♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

gundah kat hati dah kurang


.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..


.. alhamdulillah ..

.. tue ja lah yg mampu t'ucap ..

.. dah dgr suara adik kesayangan ..

.. siap satu family hokeh ..

.. haku siap msg adik haku lagik kotw ..

'man, bawak moto leklok.jgn laju2. leb u'

'haalahh. kak, hg nie napa?'

'sajalah. leb u'

'karot'

'wish akak luck ya sok. ada test. bye. nak study'

'k, buat leklok'

'leb u leb u leb u'

.. nie la antara baris msg kami dua beradik ..

.. part yg last tue, t'gantung sikit ..

.. seyes, dia msti ngutuk haku lah tuh ..

.. confirm dok t'tanya2 asal ngn akk dia sorg nih ..

.. nanti dok b'gosip hapa ngn abg dia nih ..

.. nak2 laks dia ckp ngn mama ngn abah..
(mama, asal ngn akak ma?..pelik ja hah.(siap tunjukkan msg2 haku) lebey kurang camtue lah dialog dia.da boley hafal da cmna adik haku tuh)

.. urmmm, rindukah haku? ..

.. penangan mimpi tuh? ..

.. dak2 nie cakap haku rindu family nih, sbb tue sampai mimpi2 bagai ..

.. mungkin kotw kan ..

.. so, weekend nie confirm balik ..

~leb u~

perginya dia


.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..


.. sedeynya ..

.. hampa, nak tanya nih ..

.. hampa percaya pada mimpi? ..

.. masalahnya, penah jugak taw mimpi camnie ..

.. cuma watak ja lain ..

.. macam nie mimpi dia ..

.. semalam, haku mimpi adik haku, meninggal weh ..

.. seyes haku t'kejut sgt dgn mimpi tue sampai istifar byk2 jugak lah ..

.. haku takot kalu suma tue jadik kenyataan ..

.. haku, seyes tak dapat nak kawal keadaan nanti ..

.. sebelum nie, haku mimpi camtu jugak ..

.. ada la dua tiga kali ..

.. cuma bukan b'turut2 ..

.. apa petanda dia yar? ..

.. ya haku tak percaya pada mimpi ..

.. haku taw mimpi just mainan tidow org kata ..

.. tapi, bila dia dah melibatkan org yg haku syg, of course la haku cuak ..

.. then, nak dijadikan cerita, hari nie haku dapat kabar sedih pasal sorg sahabat haku masa skolah dulu nih ..

.. sahabat haku dah pergi mengadap ILLAHI pada 30 march lepas ..

.. 30 march tue, semalam weh ..

.. sahabat haku accident ..

.. masa bukak page sahabat haku siang tadi, haku tgk post dia yg t'akhir adalah pada 30 march kat facebook..

.. masa tue dah pukul 12 tgh malam ++ ..

.. dia pergi meninggalkan kami selamanya, pada petang 30 march ..

.. tetiba ja kan ..

.. ya ajalkan tak mengenal usia dan masa ..

.. walau sesaat pon ..

.. kalau dia nak menjemput haku sekarang pon dah kira boley kan ..

.. terkejut sgt dgn pemergiaan sahabat haku ..

.. dan semalam jgk haku mimpi yg adik haku pergi sbb accident ..

.. camna tue yar? ..

.. suma nie kebetulan? ..

.. apa maksud suma nih? ..

.. buat adik kesayangan kakak, kakak doakan keselamatan adik di luar sanan ..

.. tolonglah jaga keselamatan adik ..

.. kakak mungkin tak boley handle kalau hapa2 jadik kat adik ..

.. KAKAK SAYANG KAMU ADIK ..

.. buat sahabat, haku doakan Allah permudahkan perjalananmu mengadap DIA ..

.. semoga kamu ditempatkan di kalangan org yg beriman dan beramal soleh ..

.. al-fatihah buatmu sahabat ..

nota kaki : ajal maut di tangan Allah. tak kira usia kita muda atau tua dan kita tetap akan dijemput-Nya. tapi tak tau bila. ingatlah mati tue terlalu hampir dgn kita.

hebatnya penangan dia


.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..


.. weh, hampa nak gitaw nih ..

.. penangan si dia tuh sgt hebat lah ..

.. tue lah, kutuk lagik ..

.. bukan taste lah ..

.. hapa2 lagik lah ..

.. kira kat mulut nie asyik sebut jalah nama dia ..

.. then, hamek kau ..

.. haku mimpi kan dia lah padahnya ..

.. alah, org yg haku kutuk tuh lah ..

.. asal hah haku mimpi dia? ..

.. perlukah? ..

.. mmg sengal lah weh, mimpikan dia ..

.. nak2 laks mimpi yg bahagia kotw ..

.. hadoii, poning2 ..

nota kaki : malunya mimpikan dia. dak2 nie gelakkan haku kotw. bukan salah akak, dia yg nak muncul dlm lena dan mimpi akak nih la dik. add dia kat fb boley dak?..hak3 (maw ka ia approve kan)

tak rugilah


.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..


.. ya seyes, tak rugilah haku cakap ..

.. ek eleh, bila masa laks lah blog nie boley mengeluarkan suara haku hah ..

.. pelik jap ..

.. nie hah, meh sini nak tros terang ..
(dah macam tajuk lagu Radja suda)

.. smlm, kan haku tgk teater ..

.. alah, ce hampa baca entry sebelum nie ..

.. baru la taw teater hapa hah ..

.. mmg layan lah teater tuh ..

.. kira berjaya la diorg nie bawak watak masing2 ..

.. cuma part si lady kupu2 nie ja hah yg tak mantop sgt ..

.. dia punya skrip agak baku lah, tapi dialek dia still boley dgr maaa ..

.. pantai timur lagik tuh ..

.. yang lain suma okey ..

.. suka watak komander weh ..

.. pantai dia main and bawak watak tuh ..

.. pro lah weh ..

.. teringin nak tgk diorg2 nie masuk pilih kasih weh ..

.. confirm haku org t'awal dok depan tv hah ..

.. nak pegi teros tgk live, jauh sgt hah ..

.. so, kira okey hapa haku support dari depan tv kan ..

.. by da way, smalam jugak, haku jmpa sama itu pelakon daaa ..

.. mak aiiii ..

.. alah itu org la ..

.. alah nama dia tue hahhh ..

.. ARJA LEE ..

.. hampa kenai tak nih? ..

.. alah, yg blakon crita yg baru kuar kat panggung tuh ..

.. alah, crita yg dotdotdot tuh ..

.. hampa taw dak nih? ..

.. seyes, mula2 dok tgk dia, dia tgk haku balik babe ..

.. kali kedua, haku t'perasan jugak la dia dok tgk dari tangga tuh ..

.. haku masa tue, seyes tak taw kotw dia pelakon tuh ..

.. muka mmg daa nmpak iras2, tapi tak syak langsung kotw yg tue dia ..

.. muka haku mmg selenga jugak la masa tuh ..

.. then, si sheeda nie dgr dia dok sembang ngn kwn dia pasal filem dotdotdot tuh ..

.. so, confirm yg tue dia lah ..

.. wah, boley tahan lah ..

.. tapi not my taste lah ..

.. bukan hapa, nnti kena byk b'sabar kalu nk ada something ngn dak2 seni nih ..

.. byk kotw dugaan2 dia ..

.. so, hapa2 pon teater RAJA PENGEMIS tue mmg t'baek lah ..

.. sok malam next teater lah wehh ..

.. can't wait for it ..

malam nie berteater plak


.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..


.. ya malam nie maw layan teater ..

.. maw enjoy2 jap before study balik utk test jumaat nie laks ..

.. i loike teater weh ..

.. maw tgk teater nih ..


.. karya dak2 final year ..

.. syiokk maa dok USM nie, manyak sgt pendedahan menda2 gini ..

.. hope enjoy malam nie ..

.. takda dah kejadian2 aneh macam before this ..
(anehkah? tingtingting)

.. nie sikit la synopsis teater nih ..



Raja Pengemis merupakan sebuah skrip setire, yang ditulis oleh Mohd Ismail Ariffin. Cerita ini berkisah tentang empat orang pengemis yang berkeinginan untuk menjadi ketua dalam organisasi yang ditubuhkan oleh mereka, Beggars Affairs Organization (B.A.O). Organisasi ini bertujuan untuk membantu pengemis di seluruh dunia untuk menjadi pengemis yang berjaya. Namun, mereka hanya mementingkan diri. Mereka sanggup untuk merampas kuasa antara satu sama lain.

Watak utama dalam cerita ini ialah Komander, Chief, Lady Kupu-kupu dan Kapten. Komander melambangkan manusia yang sudah mempunyai kuasa tetapi menyalahgunakan kuasa untuk kebaikan diri. Chief melambangkan manusia yang mempunyai tujuan dalam hidup dan tidak akan berhenti sehingga memperolehi semuanya. Namun tetap akan berubah fikiran apabila menghadapi cabaran. Lady Kupu-kupu melambangkan manusia yang akan mempergunakan orang lain untuk mencapai matlamat diri dan sanggup mempermainkan perasaan serta emosi orang lain. Kapten melambangkan manusia yang ditindas dan selalu takut kepada orang yang lebih berkuasa. Watak sampingan, Polis melambangkan orang yang hanya ikut kepada peraturan dan undang-undang sebuah kerajaan.

Bahasa yang digunakan dalam persembahan ini ialah dalam Bahasa Malaysia dan sedikit campuran Bahasa Inggeris. Style lakonan ialah campuran realism dengan stailisasi. 

Pengarah: Diana Phuah Xian Shi
Penolong Pengarah: Kok Pei Wen
Chief: Sheikh Abdul Rahman 
Lady Kupu-kupu: Nur Hasmida Mohd Zahis 
Komander: Noor Rizuwan Zolkepli 
Kapten: Syed Ahmad Shauffi Tengku Ismail



nota kaki: becoming dis friday nyte...toingtoingtoing.... can't wait for da suprise

penangan inchik MERONG



.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..


.. yah, ce tgk tajuk atas tuh ..

.. gempak tak? ..

.. seyesly, memang byk sgt story disebalik tuh ..

.. semalam kan haku hangout tgk movie Merong ..

.. seyes, dah lama sgt dah nak tgk movie nih ..

.. sebelum nie dok dgr org cerita ja hah ..

.. diorg cakap suma best, nak2 laks dpt kutipan box office jgk lah kan ..

.. so, haku ngn dak Jiba nie pon menyusun lah strategik nak tgk merong nih ..

.. kami dua nie mmg dah lama dah nk ushar hah ..

.. so, alhamdulillah semalam, tanggal 28 MARCH 2011, t'meterailah jugak hah ..

.. tarikh nie seyes kami akan igt lah ..

.. maw taknya, tanggal nie lah byk sgt kenangan yg t'cipta hah ..

.. dari awal kami gerak, sampai lah kami tutup mata nak Zzzzz ..

.. trasa macam badi laks crita nih ..

.. yalah, before this nak tgk movie merong nie, sampai 2 3 kali jugak la cancel ..

.. nie jadik tgk pon, sbb tak plan pape pon ..

.. just t'lintas nak layan movie nie, so angkat kaki la ke QB tuh ..

.. movie spatutnya kol 4.10pm dah start taw ..

.. kononnya pegi kol 3.30pm, mmg sempat sgt lah kan ..
(bagi haku, lebey dari sempat ha.tue pon kalu ada bus lah.)

.. skali, tunggu bus saja dah lebey setengah jam hah ..

.. kira berasap jugak la ..

.. maw taknya, smlm ptg panas yg maha hebat lah ..

.. trasa kotw bahang tuh ..

.. mengikut p'kiraan, bus yg kami naik tue adalah bus yg kelima setelah 4 bus yg lalu bukan nak pi QB ..

.. daripada duduk leklok kat bus stand tuh, sampai b'sila and b'simpuh jugak la kami nih ..
(tak penah dibuat org aihhh)

.. bila dah naik bus tuh, okey la dah pukul 4.10++ ..

.. kononnya nak layan midnight ja lah kan ..

.. ya lah, dah t'lepas beberapa minit hah ..

.. macam tak best jugak la tak tgk awal2 tuh ..

.. tapi, disebabkan pikir byk kali, tak kisah lah ..

.. brapa minit ja lewat ..

.. naik2, beli tiket, beli popcorn nya, cari seat, okey dah start ..

.. ada la 15 - 20 minit cmtu t'lewat ..
(kira takda la tgk preview filem len tuh. baru ja nk tgk karak punya triler)

.. okey, alhamdulillah selamat jugak tgk merong nie hah ..

.. siap gelak2 jugak la tgk ..

.. pelik pon ada gaks, sbb org lain mcm fokus ja hah ..
(mesti diorg bengang ngn kami dua nie kan)

.. urmmm, by da way agak t'kilan jugak la dgn GSC sbb sound effect dia kantoi sikit ..

.. kejap kuat, kejap slow ..

.. haishhh, seb baik crita tue okey la ..

.. not so bad lah org kata ..

.. lepas dah settle, pegi solat hapa suma dulu ..

.. then makan2 ckit ..

.. jiba belanja mknan jepun nih ..

.. apa ke nama nya?..tako? toka? apa ntah ..

.. boley tahan la utk kali p'tama makan ..

.. bila dah dua and yg ketiga tuh, alamaks dah muaks la plak ..

.. bila keluar ngn jiba, of course b'fokus ja hah ..

.. pas tgk wayang, memang baliklah kami ..

.. lagipon dah nk dekat maghrib dah tyme tuh ..

.. tunggu rapid lah kami pastu ..

.. yalah, rapid kan limosin yg byk berjasa kat kami nie hah ..

.. seb baek kali nie tak tunggu lama sgt taw ..

.. kira kejap ja dah naik bus then sampai usm t'chenta ..

.. bila dah sampai tuh, nak dijadikan story nih, si jiba nie pi check plak dia punya poket baju dia ..

.. alamaksssssss ..

.. hah asal-asal?? ..

.. apa yg dah jadik nih? ..

.. 'kak mira, kad matric org dah takda' ..

.. 'biar btol jiba. check betol2 dulu'

.. 'betol nie takda. kalu ada, rasa keras dlm poket nih'

.. 'so, cmna nih? patah balik?' ..

.. 'perlu ke kak?' ..

.. 'of course la perlu. IC tue dik. nnti kalu org yg bukan2 amek cmna?' ..

.. haku laks yg cuak hah ..

.. matric card tuh, nak2 laks skali ngn IC kotw ..

.. dah la nak final dah hah ..

.. problem gak nih kalu takda matric card ..

.. so, bila dah trasa mcm ada kepentingannya, maka kami nie pon patah la balik ke QB hah ..

.. semata-mata maw carik menda alah tuh ..

.. seyesly, dlm hati nie dh t'detik yg takkan ada card tuh ..

.. ya lah, menda tue jatuh kat tmpat org ramai la jgk kan ..

.. so, mgkin akan ada org yg dah ambil or letak kat memana ..

.. kebetulan kat situ ada pondok polis, try la jugak ushar, tapi hampa kotw ..

.. trasa lak rugi tak simpan ja card tue masa haku tegur card jatuh tuh ..

.. haishhh, kalu tak, dah lama selamat dlm beg haku ..

.. dah takda tuh, kami just semayang maghrib ja lah kat situ ..

.. dlm doa nie, ada jugak la mintak jmpa balik card tuh ..

.. so, bila keluar nak balik, ushar2 la lagik ..

.. macam sampai tadi, tetap takda ..

.. nasib la jiba, kena buat balik hah matric card ngn IC tuh ..

.. masa nak balik, ada lagik hah dugaan dia ..

.. naik bus, tiket yg sebelum nie tak brapa nak peduli, jadik pnting la plak kan ..

.. hadoiiii, abg conductor nie maw check tiket daa ..

.. dah la masa tue tiket dah takda dlm tangan hah ..
(of course la, sbb bukan haku yg pegang)

.. jiba lah tuh, ada ke patut dia p buang tiket tuh ..

.. masak masak ..

.. nak kena bayar lagik ka nih ..

.. then nasib baek jugak la tmpat yg dia buang tue dekat ja ..

.. cuma t'bongkok2 jugakla nak amek tue hah ..

.. lawak ja lah kotw ..

.. lepas satu, satu menda yg jadik ..

.. mmg hebat lah tanggal 28 march nih ..

.. then, igt kan balik usm dah tak jadik pape lah, tapi ada lagik hah ..

.. syiok2 punya jalan kan, baek punya t'serempak dgn segerombolan hanjing hah ..

.. ada la 3 ekor cmtu ja ..

.. tapi dah cukup besar kotw ..

.. haku nie yg dah agak fobia, otomatik la pgang jiba, then nak lari ja lah hah ..

.. nak t'keluar air mata haku kotw ..

.. maw taknya, masa tue dah pikir mmg ada lah something nie hah ..
(nak2 laks masa subuh tue dgr hanjing menyalak dlm hostel nie hah. cuak kotw)

.. b'timpa2 ujian yg Allah taala turunkan masalahnya ..

.. nak2 laks kat masjid hanjing tue dok b'tenggek ..

.. isyak laks tuh ..

.. istifar byk2 ja lah haku ..

.. jiba pon dah agak cuak hah ..

.. dari yg takda perasaan tuh, tetiba jadik org yg b'perasaan ..

.. so, kami doa and hope sgt takda dah la yg jadik pastuh ..

.. sampai2 ja hostel, plan nak keluar makan ngn sheeda skali ..
(siap nak turun naik tangga nie, dok hati2. takot jatuh laks ka kan)

.. niat tue, dari siang lagik ..

.. dah ada sebab2 lain, maka t'lewat jugak la kuar makan ..

.. alhamdulillah, spjg dgn sheeda okey ja ..

.. takda la menda bukan2 jadik ..

.. yeyy dah selamat sikit ..

.. lega kotw rasanya ..

.. sooooo, boley lah nikmati dinner dgn masyukkknya ..

.. nasi goreng tomyam satuuuu ..

.. tadaaaa, siap ..

.. dah boley makan ..

.. tapi, hujan la plaks kan ..

.. mmg tahap macam kat tepi pantai dah hah angin ..

.. mula tuh, mmg la syiokkk ..

.. romantik gituh ..

.. tapi, bila dah kuat semacam tuh, of course la kalut sikit ..
(amek kau, romantik ke mana dah masa nih)

.. dgn nak pegang pinggan mangkuk yg hampir t'bang tuh ..

.. kerusi meja tuh ..

.. tyme tue, sempat lagik gelak ..

.. mana taknya, haku nie selamatkan pinggan,mangkuk, gelas ..

.. gd, dok pegang kotak tisu lah suma tuh ..

.. si jiba ngn sheeda nih, masing2 dok guna garpu selamatkan diorg punya cendawan ngn salad ..

.. maw tak pecah perut kami gelak ..

.. lawak kotw ..

.. jiba mmg lapaq sgt dah kotw smpai fokus sungguh makan walaupon hujan + angin yg maha kuat tuh ..

.. kami nie dah risau2 kotw ..

.. ribut kotw masa tuh ..

.. nak balik, tak boley lagik ..

.. angin kuat, satgi payung ke mana, kami ke mana hah ..

.. so, tunggu lah lagik ..

.. sejuk jgn katalah ..

.. macam kat oversea hah ..

.. nie camna la nak p oversea kalu tak tahan sojuk hah ..

.. so, b'balik kpd story kami ..

.. kami balik jugak la lps dah tgk hujan and angin tue dah okey ..

.. otw balik, fuhhh mmg m'cabar utk haku yg pegang payung nih ..

.. tetiba angin tue mai balik ..

.. tekanan mmg kuat lah ..

.. kalu angin dari depan, of course guna tenaga yg byk nk lawan ..

.. lenguh jugak la tangan nie hah ..

.. brapa kali hah, singgah kedai semata2 nak tunggu angin tue okey ..

.. alhamdulillah lepas jugak la tyme genting tuh ..

.. lepas hantar jiba, nak balik ke bilik sendiri laks ..

.. meredah hujan and angin lagik nih ..

.. still hujan TAPI takda la sehebat yg masa dgn jiba ..

.. ada jugak la kemusnahan yg kami tgk ..

.. mula skali kat padang kawad tuh ..

.. khemah yg besar2 tue, dah selamat dah ..

.. selamat diterbangkan ..

.. skali dgn kipas2 kat dalam khemah tue kotw ..

.. cmna la event utk hari nie kan ..

.. otw nak balik lagik, nampak laks pokok tumbang ..

.. masalahnya, pokok besar yg agak kukuh tuh ..

.. yg besarnya haku dapat agak, satu stengah pemeluk gitu lah ..

.. kan? agak besar kan ..

.. mmg t'kejut jugak lah kami ..

.. naseb baek tak timpa bangunan JK tuh ..

.. air sungai + tasik, dah naik jugak la dari biasa ..

.. mmg musibah lah semalam ..

.. mcm ada something ..

.. tapi susah nak ckp ..

.. mgkin perasaan haku ja kotw ..

.. dari siang, sampailah ke malam ..

.. alhamdulillah sampai bilik dgn selamat dan takda hapa dah yg jadik ..

.. kira tanggal 28 MARCH 2011, nie byk la story dia ..

.. sekurang2nya kami akan sntiasa igt tarikh nie ..

.. hope sumanya baek2 ja lah lepas nih ..

.. cuaca skrg pon dah tak menentu ..

.. kejap panas terik, kejap hujan lebat ..

.. apa hampa rasa? ..

.. apa hampa pikir? ..

.. adakah apa yg hampa rasakan and pikirkan sama dgn haku? ..

.. wallahulam ..


hari nie hari isnin ^^


.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..


.. yeyy, akhirnya hari nie akan haku tgk jugak ..

.. yah, tgk apakah itu? ..





.. jengjengjeng ..













.. tadaaaaa ..











.. ya Merong Mahawangsa ..

.. sebelum nie asyik ada excuse ja kan ..

.. huhuhu, walaupon da agak lewat utk haku tgk kan ..

.. org kata dah basi gituh ..

.. takpa, haku maw support industri p'fileman Malaysia okeh ..

.. biar lambat asal jgn tak sempat tgk jah ..

.. dah2, maw siap2 nak p layan Merong jap nah ..

.. bubye ..

.. peace ..


haishhhh



.. haishhh ..

.. boley tak len kali, kalu nak masuk bilik org tuh tolong tutup pintu leklok ..

.. jgn la dok main hempas ikot suka hati ja makcik2 aihh ..

.. igt bilik hampa ka? ..

.. tolong la ..

.. i need a privacy lar ..

.. nak bising2 sila lah carik tempat len nah ..

.. terima kasih ..

nota kaki : haku boley ja hah tutp pintu slow2 hah. kununnya nk jaga privacy org. org len, ada ka pikir cam haku nie hah?

this is my story

www.this-is-my-story.com/v/6VU9ZT56LLC2

15 anugerah allah pada wanita tidak pada lelaki



.. sama2 kita baca yar ..

.. perkongsian sesama insan ..


paradigma mukmin
1. Pada suatu ketika di Madinah, Rasulullah s.a.w. keluar mengiringi jenazah. Baginda dapati beberapa orang wanita dalam majlis tersebut. lalu Baginda bertanya, “Adakah kamu menyembahyangkan mayat?” Jawab mereka,”Tidak” Sabda Baginda “Seeloknya kamu sekalian tidak perlu ziarah dan tidak ada pahala bagi kamu. Tetapi tinggallah di rumah dan berkhidmatlah kepada suami nescaya pahalanya sama dengan ibadat kaum orang lelaki.
2. Wanita yang memerah susu binatang dengan ‘Bismillah’ akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
3. Wanita yang menguli tepung gandum dengan ‘Bismillah’, Allah akan berkatkan rezekinya.
4. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di Baitullah.
5. “Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang mengeluarkan peluh ketika membuat roti, Allah akan membinakan 7 parit di antara dirinya dengan api neraka, jarak di antara parit itu ialah sejauh langit dan bumi.”
6. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang, Allah akan mencatatkan untuknya perbuatan baik sebanyak utas benang yang dibuat dan memadamkan seratus perbuatan jahat.”
7. “Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang menganyam akan benang dibuatnya, Allah telah menentukan satu tempat khas untuknya di atas tahta di hari akhirat.”
8. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang dan kemudian dibuat pakaian untuk anak-anaknya maka Allah akan mencatit baginya ganjaran sama seperti orang yang memberi makan kepada 1000 orang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian.”
9. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang meminyakkan rambut anaknya, menyikatnya, mencuci pakaian mereka dan mencuci akan diri anaknya itu, Allah akan mencatatkan untuknya pekerjaan baik sebanyak helai rambut mereka dan memadamkan sebanyak itu pula pekerjaan jahat dan menjadikan dirinya kelihatan berseri di mata orang-orang yang memerhatikannya.”
10. Sabda Nabi s.a.w. : “Ya Fatimah setiap wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya, Allah akan memberi minum kepadanya dari sungai-sungai serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapatinya kuburnya menjadi sebuah taman daripada taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas Titian Shiratul Mustaqim.”
11. Jika suami mengajarkan atau menerangkan kepada isterinya satu masalah agama atau dunia dia akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.
12. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga dan menunggu kedatangan suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.
13. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah. Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.
14. Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin).
15. Sebaik-baik wanita ialah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang kepadanya ia menggembirakan kamu, jika engkau memerintahnya ia mentaati perintah tersebut dan jika engkau bermusafir dia menjaga harta engkau dan dirinya. Maksud hadis: Dunia yang paling aku sukai ialah wanita solehah.

ceritera C.H.A.R.I.T.Y.W.A.L.K



.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..


.. ya dah b'akhir suda Healthy Lifestyle Campaign 2011 ..

.. semalam kami reramai pi support campaign nie ..

.. kira semalam nie hari penutup dia lah ..

.. kira besar jugak la campaign nie ..

.. banyak penaja dia ..

.. maw taknya, dpt beg yg ada maha byknya lah sample shower cream lah bagai tuh ..

.. kira tak rugi jugak la join campaign nie ..

.. walaupon hujan, sanggup ha redah hah ..

.. mula tue, macam malas2 jugak la nak redah hujan kan ..

.. tapi bila dah sekali redah tuh, sanggup kn ja lah ..

.. lama jugak tak main hujan kan ..
(kesannya, hamek kau. demam seketika)

.. tataw lah dah jalan tue brapa kilometer hah ..

.. dari Taman Belia sampai lah ke Botanical Garden ..

.. then patah balik, masuk ikot pintu lain Taman Belia tuh ..

.. so, tataw lah berapa kilo kan ..

(opsss, brapa kilo kah yg turun nih? hak3..kununnya lah berat turun. haishh, naik senang ja lah, turunnya?..urmm hampeh)

.. bila dah sampai kat finish line tuh, dgn penuh senyuman nih ..
(padahal masa tuh mmg org yg last2 jugak lah. maw taknya, sambil jalan, dok snap pic ja hah)

.. so, sesampaija nih, apa lagik nmpak ja ada lori VICO nie, so of course la ada si VICO kan kat situ ..

.. jommm, terjah VICO dulu ..

.. fuhhh, leganya lah anak nih ..
(anak tekak daaaa. anak sendiri tataw lah bila kan)

.. ya lah, VICO yg sejuk kan ..

.. walaupon masa tue hujan, air sojuk tetap menjadik santapan ..

.. lepas dah pusing2 amek air free yg ada kat situ, baru lah kami nie nak amek beg free tuh ..

.. fuhh, manyaknya beg yg ada ..

.. orgnya tak ramai, so boley ka nak lebey? ..
(tamak jap di situ. tapi kami nie just amek 1 ja lah wehh)

.. dah penat2 tuh, of course la nak layan apa2 p'sembahan kan ..

.. yehaaa, ada budak2 kecik nie hah dari The Cat Studio ..

.. diorg nie lah dok hiburkan kami yg da agak tua2 nih ..

.. chumel ja lah depa2 nih ..

.. dgn tiru gaya wondergurl nya lah, tarian arab lah, goyang2, latin suma ada lah ..
(pusing kanan, pusing kiri, goyang2...suka kotw lagu nih. kalu kami2 buat, boley t'geliat pinggang jugak lah)

.. stylo lah budak2 kecik nih ..

.. pary yg paling dok tunggu2 nie hah ..

.. part lucky draw ..

.. haku of course da taw dah tak penah b'tuah hah ..

.. haishhh, pelik2 ..

.. masalahnya memang tak penah weh ..

.. biarlah walau nombor tuh chantek camna pon ..

.. nmpak sgt la takda rezeki kan ..

.. bukan haku ja, tapi dak2 nie pon ..

.. nombor yg naik sumanya just hampir ja hah ..

.. takpa2, yg penting kami orait ja ..

.. haku suka sgt part Kor Suksis punya p'formance ..

.. seyes, superb ..

.. nak2 lak tgk muka2 hero2 suksis nih ..
(alamaks t'kantoi di sini)

.. bukan hapa, masa diorg dok buat formasi tuh, ada laks la kayu2 yg t'pelanting hah ..

.. maw tak t'kejut ..

.. dah la dok dekat sgt hah ..
(sgt lah dekat kan, sebab dok depan sekali)

.. Suksis USM t'baek lah weh ..

.. enjoy sgt tgk hampa punya performance tuh ..

.. thnx yar ..

.. then, lebey kurang jam 12 camtu, da boley balik da kami2 nih ..

.. letih jugak lah weh ..

.. dah la berapa jam dok dlm baju yang basah tuh ..

.. maw tak trasa sejuk and t'kucil suma tuh ..

.. memang menguji jiwa nie jugak lah ..

.. tapi senyuman, kegumbiraan tetap t'pancar kat muka sorg2 ..

.. niat, balik campus maw kebabommmm ja la weh ..

.. letih kaki nie hah sebab b'diri lama sgt ..

.. dapat duduk ja, fuhhh memang trasa hah nikmat dia ..

.. memang lega weh ..

.. so, cenggitu lah story nya ..

.. conclusion kat sini, For love, we stay healthy! ..

.. Make A Move, Stay Healthy for Malaysia! ..

.. together we get healthy lifestyle yar ..

p/s: nak tgk dgn lebey jelas, sila picit tiap2 satu tuh utk tumbesaran Dugro ^^


~tgk la nombor tuh. chantek ja kan~

~before nak gerak, snap pic dulu hah. muka2 kena bangun awal pagi nie hah~

~tgk lah kabus kat belakang tuh. macam dok kat banjaran mana dah tuh~

~pose jap kat pokok nie. kononnya macam kat oversea lah nih~

~landskap dia chantek. so, tunggu lagik?..snap pic daa~

~motif nak gitaw yg kami dapat dok atas batu tuh. masyukk kotw. tgk muka sesorang lah. cenyum ja hah~

~suka suka~

~bye, nie lah kami yg charity walk sambil charity pixar~
v^___^v


nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih