♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

Kejutan Zahiril Buat Shera Menangis



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..



Puisi Zahiril buat Shera:

“Aku pasti punya masalah tiap kali ingin menulis puisi buatmu.

Entah kenapa, kuasa cintamu lebih hebat dari kata-kata yang akan terkeluarkan.

Saat itu langsung aku setuju yang dirimu satu.

Dan hari ini kau telah menjadi isteriku.

Ampunkan aku kalau aku pernah berkasar, Ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik,

Ampunkan aku kalau aku pernah menjerit, Ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, melolong,

Isteriku, percayalah sebabnya ialah kasih dan cinta.

Akan ku jaga kau seperti ku jaga diriku sendiri, Memang hidup itu tidak pernah ada jaminan keselamatan,

Bahaya, ancaman di mana-mana. Tapi selagi kau dalam dakapanku,

Aku berjanji akan menjagamu. Setiap saat dan waktu,

Setiap siang dan malam, Setiap guruh dan hujan,

Setiap panas dan terik. Setiap nafasku.

Aku sering menadah telapak tangan dan memohon pada Tuhan agar kau, bukan sahaja menjadi isteriku tetapi menjadi isteri yang disayangi Allah Ta’ala.

Isteriku, Selamat datang ke hidupku,

Selamat menjadi isteriku, Selamat menjadi ibu pada anak-anakku kelak,

Selamat menjadi menantu ibu bapaku, Selamat menjadi adik dan kakak pada adik-beradikku.

Selamat menjadi keluargaku, Selamat menjadi pelengkap hidupku.

Selamat menjadi separuh dari aku.”



.. nie bukan takat Shera tue hah nangis ..
.. cik fadz pon boleh jugak meleleh air mata nie ..
.. sweet, romantis sungguh hah si Zahiril nie ..
.. memang perhargaan yang hebat sungguh la ..
.. lepas nie, suma gegurl2 luar sana pakat nak cari hubby macam Zahiril nie apa ..
.. aii, sapa yang tak nak weh ..
.. cik fadz dalam mimpi aja apa ..
.. apa-apa pun, selamat pengantin baru buat Zahiril & Shera ..


nota kaki : apapun, pilihlah bakal suami yang beriman & bertaqwa kepada Allah s.w., bertanggungjawab terhadap semua benda, memiliki akhlak-akhlak yang terpuji, berilmu agama agar dapat membimbing bakal isteri dan anak-anak ke jalan yang benar, rajin berusaha untuk kebaikan rumahtangga seperti mencari rezeki yang halal untuk kebahagiaan keluarga dan tidak berpenyakit yang berat seperti gila, AIDS dan sebagainya.

WW #10 | Kosong

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description. wiki.answer

Salam Ma'al Hijrah 1433



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..


.. alhamdullillah tinggal beberapa langkah saja lagi kita akan
masuk ke tahun baru hijrah ..
.. insyaAllah tahun baru Islam ini moga menjadi titik permulaan bagi segala perkara ..
.. perkara yang baik mahupun kurang baik ..
(seboleh-bolehnya, biar perkara yang baik saja)
.. semoga kedatangan tahun baru nie, lebih baik dari yang sebelumnya ..
.. jangan lupa bersama-sama keluarga, petang nie baca doa akhir tahun dan awal tahun yar ..
.. nak tau cara bacanya boleh klik sini ..


Doa akhir tahun:
Dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Sesiapa yang membaca doa ini, syaitan berkata: 
Kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun.”


Doa awal tahun:
Dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. 

Sesiapa yang membaca doa ini, syaitan berkata: 
“Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan.”

.. nak baca lebih lanjut, boleh ke sini ..
.. sama-sama berkongsi ilmu ..
.. sambil tue, jom layan lagu bawah nie jap ..
.. lagu wajib bila Ma'al Hijrah ..


Satu Muharram detik permulaan
Perkiraan tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan umat Islam
Dari kota Mekah ke kota Madinah

Atas keyakinan dan iman yang teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar bersatu
Rela berkorban harta dan nyawa
Demi menegakkan Islam tercinta
Hijrah itu pengorbanan
Hijrah itu perjuanganHijrah itu persaudaraan
Hijrah membentuk perpaduan

Oleh itu mari semua
Kita sambut Ma'al Hijrah
Tingkatkan semangat
Tegakkan syiar Islam

Untuk sepanjang zaman..


who you really are


Hana Radzi First Give Away




.. jom jom pakat join ..
.. support blogger hanna ..
.. cik fadz nak tag rakan2 bawah nie ..


.. yang tak di tag pon still bley join maa ..
.. jangan malu, jangan segan yar ..
.. sila ya ..


menghargai mereka



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..


“Kita akan lebih menghargai mereka, bila kita telah kehilangan mereka”


.. nie lah ayat yang paling sinonim ..
.. bila ada, pandang sebelah mata pun belum tentu ..
.. bila ada juga, jarang sekali kita nak hargai ..
.. bila takda, mulalah meraung dan tercari-cari ..
.. cik fadz nak nasihatkan untuk semua dan untuk diri sendiri juga ..
.. hargailah apa yang kita ada sekarang nie ..
.. sayangilah apa yang kita ada sekarang nie ..
.. belailah apa yang kita ada sekarang nie ..
.. peluklah apa yang kita ada sekarang nie ..
.. ciumlah apa yang kita ada sekarang nie ..
.. sebelum perkara yang kita sayang tue, diambil balik ..
.. ingatlah bahawa di dunia nie, mereka hanyalah pinjaman sementara kepada kita ..
.. andai sudah tertulis mereka bukan untuk kita miliki,
redhalah dengan ketentuan itu ..
.. insyaAllah di alam sana kita akan mendapat pemberian yang lebih baik ..
.. wallahualam ..


[quote] - No measure of time



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..


"No measure of time with you, would be long enough. But we'll start with forever."

~Edward Cullen~


twilight saga:breaking dawn part 1


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. finally, dapat juga tengok ..
(walaupun ada cerita yang tak menarik disebaliknya)
.. sebagai peminat setia, memang terujalah ..
.. tak rugi lah cik fadz tengok ..
.. mana taknya, filem yang ditunggu-tunggu ..
.. nie baru part 1 ..
.. part 2, of course la tahun depan kan ..
.. yang cik fadz tahu, insyaAllah November tahun depan ..
.. sama-sama kita nantikan sambungannya ..
.. sesapa yang belum tengok part 1, bolehla layan dulu yar ..
.. ada part yang touching, lawak, comel2 pon ada gak ..
.. tersenyum jugak la tengok ..
(sambil2 tu, berangan sorang2)
.. meh cik fadz nak bagi synopsis sikit ..

"When Jacob Black (Taylor Lautner) receives an invitation to Edward Cullen (Robert Pattinson) and Bella Swan's (Kristen Stewart) wedding, he becomes upset and runs away in his wolf form, despite his father Billy Black (Gil Birmingham) calling after him.
 Meanwhile, Charlie Swan (Billy Burke) and Renée Dwyer (Sarah Clarke) read their invitation and unlike Renee, Charlie does not seem very happy about the wedding."

.. urm, korang nak tau lebih, silalah baca kat sini ..
.. ataupun, terus ja tengok movie nie yar ..
.. memang layan lah ..
.. 5 stars cik fadz bagi untuk movie nie ..
.. sambil tue, jom layan gambar sikit ..




~sabar..sabar Jacob..cik fadz sentiasa menanti di sini..jangan lari2, nanti jatuh laks..hahahaha~
~A stunning shot of Bella and Edward!~


.. sumbangan gambar The Twilight Saga ..
.. okey,sikit-sikit dah la ya ..
.. nak tengok lebih, sila ke panggung yar ..
.. enjoy your movie yar ..


jangan bangga



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

"Jangan bangga dengan handphone mahal atau canggih, kerana alat komunikasi yang boleh menyelamatkan kita adalah DOA "
''Jangan bangga dengan rumah mewah, kerana rumah terakhir kita adalah KUBUR''
''Jangan bangga dengan title atau gelaran, kerana title kita yg terakhir adalah... ALMARHUM"
"Jangan bangga dengan wajah yang cantik atau tampan, kerana wajah kita yg terakhir adalah TENGKORAK "
"Jangan bangga dengan kereta mewah ANDA, karena kereta terakhir ANDA adalah KERANDA JENAZAH"
"Jangan Sombong dengan Tempat tidur, Kerana yg terakhir adalah TANAH"

.. wallahualam ..
.. sekadar perkongsian bersama-sama ..
.. tak menujukan pada mana-mana pihak ..


tahniah skuad HARIMAU MUDA!!!



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. wallaweh Malaysia masih kekalkan sinaran emasnya untuk sukan SEA kali nie ..
.. alhamdulillah ..
.. walaupun tak tengok live camna game semalam, tapi semangat tue tetap terasa ..
.. bergegar jugak la bangunan hostel cik fadz nie ..
.. ganas jugak hah gegurl2 nie tengok bola kan ..
.. siap gegar2 lagi ..
.. mau taknya, siap melompat seh ..
.. cuak jugak cik fadz bila tetiba bilik kecik tue trasa bergegar kan ..
.. rupanya, gol kemenangan skuad HARIMAU MUDA ..
.. tahniah buat pemain-pemain kita ..
.. menang sepakan penalti 4-3 lepas tamat permainan dengan seri 1-1 ..
.. berkat kemenangan tue, agak2 kita ada cuti tak? hihihi ..

IBU SEGALA PINGAT... PEMAIN Malaysia meraikan kejayaan menewaskan Indonesia pada perlawanan akhir bola sepak Sukan SEA di Stadium Bung Karno, Jakarta, Indonesia, sebentar tadi. Harimau Muda menang 4-3 pada penentuan penalti selepas perlawanan terikat 1-1. - Foto EPA
~foto b.harian~


itula namanya manusia



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. haii, dulu complain kan? ..
.. kononnya, 'slow'lah, 'siput'lah, 'lembab'lah ..
.. hah macam2 lagi lah kan ..
.. so, bila dah segala complain tue, dapat perhatian then ada tindakan diambil, kenapa nak complain lagi? ..
.. kenapa plak nak kena complain kerja orang ..
.. bukan ka dulu masa awal2, sibuk sangat dok bising kan ..
.. post sana sini kononnya nak bangkang, kononnya nak kritik ..
.. sekarang bila orang dah tarik balik pon, mau complain jugak ..
.. apa daa ..
.. macam tue punya orang pon ada ka ..
.. tak payah la nak sentap sangat kan ..


v^___^v


nota kaki : alahai..itula namanya manusia kan. tak pernah cukup dengan apa yang diberi. orang kata, beri betis nak peha

sebuah perjalanan hidup



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..


.. morning jejaka2 tampan, gadis2 comel luar sana ..
.. selamat berhujung minggu yar ..
.. hujung2 minggu nie cik fadz ada misi yang harus dipenuhi ..
.. moga semuanya berjalan lancar ..
.. moga perginya bawa balik ilmu yang diredhaiNya ..
.. amin ..
.. cik fadz nak share 1 quote yang cik fadz rasa best la ..
.. simple TAPI penuh maksud yang mendalam ..
.. fikir2 kan yar ..


"some people keep living in the dream. some people share the dream and living. the others bear to achieve the dream"


.. so, antara ketiga2 nie, mana satu diri kita yar? ..
.. ada atau tidak dari semua nie ..
.. apa yang penting, biar kita bermimpi TAPI bukan macam Mat Jenin ..
.. kejarlah mimpi kita, usaha mendapatkannya walau sesukar mana pun ia ..
.. insyaAllah kena caranya, akan peroleh mimpi itu ..
cuma lambat atau cepat ja ..
.. amin ..

v^__^v


tragedi 10.10.10 berulang lagi



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. 11.11.11 ..
.. ramainya cik fadz tengok yang update pasal tarikh nie ..
.. mungkin tarikh nie ada makna tersendiri buat mereka ..
.. bagi cik fadz, tarikh nie biasa2 ja ..
.. macam hari2 lain yang kita lalui ..
.. yang istimewanya, alhamdulillah tanggal 11.11.11 jatuh pada 15 Zulhijjah 1432 ..
.. kiranya, tak lama dah la nak melangkah ke tahun baru Islam ..
.. insyaAllah jika diberi nafas untuk teruskan hidup ..
.. okey, so kat sinilah bermulanya kaitan dengan tajuk entry nie ..
.. awal pagi nie, cik fadz dapat satu berita pasal kemalangan maut ..
.. kemalangan yang melibatkan adik2 Sekolah Menengah Kebangsaan Air Merah, Kulim, Kedah ..
.. nak tau selanjutnya, boleh klik sini ..
.. ajal maut tu memang tak kenal usia, masa dan tempat ..
.. Bila gugurnya daun yang tertulis namanya, takda apa yang dapat menghalang ..

Dan pada sisi Allah-lah kunci-kunci semua yang ghaib; tak ada yang mengetahuinya kecuali Dia sendiri, dan Dia mengetahui apa yang di daratan dan di lautan, dan tiada sehelai daun pun yang gugur melainkan Dia mengetahuinya (pula), dan tidak jatuh sebutir biji pun dalam kegelapan bumi dan tidak sesuatu yang basah atau yang kering, melainkan tertulis dalam kitab yang nyata (Lohmahfuz).
- Al Quran 6:59 (Surah Al An'aam Ayat 59)

.. al-fatihah untuk semua yang telah pergi dan semoga ditempat di kalangan yang soleh dan solehah ..
.. takziah untuk keluarga arwah ..
.. untuk mereka yang lain, moga tabah menhadapi ujian Allah pada 11.11.11 ..


jika kita mencari rezeki yang halal



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..



"jika kita mencari rezeki yang halal kerana Allah, insyaAllah walaupun sibuk dan tiada masa, Dia pasti akan bukakan ruang juga untuk kita. kadang-kadang mungkin masa kita bersamaNya juga kurang, tetapi insyaAllah kalau kita mencari rezeki yang diredhaiNya, pasti akan mendapat keberkatan. tapi jika kita bekerja kerana semata-mata mahukan kekayaan, maka itu sahajalah yang kita dapat"

~stanza cinta~


Salam Aidiladha 1432



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. salam aidiladha untuk semua umat islam ..
.. selamat menjalankan ibadah korban ..
.. kepada yang buat korban tue, alhamdulillah rezeki tahun nie ..
.. sesapa yang tak buat korban tue, selamat memakan daging nah ..
(terbayang lak sup daging yang best)
.. sambil2 makan tue, beringat sama nah ..
.. jangan sampai terlebih sudahlah ya ..
.. urm, satu lagi, tak kiralah apa jua pun bentuk pengorbanan yang dilakukan, samada pada lembu ka, diri sendiri, ibu bapa, adik-beradik, sanak saudara, walau orang di sekeliling kita ..
.. yang penting, jangan lupa pengorbanan pada yang satu ..
.. pencipta kita, Allah Rabbul Jalil, Pemilik seluruh alam ..
.. sapa yang balik kampung tue, hati-hati ya ..
.. semoga semua selamat dan bahagia di samping insan tersayang ..
.. again ya ..
.. selamat berhari raya dan selamat bercuti ..



v^___^v


don't ever let them go



rumah tangga??? rumah bertangga???



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. letihnya lah badan nie ..
.. masa cik fadz dok busy iron baju tadi, tetiba ja terfikir yang cik fadz nie macam berumah tangga u ..
(ke rumah cik fadz yang ada tangga?..hi3)
.. mau taknya, busy dengan kija dari siang tadi kot ..
.. dengan buat preparation rayanya ..
.. dengan mengemasnya ..
.. dengan nak iron baju dak2 nie suma ..
.. adoi, rupanya macam nie bayangan awal dalam rumah tangga ya ..
.. nie baru sampingan hah ..
.. mang aii, camna la nanti kalau betul2 hah ..
.. serammm ..


Spontaneous Thursday #5 | a little thing called LOVE



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..


"all of us have someone who is hidden in the bottom of the heart. when we think of him, we always feel a little pain inside. but we still want to keep him. even though don't know where is he today, what is he doing, but he is the one who makes we know this. a little thing called LOVE"

~First Love (Crazy Little Thing Called Love) ~


nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih