♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

♥ sebuah pertemuan ♥



.. assalamualaikum ..
.. hari nie di senja hari nie, nk post satu lirik nie ..
.. sambil2 dok tunggu maghrib ..
.. lirik nie, dapat masa dok xplore facebook ..
.. bagus jgk kan facebook ..
.. ada jgk yang post menda2 b'faedah ..
.. sama2 kita guna facebook ke arah kebaikan b'sama yar ..
.. jom kita cuba hayati bait2 dlm lirik lagu nie ..
.. bait2 yg amat puitis dan menyentuh jiwa sanubari ..
.. mula terimbas kenangan2 bersama ..
.. layannnnnnn ..

 
Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan

Bagaikan terdengar bisikan rindu

Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan

Tika ku kealpaan

Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau nsanea rahmat-Nya mengatasi segala

Menitis air mataku keharuan

Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan

Cinta yang semakin kesamaran

Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan

Titisan air mata menyubur cinta

Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina

Syukur sungguh di hati ini

Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
Tika diri dalam kebuntuan

Betapa aku menghargai

Kejujuran yang kau beri
Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi

Tiada yang menjadi impian

Selain rahmat kasih-Mu Tuhan
Yang terbias pada ketulusan
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman....
nota kaki : thanks kpd Hanis Halim sbb tag nama aku kat note dia yg amat b'nilai ini

♥ membudayakan xtvt membaca ♥


.. assalamualaikum ..
.. akue kembali buat kali kedua malam nih ..
.. kali nie nak post pasal satu keratan akhbar nie ..
.. jom kita baca jap ..
.. then akue nak komen sikit ..



.. nampak kan pic kat atas tuh? ..
.. hah nie story pasal MLM ..
.. tiba2 masa baca kosmo online nih, teringat byk kisah ..
.. akue ingat lagi ada la beberapa mamat tuh ..
.. siap promote2 lagi menda nih ..
.. kononnya kaya lah ..
.. apa lah ..
.. dapat naik keta mewah lah bagai ..
.. dalam hati mcm t'detik jgk la ..
.. tapi, akue nie susah kot nk caya menda2 cmni ..
.. kata ja kaya cepat ..
.. alih2 xda jgk hasil dia ..
.. siap cerita kat akue bagai2 la harta kekayaan dia ..
.. siap ajk akue jadik bini dia lagik tuh ..
.. kononnya, harta dah byk cuma bini ja blom ada ..
.. hahh skrg tgk ..
.. gejala2 ini dh t'bongkar ..
.. rezeki tue ALLAH taala bagi ..
.. so, tak kisah la nk join ke x MLM nie ..
.. kalu ALLAH bg rezeki lebih, lebih la kita nanti ..
.. thats all statement akue nk keluar kn ..
.. TQ ..

♥ Story Pertama di Tganu ♥


.. assalamualaikum ..
.. wah hari nie dah ada masa .. 
.. hari nie nak update pasal story lasy week ..
(macam dh basi ja hah...bior ja lah)
..weekend yg sgt lah jauh dan meletihkan ..
.. tapi tetap b'gumbira dan b'puas hati lorr ..


*****


.. okey, kita mula yar ..
.. last weekend, 23hb smpai lah 25hb, akue travel ke Ganu ..
.. malam Jumaat naik bus, then pagi Sabtu smpai ..
.. then, malam Ahad balik plak ke USM ..
.. hah tgk..kejap ja kan ..
.. macam kalut2 pon ada jgk ..
.. tapi takpa ..
.. demi seseorg, akue sanggup ..
(wah agak b'jiwang ini ptg)

.. malam 23hb tue, akue agak tingtong jgk la ..
.. dah la lama tak naik bus jln jauh ..
.. dgn bus yg b'imej baru tuh ..
.. best mmg best tapi sejuk sgt la kat tempat akue tuh ..
.. malam tue, dpt jgk la tgk bukit2 kat luar tuh ..
.. bulan cerah kotw ..


*****


.. lebih kurang 7 smpai 8 jam camtu, akue pon smpai lh kat MPKT ..
.. mulanya, akan ada org jmput kan ..
.. tapi disebabkan ada hal last minute tuh, xda lah ..
.. gayanya, naik teksi lah akue ..
.. dah smpainya awl pagi, mcm malas g nk gerak p UMT ..
.. akue pon tggu lah dulu kat MPKT tuh ..
.. cuci2 mata dulu ..
.. ushar sana, ushar sini, ushar situ ..
.. ramai jgk la pakcik2 nie offer nk hntar balik ..
.. akue pon m'cari2 lah alasan nk tolak kan ..
.. nak dijadikan crita, masa dok tunggu2 tuh, ada la sorg pakcik nie meh kat akue n member ..
.. kitorg masa tue dh tak larat nk tggu dah ..
.. kononnya kalu ada mana2 pakcik pasnie, tros nk sewa keta ..
.. then muncul lah pakcik nie ..
.. kitorg pon tanya lah harga ..
.. ada ke patut dia tunjuk 1 kat jari dia ..
.. kitorg masa tue macam tingtong2 lagik ..
.. org2 kat sebelah dh gelak dah ..
.. hadoiii malu sungguh kotw ..
.. rupa2nya pakcik tue x center weh ..
.. diorg kat sebelah tue pon, tak inform bagi ..
.. len kali bagi la sikit hint ..
.. malu....malu....malu ..
.. pastue, dgn muka poyoznya, ktorg pon gerak la dari tmpat tuh ..
.. masa tue, buat2 mcm xda apa yg jadik ..
.. dlm hati nie, dh nak gelak besar kotw ..
.. hah dh tue, tunggu lagik?? ..
.. jauh ja sikit dari pakcik tuh, mula la keluar gelak besar tuh ..
.. sian kan kat pak tue ktorg gelak kat dia ..
(pakcik, ampun kan kami yar!!)



.. kita tunggu story selanjutnya yar ..

v(^_^)v

♥ saya dah kembali ♥


.. assalamualaikum ..
.. hai uchuk ..
.. akue dah kembali setelah beberapa hari menyepi ..
.. windu sungguh kat uchuk ..
.. malam nie just nk update sikit jah ..
.. macam tak cukup masa nak story banyak2 ..
.. kita tunggu next day yar uchuk ..
.. dada ..

v(^_^)v

♥ Hujung minggu?? ♥


.. assalamualaikum ..
.. malam nie akue nak berangkat ke Pantai Timur ..
.. tempat b'mulanya seorang akue ..
.. hujung minggu yg agk padat dan penat maybe ..
(takpe, mgkin akn ada memori yg terindah)
.. hope, perjalanan akue mlm nie akn selamat sumanya ..
.. byk jgk dpt pesanan nie ..
.. kgkawan kat sana pakat ok pesan jeruk Penang ..
.. tadi sempat jgk la pegi beli sikit ..
(hope cukup lah yar)
.. org Kulim plak pesan kopok losong ..
.. so, byk jgk la barang dri sana nnti ..
.. takpa2, bila lagi nk makan kopok losong ..
.. hope dapat la jmpa suma kgkwn lama kat sana ..
.. korang, tunggu akue yar ..
.. uchuk, doakan yar ..
.. so, kita jumpa balik lps dua hari yar ..
.. nak nikmati weekend nie sepuas-puasnya ..

v(^_^)v

~hah skali pintu gerbang akue bg...nie wat research sikit~

~trademark Ganu..sape tak kenal kan~

~ini lah seorg akue~
~masa zaman diploma dolu2~

~nie lah yg akue rindui~
~hope dpt jmpa suma~
~tp, mcm mustahil plak kan~
~korg, tggu akue yar~

♥ before holiday ♥

 
.. assalamualaikum ..
.. hye uchuk ..
.. nak gitau something nie ..
.. urmmm, hari nie kan ..

.. hari nie kan ..


.. hari nie kan ..


.. hari nie kan akue takda class langsung ..
.. yahuuuuuuu ..
.. bukan semata-mata cuti okey ..
.. walaupon takda class, akue busy jgk nie ..
.. bangun pagi, mandi, kemas bilik ..
.. breakfast then balut buku lah bagai ..
.. kononnya nak balut smlm lagi ..
.. tetapi disebabkan kemalasan yg tahap dewa, t'paksa postpone ..
.. then, mengambil masa pulak utk siapkan suma asgment ..
.. mana taknya, lusa kan ke nak gerak ke Ganu ..
.. so, kija kat sini kena settle dulu lah ..
.. baru la best nak holiday pon ..


.. so, sekarang suma dah settle ..
.. pasni nak buat apa plak yar? ..
(tgh mencari2 kija)


.. mlm nie ada p'jumpaan dgn bapak angkat jap ..
.. hadoiii apa la beliau akn ucapkan malam ini ..
.. jgn akue t'tdow suda kan ..
(agak kurang sopan yar akue nihh...hikhikhik)


.. so, cau yar ..
.. jumpa lagi di lain masa ..
.. dada ..

v(^_^)v
 ~akue xda la smpai camnie yar~
~cool ja akue~

♥ Pemilik Nyawaku ♥



.. assalamualaikum ..
.. akue kembali lagi ..
.. saja nak share 1 lyric nie ..
.. tiba2 masa dok b'chatting japtadi, satu lagu nie b'kumandang ..
.. amat merdu untuk didengar ..
.. yang pnting lyric yg amat terkesan di jiwa ini ..
.. jom try hayati bait2 lagu nie ..
.. actually dis song by EdCoustic ..
(kmpulan nasyid Indonesia)
.. tajuk lagu nie, MUHASABAH CINTA ..
.. jom seketika kita b'muhasabah ..



*****



Wahai... 
Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... 
Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalir berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... 
Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu




♥ nak letak title apa ntah nie ♥


.. assalamualaikum ..
.. hai uchuk ..
.. urmm, apa sebenornya nak story nie? ..
.. urmm, apa erk? ..
.. sebenarnya, nak gitau akue dah ngantuk ..
.. tapi tetap cekal kan diri utk teros b'jaga ..
.. awl lagi kot kalu nak tdow dah ..
.. lagipon, tadi ada fikir nak balut buku ..
.. masalahnya skrg, tak buat2 pon lagi ..
.. entah bila la mau laksanakan itu tugas ..
.. tutorial pon dah mula ada nie ..
.. Jumaat nie saja ada discussion ..
.. ABORTION ..
.. apa erk nak discuss? ..
(fikir....fikir....fikir...)


*****


.. jap tadi dlm jam 9.55mlm call ghumah jap ..
.. dapat la b'cakap dgn mama cayang ..
.. windu lorr ..
.. saja nak ajak b'bual ..
.. sambil2 tue nak gtau yg akue tak dapat balik ghumah weekend nie ..
.. juga next week ..
.. so, nmpak gayanya macam next month la baliknya ..
.. takpa, mama tak kisah pon ..
.. coz dia tahu anaknya ini pandai jaga diri ..
(ahaks2...puji diri sendiri akue yar)
.. this week nak pegi terengganu ..
(wah tak sabar lak nak naik bus...lama kot tak naik bus jalan jauh nie)
.. next week plak, ada family day ..
(Bio Soc pnya program...saja la nk riadah2 dgn junior nihh)
.. so, coming weekend la baliknya kalu takda apa2 hal ..

v(^_^)v

nota kaki : lawak gila masa lecture INVERTEBRATE td...lecturer akue ckp, lelaki tulen akn pjang umur slama beberapa jam ntah kalu nengok payudara perempuan...sengal...mau b'gegar class tue...boyz, sakan gila korunk gelak yarr

♥ terkadang ♥



Kadang-kadang Allah hilangkan matahari, 

lalu dia hadirkan kilat dan guruh. 

Lalu kita menangis mencari di mana matahari. 

Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi...


♥ mencari hati ♥



carilah hatimu di 3 tempat:
1. hatimu ketika mendirikan solat
2. hatimu ketika membaca Al-Quran
3. hatimu ketika mengingati mati

Tetapi, jika tak ditemui hati kamu di 3 tempat ini,
maka,...
berdoalah kepada Allah,
agar diberikanmu sekeping hati,
supaya,
dapat kamu jalankan 3 amalan tadi dengan
tulus & ikhlas.....
 
 

♥ Adolf Hitler : Sudut Kisah Yang Jarang Kita Dengar ♥

Apa yang bakal anda baca ini ialah sebuah email yang saya terima dari seorang kawan dari Arab Saudi...saya terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu dan saya kongsi bersama anda semua...
__________________________
__________________________________________________

Penghormatanku kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...



Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : "Ada dua sebab -

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.



Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...





Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...

Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy


Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...





Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds


Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...


2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"


3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.

♥ Special Day ♥


.. assalamualaikum ..
.. uchuk, apa habaq yar? ..
.. nie nak straight to da point teros nih ..
.. semalam kan uchuk, kitorg 1 family keluar celebrate besday abah ..
.. dah genap setengah abad la ABAH akue tue yar ..
.. kejap ja masa b'lalu ..
.. tgk la anak sulung abah nie pon dah b'usia 22 tahun ..
.. walaupon dah setengah abad tue, xda plak nmpak tuanya ..
(awet muda tuhh...nk kena amek petua sikit nie)



*****


.. ABAH nmpak amat gumbira itu malam ..
.. pipi sampai tak nak turun ..
.. ini kali pertama kitorang celebrate betol2 ..
.. sebelum nie just simple2 ja ..
.. ya lah, abah tak kisah pon suma tue ..
.. yg pnting bg kami nie anak2 nya, ingat tarikh tue ..
(ingat kat abah)
.. kalu hanya ucapan saja pon abah tak kisah ..
.. SO, akue pon plan la dgn MAMA, BRO'S ..
.. 17July2010, balik ja dari USM, ptgnya pegi tempah kek ..
.. mulanya seyes tak tau nak pilih kek apa ..
(ya lah satgi kang tak makan pulak abah akue tue)
.. lastly, nie la yang kitorang tempah ..

~black forest cake~
~sodap hah~ 

~birthday's man tgh asyik potong kek~
I pray all your wishes come true
Today we celebrate your life
So ABAH, Happy Birthday to you

~disebabkan acara tak rasmi tue yg leb2...so sweet right?..
pic yg lain tidak dpt dimasukkan sbb sensor~
I’m blessed to have a real abah
Who displays his love with such ease
And that’s why I say on your birthday
I love you more than a mouse loves its cheese!

 *****


.. malam 18July2010, kitorg bawak abah pegi dinner ..
.. special punya tempat ..
.. romantiko plak tue ..
(coz cahaya yg suram-suram tue)
.. jom tgk pic seterusnya ..
(^_^)

~kena baca buku protokol kalu nak mkn kat tmpat camnie~


.. so, masing2 order lah makanannya ..
.. siap b'snap2 pic bagai ..
.. best sgt malam tue ..
.. rasa sgt2 close dgn all my family members ..
(walaupon ckit ja members nya)
.. alhmdulillah sumer nya berjalan lancar ..
.. memang puas hati dgn layanan kat Damiral's tue ..
.. makanan pon sodap hah ..
.. kira tak rugi lah ..
.. sangat happening ..
v(^_^)v


~khusyuk sgt makan smpai pic jadik macam tue~

~sweet couple forever after~

~anak-anak abah yg dah besor2 hah~


Happy birthday to the best ABAH I know,
A ABAH I love and respect,
A ABAH who fulfills all his duties
To teach, to guide, to protect.

ABAH,
Every year, your birthday reminds me
how grateful I am that you are my ABAH.
With all that’s going on in the world today,
I’m thankful I get to watch you,
to look up to you, being an example of a good man.
What a privilege it is to observe your strength,
your competence, and your kindness.
I am so blessed to be under your wing,
your protection, your care,
learning important life lessons from you.
If all fathers were like you,
the world would be a very different
and much better place.
Happy Birthday, ABAH,
from your admiring son/daughter.

♥ Matra Buana 2 ♥


.. assalamualaikum ..
.. akue kembali lagi ..
.. kali nie nak story pasal 1 function yg akue attend tempoh hari ..
.. MATRA BUANA 2 ..
(hah nie yg kedua setelah yg pertama masa akue 1st year)
.. nie acara kebudayaan ..
.. matlamat dia, nak naikkan balik kebudayaan yg dah jauh dilupakan ..
.. ia akan diangkat ke peringkat kebangsaan lps nie ..
.. bagus kan ..


*****


.. urmmm, byk jugak la tarian and persembahan mlm tue ..
.. matra buana nie 2 hari ..
.. dua2 hari akue pegi ..
.. dari dok saja dlm bilik, baik akue enjoy dgn persembahan camnie ..
.. antara persembahan yg ada mlm tue ..


✿ Awang Batil 

(Seseorang pencerita digelar Awang Batil kerana semasa mempersembahkan ceritanya, dipukulnya sebuah batil berdeting-deting bunyinya. Irama pukulan batil itu sebagai muzik latar ketika bercerita...asalnya dari Perlis...best jgk story yg pak cik nie bawak...walaupon ada p'kataan yg akue tak faham...dialek perlis...tajuk crita dia, AWANG DAN KAMBING BERAK EMAS)

 

✿ Alu Bunyi 

(dari Perlis..Alu Bunyi nie persembahan kesenian yang kedua tertua kat Negeri Perlis. Kesenian ini muncul di kalangan petani yang mengerjakan sawah. diorang kreatif cipta hiburan dengan menggunakan alatan dalam kehidupan seharian-harian. Lesung dan alu yang digunakan untuk menumbuk padi dijadikan alat muzik yang mengeluarkan bunyi dan irama tersendiri. )

 

✿ Hadarah

(Permainan hadrah ini, dikatakan berasal daripada permainan orang yang sesat di dalam hutan yang menyanyi supaya suaranya didengar orang. Alat muzik yang mengiringi permainan hadrah ialah gendang, gong dan biola. Pakaian pemain-pemain hadrah adalah pakaian Melayu bagi lelaki dan baju kebaya, baju kurung, bandung pesak dan berselendang bagi perempuan. Pada masa dahulu, Hadrah berfungsi sebagai acara ritual dan keagamaan. Kini hadrah berfungsi sebagai hiburan lebih daripada fungsi-fungsi yang lain.)

✿ Wayang Kulit ASUN 

(nie part yg akue paling suka...lawak weh...wayang kulit nie dari kedah..hah jgn igt klate ja ada wayang kulit yarr)

 

✿ Dikir Barat 

(persembahan negeri Klate yang disampaikan secara berkumpulan. Setiap kumpulan biasanya diketuai oleh seorang Tukang karut dan Tok Juara. Tukang karut dan Tok Juara akan mendahului nyanyian sambil berbalas-balas pantun dan diikuti oleh awak-awak sebagai suara latar dengan suara yang kuat dan lantang....persembahan hari kedua yg akue tunggu2..suka tgk diorang tepuk2 tue...sama jah...kalu nak kata dialek, usah ditanya lar...ntah brapa percent ja akue faham hah)

 

✿ Tarian Joghee 

(hah nie salah satu tarian yg kian org lupa..Tarian ini menggabungkan unsur budaya masyarakat Arab – Parsi dan India...chumel tgk budak2 tue nari)

 

✿ Boria 

(Boria adalah sejenis teater yang amat popular di negeri utara, terutama Penang. Secara umumnya asal permainan boria dikaitkan dengan peristiwa Karbala di Parsi. Persembahan boria mempunyai dua segmen iaitu sketsa dan nyanyian. Nyanyian boria diketuai oleh seorang tukang karang (biasanya akan memegang tongkat penunjuk ketika menyanyi). Rangkap karangan boria yang hujung sukukatanya sama setiap rangkap kisahnya berkaitan dengan sketsa yang dipersembahkan. Sailor yang terdiri lebih dari enam orang di belakang tukang karang akan menyanyi dengan mengulangi rangkap pertama nyanyian tukang karang tadi.....hah tarian yg sinonim dgn Penang..sapa tak kenai kan..colorful sungguh adik2 nie)

 

✿ Tarian Menora 

(yg nie budak2 dari Songkla University..tarian nie kira agak epk jugak la...se epik cerita dia..naktau kisah dia, klik sini)

 

 

✿ Tarian Sasau 

(sebenarnya, tak igt nama tarian yg betulnya...yg sasau tue mangkuk mgsud dia..tarian nie dari sebelah Indon nuhh...weh korang, mamat baju merah tue handsomenya...kikiki)

 

✿ Rentak Moyang

(hah Lagu Tema Matra Buana 2..nyayian Harun Abd Rajim.. macho gila sore dia..t'pikat babe..)

 

 ~pendamping akue..thnx pada cik anees sbb snap pic kitorg~

nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih