♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

Al-Fatihah



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. daripadaNya kita datang, kepadaNya jua kita akan pulang ..
.. Al-Fatihah buat senior cik fadz,Wan Ahmad Faris (graduasi Sains Biologi) yang mengalami ketumbuhan di pangkal otak yang baru saja dijemput Allah.Sama2 kita mendoakan agar beliau ditempatkan bersama-sama org2 yg soleh..ameen ..
.. tercapai juga hasrat arwah nak naik stage ambil scroll baru-baru nie ..
.. takziah buat keluarga arwah ..


Plastik – sampah paling banyak di muka bumi



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. wallah, lamanya ta meng'hapdate' ..
.. tenet slow lah plus nak kena study gila banyak journal2 tue ..
.. maka jadinya lambatlah mau hapdate ..
.. hari best sangat masuk kelas 'pest control' ..
.. tett, bukan hari nie saja okeh ..
.. hari sebelum nie pon suka masuk ..
.. lecture dia best ..
.. so, memang semangat la nak masuk ..
.. gila banyak pengalaman lecturer cik fadz sorang tue ..
.. kagum kot ..
(nie yang tetiba nak jadi macam beliau nie)
.. hari nie tengah dok cerita pasal topic pest control, boleh plak terselit cerita pasal sampah ..
(padahal ada ja kaitannya tue)
.. Plastik – sampah paling banyak di muka bumi ..
.. kalau tak percaya, cuba kawan2 pi tapak pelupusan, tengok sampah jenis apa yang banyak? ..
.. cuba bayangkan ja lah kalau kawan2 pi Tesco ka, Giant ka, Jusco ka, bla bla bla lagi la kan, berapa banyak plastik yang kawan2 bawa balik sekali pegi? ..
.. cuba bayangkan kalau semua orang lain bawak jumlah plastik yang sama tue jugak ..
.. tue belum kira yang kita guna plastik hari2 punya .. 
(beli nasi bungkus lagi, air bungkus lagi, bla bla bla)
.. then darab plak dengan setahun kan .. 
.. then darab lagi dengan jumlah penduduk Malaysia nie saja yang dah berjuta .. 
.. kuantiti tue jangan kata la, memang tak terkira dah hah ..
.. dah la plastik tue amek masa yang lama nak reput ..
.. by the way, sebab sampah jugak la semakin banyak pests yang muncul dekat kawasan kediaman kita ..
.. sebabnya, plastik yang berisi sampah tue mungkin menjadi makanan untuk hidupan lain ..
.. bila dah ada makanan, maka muncul la haiwan2 itu ..
.. diorang dah dapat makan bukan secara semulajadi lagi ..
.. sebab tue la ada sesetengah tempat banyak sangat koloni2 Rattus sp ..
.. sekarang, Malaysia seriusly dah takda tempat pembuangan sampah ..
.. kira sampah tue lagi banyak la dari penduduk Malaysia nie ..
(gaya dah macam kumpulan minoriti kan)
.. nampak kan sekarang kerajaan tengah berusaha nak kurangkan bilangan tue ..
.. itu pasal la ada kempen 'no plastic bag' ..


.. so, apa lagi semua? ..
.. pakatlah support usaha nie ..
.. memang la mulanya tue melenting sikit bila pi shopping tetiba takda plastic bag kan ..
.. banyak dah kot tempat2 yang buat hari2 tanpa plastik nie ..
.. macam Penang, no more plastic bag everyday ..
.. kalau macam dekat rumah cik fadz, diorg baru praktiskan takda plastic bag hari sabtu ja ..
.. takpa la kawan, lama-lama serasi la ..
(macam cik fadz pon, dah terbiasa beli barang takmo plastic bag kalu diorg bagi tue. bukan apa, dah terbiasa sejak masuk uni yang mementingkan sustainability nie)
.. alah, biasa2 kan diri sediakan eco bag la kalu keluar tue ..
.. takpon, buat ja jadi handbag ..
(ngeh3, unik gitukan)
.. jom kita pakat2 guna eco bag yar ..
.. kita selamatkan bumi walaupun sikit usaha kita tue ..

v^___^v

Menilai diri sendiri adalah lebih susah



"Belajarlah menegur dan menasihati diri sendiri sebelum ingin menegur keburukan seseorang. Seseorang itu akan disanjung kiranya dirinya dibekali dengan akhlak yang mulia, disulami dengan bunga-bunga keimanan dan dihiasi dengan cahaya ketaatan kepada Tuhannya. Menilai diri sendiri adalah lebih susah daripada menilai seribu orang lain. Sedangkan manusia yang paling bijaksana itu ialah mereka yang menghakimi dan menilai diri mereka sendiri."


~taken from Stanza Cinta~

berkat doa anak qariah



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. pertama sekali nak ucap alhamdulillah jap ..
.. alhamdulillah dengan berkat doa anak qariah tempat cik fadz tinggal, akhirnya kami mendapat tanah untuk menjadi tanah perkuburan ..

~gambar hiasan~

.. hampa pernah terfikir tak pasal menda nie ..
.. ada la sekali 2 cik fadz tanya mama cik fadz menda nie ..
.. "mama, kalau kita ditakdirkan meninggal suatu hari nanti, kita nanti kena kebumi katna ya?'' ..
.. bukan apa kadang2 terlintas soal hidup mati nie tetiba ja ..
.. yalah, kita pon tak tau hidup berapa lama lagi kan ..
.. so, kena la amek tau jugak ..
(takut oneday, ada kes takda tempat nak disemadikan)
.. berbalik kepada persoalan tadi, mukim Keladi kata mama kalau kami2 nie meninggal ..
.. lama jugak la kami bincangkan soal nie ..
.. eh, bukan dah sempit sangat ka kat situ ..
(fikir cik fadz sendiri)
.. serius, kalau dengan tanah yang sekangkang kera tue, tak dapat hah nak tampung bilangan masyarakat kat sini ..
.. penduduk kat sini saja menurut portal MPKK dah lebih 10000 orang ..
(tengok sajalah tahun 2010 kan..dah lebih 70k)
.. pernah terlintas, kalaulah cik fadz banyak duit, nak aja beli tanah then wakafkan untuk tanah perkuburan ..
.. tataw la orang lain perasan ke tak kan menda nie ..
.. sesekali kena jugak fikir apa akan jadi untuk masa hadapan tue ..
.. wallahualam ..
.. apa2 pun, alhamdulillah dengan rezeki Allah bagi untuk kami anak qariah ..
.. lepas nie dah boleh guna tanah yang dah diwakafkan tue ..
.. syukur ke hadratMu ya Allah ..


paling kurang, 3/hari



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

~kidnap dari incik google~

.. yeh, nie supervisor cik fadz la pesan ..
.. paling kurang katanya 3 journals kena baca sehari ..
.. masa dengar tue, dah senyum2 kambing dah depan DR ..
.. mau taknya, sebelum nie liat kot nak baca journal nie ..
.. sekali hamek kau, sekarang kena study journal ..
.. bukan sikit tue ..
.. selamat bergelumang dengan timbunan journals dan buku2 yar ..
.. setakat nie dah ushar2 dah satu dua journals tue ..
.. wah, baru ku sedar yang tajuk fyp ku sangat mencabar kewibawaan ..
.. wah nampaknya nak kena buka kitab balik pasal ecopop, nak kena study balik SPSS ..
.. study biostatistic balik yang penting hah ..
.. lepas nie mata nnampak number aja lah ..
.. tido malam pon mimpi camni ..
.. insyaAllah next month dah start sampling ..
.. sekarang, dah kena prepare proposal lol ..
.. itu pasal la kena tengok journal2 tue suma ..
(bukan kata tengok saja ya. study skali pastinya)
.. takpa2, demi untuk menghabiskan degree cik fadz sanggup ..
.. insyaAllah, amin ..

v^___^v


[share] - jika kamu letakkan hatimu



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. malam nie sempat lagi habiskan masa dengan baca novel ..
.. saja nak ringan-ringankan kepala ..
.. baca novel dia lagi best dari tengok drama dia kat tv ..
.. seriusly, banyak ayat2 yang mantap ..
.. banyak yang boleh buat cik fadz terfikir sejenak ..
.. so, nak share sikit lah ya ..
.. untuk diri sendiri jugak ..

~kidnap dari incik google~

"jika kamu letakkan hatimu di akhirat, pasti kamu akan bahagia di dunia dalam redha-Nya. tetapi jika kamu letakkan jiwamu hanya pada dunia, maka kamu akan merasai pahit maungnya hati yang tidak berkesudahan"

~credit to Stanza Cinta by Nurull Halawati~


congratulations



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. hari nie dah start convo senior2 ..
.. congratulations yar ..
.. semua muka ceria ja ..
.. mau taknya, penat lelah terbalas jugak ..
.. lepas nie cari kija la plak kan ..
.. takpon sambung master lak kan ..
.. apa-apa pun, semoga sukses selalu yar senior2 semua ..

~kidnap dari incik google~




convex 2011 punya cerita



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. seronok lepak dekat convex ..
.. ronda2 habiskan duit satu hal ..
.. satu hal lagi, best tengok bakal2 graduan, akak2, abang2 tue ..
.. bestnya ..

Anime Graduation
~kidnap kat sini~
.. nie yang tak sabar nak grad jugak nie ..
.. takpa2, insyaallah next year turn cik fadz pulak ..
.. doakan cik fadz ya ..
.. rindu zaman grad diploma dulu tue ..
.. best sangat sebab tgk abah ngan mama happy ..
(tetiba touching lak)
.. takpa2, next year ya abah, mama ..
.. kali nie suma kena mai ..
.. dekat aja nie ..
.. lagi ramai lagi best ..
(motifnya sebab dapat bunga banyak la kalu lagi ramai..ha3)
.. insyaallah, ada rezeki sambung study lagi ..
.. amin ..

v^___^v


cintaku pada ...



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. bercinta dengan Lutjanidae selama 2 semester nie ..
.. best of luck ..
.. terus bercinta untuk selamanya ya ..
.. excited nak dating dengan Lutjanidae kat Kedah ..
.. hope 2 semester nie berjalan dengan lancar ..
.. amin ..
~terlebih plak excited dia nie~


cerita 'breakfast'



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. waaaaaa, nie nak nangis rindu nie ..
.. dah la tengah syok2 breakfast roti cicah serunding, tetiba ada la plak yang tersayu di situ ..
(serunding daging mama bekalkan)
.. tengah enak2, tetiba ada la plak lagu raya balik kampung kat radio tue ..
.. mau tak sayu ..
.. dah la sorang2 nie kan ..
.. dengan suasana bilik yang masyuk nie ..
.. memang terbaik la nak touching2 ..
.. nie yang mula teringat rumah nie ..
.. nak2 pulak minggu nie banyak class takda ..
.. tak pasal2 ada yang angkat beg nanti ..
(baru ja plan taknak balik minggu nie. kononnya nak shopping kat convex nanti)
.. so, apa cer? ..
.. takpa2 sekarang kita continue breakfast yar ..
.. nyum nyum nyum, sedapnya ..
.. selamat breakfast jugak ya ..

v^___^v


siput oh siput



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. ehem ehem ..

~ihsan inchik google~

.. siputnya tenet kat sini ..
.. siput pon tak slow macam nie hah ..
.. nie yang hilang mood nak online hah ..
.. siput-siput tenet nie pon, nasib baik la gerak jugak kan ..
.. kalu tak, takdanya nak hapdate kat sini ..
.. cuma kena tabah dan sabar lah ya ..
.. moral of the value, dia suruh pi study apa yang patut pasal fyp tue ..
.. dah dah, study study ..
.. adios ..

v^___^v


semangat dan ceria aja



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. rasa lama sangat tak menjenguk2 kan ..
.. dua tiga hari nie lappy tiada di tangan la ..
.. hari nie baru dapat balik lappy chayunk nie ..
.. hari nie rasa semangat and ceria aja ..
.. sebabnya, result fyp suda keluar ..
.. alhamdulillah nasib menyebelahi ..
.. dapat jugak tajuk yang minta tue ..
.. lepas nie, selamat handle project la pulak kan ..
.. wish me luck ya ..
.. satu lagi, senyum sampai telinga la sebab seminggu nie class banyak yang cancel ..
.. pasalnya, ada konvo di sini ..
.. sapa2 area Penang, jemputlah mai nah ..
.. pakat2 kita gamatkan suasana ya ..
.. nie nak amek berkat nak grad next year ..
.. amin ..

v^___^v


indah bersama org kita sayang



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..
.. yeh, dah boleh online ..
.. sebelum nie bukan main macam siput kot tenet kat campus ..
.. memang nak online pon takda mood ..
.. sekarang of course la dah okey ..
.. ya lah sekarang online dekat rumah a.k.a syurgaku ..
.. indah sangat bila kita dekat dengan orang yang kita sayang ..
.. indah bila ada family kita di sisi ..
.. cehh, baru seminggu dekat campus sudah macam2 kan ..
.. biasalah effect 4 bulan yang lepas kan ..
.. sekrang dekat cuti yang tak seberapa nie, kena la nikmati sepenuhnya ..
.. peace yaww ..

^___^v

WW #07 | Lunch Treat


On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description. wiki.answer

penantian mendebarkan



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. alhamdulillah tajuk fyp dah pilih ..
.. borangnya pon dah submit ..
.. setelah semalaman juga la dok mikir kan ..
.. mintak petunjuk, guide suma ..
.. so, sekarang debaran pulak la ..
.. debaran menantikan resultnya la pulak ..
.. hope dapat la tajuk yang mintak, yang berkenan di hati tue ..
v^___^v
~Reblogged from plastic-sandcastles~


dilema dilema dilema



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

~kidnap dari inchik google~

.. seriusly, sangat2 dilema skrg nie ..
.. dilema nak pilih tajuk apa utk fyp ..
.. ada tiga choices ..
.. kalau boleh, mmg la nak yang 1st kan ..
.. yg betol2 minat ..
.. ntah la ..
.. mmg blurr sangat dah sekarang nie ..
.. masa dah la tak lama ..
.. lusa dah kena submit borang ..
.. then jumaatnya, nak kena discuss dgn lec ..
.. mmg nie la cobaan fys a.k.a final year student eh? ..
.. nie belum kata start lagi project ..
.. kalau dah start tataw lah mcm mana kan ..
.. ya allah, berilah hambaMu ini petunjuk dalam membuat pilihan yang terbaik. berilah hampaMu ini yang terbaik buat diri ya ..
.. amin ..


kelas pertama semester baru



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. alhamdulillah dah selamat sampai campus tercinta ..
.. siap kemas semua ..
.. baru la seronok nak dok bilik baru nie ..
.. dengan pemandangan aman damai mengadap tasik ..
.. memang hijau aja kat sebelah nie ..
.. huhu, kelas pon terbaik punya 8 pagi ..
.. awal tue ..
.. 1st day dah ada class 8 pagi ..
.. so, apa lagi jom gerak menuju ke bilik kuliah ..

~jgn masuk class jadi mcm bdk2 kat blkg skali tue yar~


berakhirnya 4 bulan



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

sumber gambar : inchik Google

.. berakhirnya 4 bulan? ..
.. ya lah, 4 bulan cik fadz cuti semester kali nie ..
.. tambah tolak praktikal semua, ada la cuti 2 bulan lepas tue ..
.. lama kan ..
.. sekarang, takdanya dah 4 bulan tue ..
.. just tinggal 4 hari saja lagi ada la sebelum melangkah semester baru ..
.. semester baru bermakna cik fadz hanya tinggal 2 semester ajalah lagi ..
.. takda aral, insyaallah segulung lagi scroll dicapai ..
.. amin ..
.. urmm, hope janganlah berkarat yg melampau otak nie ..
.. sementara ada 4 hari lagi, baik cuci mana yang patut kan ..
.. nanti takda la blurr semacam bila masuk kelas ..
.. ya dak? ..

sumber gambar : inchik Google

.. pada geng yang akan start kelas next week, usaha tangga kejayaan ya ..
.. pada yang final year student, good luck ya project ..
.. sama-sama kita usaha dan tabah menyiapkannya ya ..
.. oh tak lupa juga, pada adik2 junior .. 
.. selamat menjejakkan kaki ke tempat idaman semua ..
.. ingat janji pada mak ayah ya ..
.. selamat menuntut ilmu di tempat baru ..
(aiii saham abg2 senior makin tinggilah ya..akk senior apa macam lak hah?)

v^___^v



nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih