♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

selamat tinggal 2011, selamat datang 2012



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..


.. morning jejaka kacak, gadis comel luar sana ..
.. saja nak buat jugak entry pasal new year ..
(padahal semalam dah kena sembur dengan mama pasal new year)
.. happy new year ya semua ..
.. azam lama dah settle belum? ..
.. kalau belum, sambung ajalah azam tue sampai tercapai ya ..
.. kalau dah settle tue, bolehla buat azam baru ..
.. biar satu ja azam untuk tahun baru nie pun takpa ..
.. asalkan yakin dapat capai ..
.. kalau banyak azam, pakat semuanya tak jalan, tak payahlah ..
(itu bagi cik fadz, berangan namanya)
.. so, sapa yang dah tetapkan azam baik masa maal hijrah hari tue, jom kita pakat-pakat kejar ..
.. kalau ada azam tapi takda usahanya, tak ke mana jugak kan ..
.. last but not least, cik fadz nak wish lagi sekali, Happy New Year 2012 ..
(habis duit cik fadz gara-gara pegi kedai tadi. sebelum nie tak pernah pun beli majalah tue.TAPI kali nie cik fadz sanggup keluar duit sebab nak dapatkan kalendar dia..hu3)

~credit to inchik Google~


nota kaki : 2012?..stahun lagi bertambah usia.. waaa, makin ramai yang naik pelamin lak tue.. yang dah lama naik pelamin, makin bertambah besar pon family..happy utk kawan-kawan..hopefully, time cik fadz nnti, hadiahnya besar2 ya ;)


Jumaat yang terakhir di tahun 2011



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. salam Jumaat jejaka kacak, gadis comel semua ..
.. Jumaat yang terakhir di tahun 2011 kan ..
.. moga kita isi Jumaat terakhir nie dengan segala perkara yang mendatangkan kebaikan pada diri dan orang lain di sekeliling ..
.. insyaAllah baiknya niat kita, baiklah jugak hasilnya nanti ..
.. tahun 2012 tak lama dah kan ..
.. insyaAllah permulaan yang baik mungkin ..
.. bila nak tahun baru nie, banyak la jugak azam yang semua oarang buat ..
(yang penting, azam 2011 nie dah terlaksana belum?)
.. selamat kejar azam yang dah dibuat ya ..
.. nie cik fadz nak share something ..
.. cik fadz creditkan pada PDH .. 
.. boleh la kita renung-renungkan sempena nak tahun baru Masihi nie ..


Azam dalam istilah islamiknya ialah niat, niatkan apa yg hendak kamu capai pada tahun hadapan.Tunaikan niat itu, beginilah orang Islam berjaya!

Niat ingin membuat baik sudah dapat pahala, dilakukan pula bertambah lagi pahala. Jika berniat membuat jahat tidak dicatat apa-apa tetapi jika berjaya tinggalkan niat jahat itu dengan tidak melakukannya dapat pahala kerana mempertahan diri diripada melakukan kemungkaran.


.. katanya PDH, quote nie beliau dapat masa dengar Forum Perdana Hal Ehwal Islam malam tadi ..
.. mudah-mudahan niat kita tue diredhaiNYA ..
.. insyaAllah ..

^___^


nota kaki : insyaAllah cik fadz dah simpan niat a.k.a azam masa maal hijrah hari tu. :)

Cinta tanpa restu ibarat jasad tak bernyawa



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..


Love without blessing is like an empty shell. :)
Cinta tanpa restu ibarat jasad tak bernyawa




.. halu jejaka kacak, gadis comel ..
.. sapa tengok ending Tentang Dhia jap tadi sila angkat kaki ..
.. sedih lah aihh ending dia ..
.. endingnya, dua-dua meninggal hah ..
.. memang sejatilah chenta Dhia dengan Zikir ..
.. memang ajallah yang memisahkan ..
.. urmm, realitinya ada ka eh wanita macam Dhia? ..
.. yang mummy Zikir tue, insyaAllah ada ja kat luar sana ..
.. yang macam Zikir pun, insyaAllah ada jugak ..
(dahsyat hah kena basuh sampai buat macam tue kat wife dia)
.. mintak simpang la semua tuh ..
.. okey la ending tue ..
.. ya lah sama ada nak happy ending or sad ending ja kan ..
.. kalu happy ending semua penonton pon akan happy ..
.. kalu sad ending, ada yang sedih sama tak kurang jugak yang kritiknya ..
.. kalu yang tergantung lagi la kontroversi kan ..
.. biasa la tue masing-masing punya imaginasi ..

^___^


nota kaki : mummy zikir ja tak tau apa yg jadi last tue. budjet ngam2 sampai part zikir dgn dhia meninggal ja mungkin. adik cik fadz cakap, "org yg buat salah laku ni liat nk ''pergi''...Tuhan nk dia bertaubat dulu...hehe..point director kot..."

wajib tonton : Tasbih Putih



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. selamat petang jejaka kacak, gadis comel luar sana ..
.. cik fadz baru habis tengok satu drama nie ..
.. cik fadz nak review sikit pasal drama nie ya ..
.. bagi cik fadz ini drama wajib tonton ..
.. TASBIH PUTIH ..


.. ya itu tajuknya ..
.. ada orang tengok Ombak Rindu sampai nangis kan ..
(cik fadz dah berapa kali tengok ombak rindu, takda lak nangisnya..
terkutuk ada la sikit.. maaplah ya)
.. apa kata kali nie pakat tengok drama nie lak ..
.. nie lak drama yang akan buat orang nangis habis ..
.. tak percaya, kenalah tengok sendiri ..
.. walaupun flight kita delay dah berapa lama kan ..
.. banyak pengajaran dari drama nie ..
.. bagaimana seseorang yang awalnya zero, akhirnya memperoleh seribu manfaat dalam hidup ..
.. cik fadz suka satu ayat nie ..
.. izinkan cik fadz petik sikit ya ayat dia ..
(ececeh, macam tak biasakan. cik fadz kan suka share quote yang best2 nie)

"manusia boleh berubah. terpulang pada kita nak berubah atau tidak. 
nak seribu daya"

.. nie sikit sinopsis drama nie ya ..
.. lepas baca nie, wajib tengok tau ..


Mengisahkan Salim (Johan As'ari) anak orang kaya yang berubah jadi baik setelah tinggal dan belajar di sekolah pondok. Dia berjaya jugak mengubah hidup seorang remaja bernama Rahim (lakonan Hirzi Jalil) dari remaja yang liar dan derhaka pada orang tuan kepada remaja yang baik. Rahim dulunya benci dengan Salim sudah seperti adik kepada Salim. Salim rupanya anak orang kaya sebelum dia meninggal dia meminta tolong ayahnya supaya mendermakan sedikit harta buat sekolah pondok tu. Akhirnya ayah Salim menunaikan permintaan Salim sebelum dia meninggal dunia.


"ajal maut di tangan allah taala. kalau allah taala dah berkehendak, 
kita nie takkan dapat mengelak"

culik sini

.. nak tengok tak? ..
.. nak tengok, picit Tasbih Putih laju-laju ..
.. selamat menonton ya ..
.. jangan lupa spare tisu kalau rasa hati nipis ..
.. agak menyentuh perasaan kot ..
.. lagi satu, boleh jugak sama-sama berzikir bila tengok drama nie ..
.. yang baik dijadikan tauladan, yang buruk dijadikan sempadan ..
.. insyaAllah ..
.. selamat menonton ..


nota kaki : nie lah drama yang cik fadz tengok takda pelakon perempuan kecuali mak si Rahim tue ja yang ada. alhamdulillah

OST Hatiku Di Kinabalu



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..



Terlerai semua ketentuan masa
Tangisan bernada satu cerita cinta
Menyingkap kembali jendela hidup ini
Yang hanya tergambar satu cinta abadi

Gemersik syahdu suaramu, membelai
Nafasku meronta jiwa , meminjam waktu
Dalam keheningan senja hidup
Kau dan aku

Memang pedih terasa bila kehilangan cinta
Mengapa harus pergi bersama putaran masa
Tapi ternyata masih ada lagi cahaya
Yang bisa menerangi gelita dunia
Pasrahkan saja semua urusan
Kerana cinta menentukan masa



Lirik Lagu Ketentuan Masa - Azri / Fina AF9 @ Lirikami

Hatiku Di Kinabalu



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..


.. serius best drama nie ..
(walaupun dah beberapa hari tayangkan..flight delay sikit)
.. pecah jugak la empangan kat mata cik fadz nie ..
.. toching kot weh ..
.. sapa yang belum tengok dan bercita-cita nak tengok, jangan lupa spare tisu ya kat sebelah tue ..
.. memang layan sangat drama nie ..
.. meh cik fadz nak bagi sinopsis sikit ya ..



Hatiku Di Kinabalu mengisahkan Anuar (Zul) dan Qistina (Yana) hangat bercinta ketika di zaman kolej dan kemudiannya berkahwin. Malangnya, Qistina jatuh koma akibat kecederaan serius selepas diragut. Anuar setia menjaga Qistina yang terlantar di hospital dan pada masa yang sama, dia juga menjaga anak perempuannya, Maya.

Keadaan menjadi rumit selepas Anuar mengahwini Lara selepas dipujuk oleh ibu bapa Qistina. Kehidupan mereka diteruskan seperti biasa dan mereka terus menjaga Qistina yang masih terlantar di hospital.

Konflik sampai ke kemuncaknya apabila Qistina yang terlantar koma selama 10 tahun akhirnya tersedar. pada masa sama, Maya tidak boleh menerima ibu kandung yang selama ini hanya dilihat hanya kaku di atas katil hospital.

.. bila cik fadz tengok drama nie, serius bercita-cita nak naik Kinabalu weh ..
.. aiii, bukan sebab tengok drama nie aja ya ..
.. memang dari dulu lagi pernah simpan angan-angan nak naik Kinabalu ..

"Tinggi tinggi Gunung Kinabalu
Tinggi lagi sayang sama kamu
biru biru hujung kinabalu tengok dari jauh
hati saya rindu…"

.. cik fadz selalu jugak la join apa-apa event yang student Sabahan buat ..
.. cantik sangat bila tengok gambar dekat sana ..
.. harap suatu hari cik fadz akan jejak kaki kat sana ..
.. mungkin dengan chenta hati ke kan ..
(ngeh ngeh ngeh..senyum kambing sudah)
.. yang pasti en chenta hati kena suka adventure lah kan ..
.. takkan nak kena naik sorang lak kan ..
.. sapa nak tengok ini drama? ..
.. sila angkat kaki ..
.. hihihihi ..
.. meh cik fadz nak share link ya ..
.. selamat menonton ya ..



.. jangan lupa spare tisu ya ..
.. sumber gambar Hatiku Di Kinabalu ..

^___^


love take time to develop



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..


"love take time to develop"

.. malam jejaka kacak, gadis comel luar sana ..
.. ahah, apa kata korang dengan quote atas nie? ..
.. cik fadz dapat masa dok layan gitu-gitu ja drama kat tv3 ..
.. Bunga April tajuk drama tue ..
.. memang tersenyum, tergelak jugak la masa dengar quote tue ..
.. mula la otak nie ligat berfikir ..
.. jeng jeng jeng ..
.. ntah apa-apa ja yang cik fadz fikir hah ..

^___^


bila bercakap tentang cinta



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..


.. salam Isnin jejaka kacak, gadis comel luar sana ..
.. hari nie cik fadz rasa tertarik nak buat entry pasal CINTA ..
.. yeh, nie pendapat original cik fadz nie ..
.. bukan selalu cik fadz nak cakap camni okeh ..
.. maaf noh kalu bahasa agak advance di situ ..
(biasalah kalu t'emosi sangatkan)
.. nie semua kesan lepas baca entry Declaration of Hukum Haram : Beza Antara Couple dan Bercinta ..
.. cik fadz boleh dikatakan peminat tegar la jugak ..
.. cik fadz suka hasil tulisan Mr K nie ..
.. berbunga dalam ayat2 perli dia pon ..
.. okey what ..
.. bila ada yang baca entry Mr K pasal couple dan bercinta tue, mesti ada macam2 pendapat kan ..
.. bagi cik fadz, ada betulnya apa yang dia post tue ..
.. akan ada segelintir yang akan cakap, "yang haram nak dihalalkan..bla bla bla" ..
.. bagi cik fadz satu ja, boleh kau nak couple, nak berchenta bagaikan ..
.. tapi satu ja, alangkah indahnya kalau hubungan chenta kau halal ..
.. halal dan diredhai Allah ..
.. so, dengan adanya semua tue, boleh la kau dengan pasangan kau berduaan .. 
.. panggil sayang-sayang, honey-madu semua tue ..
.. takda la orang nak cakap pasal halal haram dengan kau kan ..
.. prinsip cik fadz satu ja ..
.. beri pada yang layak dan halal yang bergelar suami ..
.. ya cik fadz akan close minded dalam certain hal ..
.. biar orang nak judge cik fadz nie konservatif pon ..
.. betul cakap Mr K yang ‎"Cinta tak haram. Yang haramnya adalah bila kita buat benda-benda yang tak senonoh ketika bercinta. Pegang sana, pegang sini. Maka, haram lah. Tapi kalau kita gunakan cinta tu sebagai medium mencari bakal ibu kepada anak kita, then apa masalahnya?"
.. ya betul tue ..
.. jumpa ja pasangan tue, terus ja masuk meminang ..
.. kan bagus macam tue ..
.. takda la nanti istilah habis madu sepah dibuang timbul lak kan ..
.. cik fadz takmo la cakap lebih kan ..
.. nanti ada lak yang blacklist cik fadz ..
.. jangan la nanti ada lak yang cakap camni ya "aku harap lepas nie kau yang bercinta sakan and buat apa yang kau cakap jangan buat sebelum nie" ..
(hah, jangan buat main..ada kot orang yang pernah m'doakan something bad pasal cik fadz okeh. bukan saja2 cakap nie. betul2 nie. nampak sangat la masa tue childish kan)
.. so, pada yang dah bina masjid, alhamdulillah dan tahniah cik fadz ucap ..
.. yang on the way, alhamdulillah dan tahniah jugak ..

^___^


nota kaki : manusia terdiri daripada 3 elemen yang penting. Minda, Badan dan Jiwa. dalam ketiga-tiga elemen ni, Jiwa lah yang selalu diabaikan. sebab itulah banyaknya timbul masalah sekarang. cemerlangnya jiwa seseorang itu, maka cemerlanglah hidup dia dunia dan akhirat :)

pesta Pulau Pinang



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. okey cik fadz tertarik nak buat entry pasal pesta Pulau Pinang ..
.. a.k.a pesta Penang ..
.. nie semua gara-gara balik dari sampling tadi jammed sangat kat atas bridge ..
(kira stuck jugak la kami)
.. gayanya semua pakat nak masuk Penang ..
.. mungkin salah satu tarikan dia pesta Penang la sekarang nie ..
.. kewajipan setiap hujung tahun kan ..
.. tengah public holiday plak kan sekarang nie ..
.. time nie la parents nak bawa anak2 pegi berjalan ..
.. hujung tahun macam nie la nak gather2 orang kata ..
.. teringat time cik fadz kecik dulu ..
.. abah mama cik fadz pon bawak kami adik beradik pegi pesta Penang ..
.. syiok jugak la time tue ..
.. tapi bila dah besar nie, dah malas2 dah nak pegi ..
.. sekali ja kot cik fadz pegi dgn kawan-kawan ..
.. layan naik top gun ..
.. sekali naik, sumpah takmo naik dah okeh ..
.. terancam nyawa nie hah ..
.. baru nie, pegi jugak ..
.. malangnya hujan ..
.. so, keluar macam tue ja lah ..
.. mama cakap hari tue nak jugak mai melawat cik fadz kat sini ..
.. alang-alang mau masuk pesta Penang ..
.. tapi entah bilalah tue ..
.. yang penting, mau ka abah cik fadz tue pegi ..
(faham sangat dah dgn abah tue)
.. dulu-dulu time hujung tahun macam nie rajin family cik fadz pegi holiday ..
.. kira tiap tahun la ..
.. tak pernah missed ..
.. tapi tue dulu la ..
.. sekarang nie dah jarang-jarang dah ..
.. mana taknya, cutinya lain-lain dah ..
.. sorang study kat lain, sorang lagi kat lain ..
.. memang clash lah kan ..
.. so, camna nak holiday sesamanya ..
.. takpa2 oneday cik fadz akan spend duit gaji cik fadz nak bawak abah, mama, adik2 pegi holiday ..
.. insyaAllah moga rezeki kerja datang awal ..
.. amin ..
.. so, sapa yang belum masuk pesta Penang, silalah ya ..
.. mai orang Penang nak promo nie ..

~ada macam I City tak?..~


sumbangan gambar PestaPulauPinang

"Jom Pi Penang! 1 Disember 2011-2 Januari 2012 @ Tapak Pesta Pulau Pinang jam 6.00 petang - 11.30 malam. tiket muraj ja nie. RM 3.00 - Dewasa | RM 1.00 - Kanak-kanak"



lama + letih = seronok



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. okey, tajuknya dah macam persamaan math la plak ..
.. penat punya pasal lah nie ..
(demi untuk a little thing called life, sanggup jugak nie)
.. cik fadz baru balik dari sampling buat kali yang ketiga ..
.. kali nie sangatlah lama okeh ..
.. sebelum nie pegi pagi, baliknya tengahari ..
.. tapi kali nie, tue dia sampai maghrib jugak la ..
.. memang terbaik la kali nie ..
.. letih jangan cakap lah kan ..
.. tapi sempat lagi la online kan ..
.. yalah, mau key data lol sambil tue ..
.. nasib baik la sample untuk bulan nie cukup ..
.. bukan saja cukup tapi siap terlebih lagi ..
.. walaupun letih hari nie, yang penting best sangat ..
.. akak2 GA gila best hari nie ..
.. sekali dengan LA hah terbaik punya ..
.. sempat kot berposing lepas sampling tadi ..
.. ya la kena la amek kesempatan sementara tunggu group lain balik ..
.. nasib baik tak lama tunggu ..
.. kalau tak, mau masuk shopping complex jugak la kami ..
.. kira apa busuk-busuk pun ..
.. yang penting masa terisi kan ..
.. sempat santap ABC ja tadi ..
.. terbaik la panas terik pekena menda sejukkan ..
.. layan sungguhlah ..
.. so, esok berjuang lagi demi inchik fyp ..
.. perlu fokus untuk inchik fyp sebelum final exam nie ..
.. nanti final exam, inchik fyp kena tinggal kejap ya ..
.. cik fadz mau fokus pada itu exam plak ya ..
.. so, hope sangat esok dapat settle semua sample tue ..
.. selamat bercuti ya untuk semua yang bercuti ..
.. nikmati cuti sebaiknya ya ..

^____^


nota kaki : best tengok budak2 nie pakat dok balik kampung. mood, rasa nak ikot balik jugak ;(

cair terus tengok



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. slmt tghari jejaka kacak, gadis comel luar sana ..
.. serius nih ..
.. serius cik fadz cair kot tgk mamat sorg nie ..
.. memang tergugat hah iman nie ..
.. aiyakk bahaya betul nie ..
.. nak tau apa yg buat cik fadz sampai cair sangat? ..
.. scroll bawah ya ..














.. tadaaa ..


culik sini

.. nie lah dia ..
.. nie rasa nak kawen cepat, nak anak cepat nie ..
.. nak macam nie ..
.. bley tak? ..
(kegatalan dah mai dah nie weh)
.. tapi kan, colan2 nya takda la plak kan ..
.. lambat lagi la gayanya nie ..
.. sabar ja lah ..

^___^


nota kaki :  wahai pemilik tulang rusukku, aku sanggup menunggumu lama mana pon masa yang kamu perlu sayang :)


berjimba ramba



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. halu jejaka kacak, gadis comel luar sana ..
.. hebat seh cik fadz berjimba semalam ..
.. nie baru lepas test dah berjimba sakan ..
.. final exam pon belum masuk cik fadz oiii ..
.. kononnya semalam mau layan pesta penang ja ..
.. skali tue hujan la plak kan ..
.. so apa lagi, plan B lah jawabnya ..
.. plan B kononnya makan2 ja ..
.. skali tue boleh plak terselit plan C nya ..
.. lepas makan2 dan membuncitkan perot, layan midnight lak kan ..
.. gilak jugak hah kami2 nie ..
.. tak berangak hah ..
.. sempat jugak la masuk main game dulu sebelum start movie tue ..
.. nie 1st time tgk movie dok depan okeh ..
.. nasib baik la GSC nie prihatin ..
.. seat yang depan tue, takda la sakit tengkuk sgt kan ..
.. kalu tak, mau settle tgk movie, suma kepala pkat tgk atas ja ..
.. boleh tahan la org semalam ..
.. kira penuh jgk la panggung tue ..
.. yang penting, cik fadz tak tertido okeh masa layan movie tue ..
.. syabas2 ..
.. so, malam nie kita bertapa ja lah ya kat bilik hostel nie ..
.. masa untuk buka buku balik ..
.. bubyeeee ..


nota kaki : layan mission imposible: ghost protocol. superb seh...suspen gile cik fadz nie hah

sesuatu yang bermakna



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. cik fadz saja nak share gambar bawah nie ..
.. gambar bawah nie bukanlah hak milik kekal cik fadz pon ..
.. cik fadz kidnap dari sini ..
.. apa yang menarik minat cik fadz pasal gambar nie, dia ada maksud yang tersirat ..
.. lagipon dia ada kaitan juga dengan mood cik fadz yang rindu kan mereka ..
.. rindukan mereka di sana ..
.. jom layan gambar bawah nie jap ..
.. sambil tu fikir kan sejenak di sebalik bait-bait tu ya ..




.. ♥ abah mama ketat-ketat ..
.. nanti lepas exam akak balik ya ..
.. doakan akak exam nie ..


nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih