila nak buat. bila dah buat nie, mana eh diorg yg selalu dok tanya tue???"


nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih