♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

♥ kamo datang ♥


.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..

.. saja punya entry sbb dah nak masuk FERUARY pon ..
.. kejap ja kan ..
.. tak sedar masa dah berlalu dgn cepatnya ..
.. dah macam duit pon ada nih ..
.. aduhhh apakah perkaitannya nih ..
.. apa-apa pon, jom lah kta nikmati bersama kan FEBRUARY akn datang nih ..
.. kena isi masa yg diberi dgn sebaiknya ..
.. ya lah, bila pikir2 blk, skrg yg kudrat yg ada nie suma pnjaman ..
.. so, kenalah hargai sementara diberi peluang nih ..
.. ya dak? ..
.. kena beringat jugk menda2 gini ..
.. apa2 pon, u're welcoming FEBRUARY ..
.. org kata FEBRUARY, bulan kasih syg ..
.. i taw i taw apakah itu ..
.. jom lah tidow ..
.. sok nak mulakan hari baru kan ..
.. mulakan dgn senyuman ..
.. dgn kekuatan ..
.. dgn semangat ..
.. dgn, suma yg seangkatan lah ..
.. jom kita ..
.. zài jiàn ..
.. huí tóu jiàn ..



♥ january will leave us ♥

~cilok dari sini~


.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..
.. hampa2 suma, tanpa akue sedari JANUARI dh hmpir meninggalkan ..
.. esok dah FEBRUARI ..
.. cepatnya masa ..
.. apa yg dah akue buat kan sebulan nie? ..
.. apalah hasilnya? ..
.. yg akue taw, agk busy sikit ..
.. ya akue menjadi sgt teruja dgn study akue ..
.. akue chenta dia ..
.. akue sayang dia ..
.. dia penentu jalan hadapan akue ..
.. hampa cmna laks? ..
.. hope, suma azam2 yg di tanam tue dah makin nmpak jalan utk dicapai ..
.. sama2 kita kejar dan kecapi yar ..
.. zài jiàn ..
.. huí tóu jiàn ..



nota kaki : biar hidup kita seindah wrna2 yg ada kat luar sana ^___^v


♥ jatuh chenta ♥

~http://mujahidahputeri.blogspot.com/~


Andainya..
Kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram,bagai malam yang gelap
tiada bantuan,tiada tujuan


Janganlah berputus asa..
Kerana Allah bersamamu..


InsyaAllah... InsyaAllah...
InsyaAllah... Ada Jalannya...


Andainya..
Kesalmu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Tika keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu


Janganlah berputus asa...
Kerana Allah bersamamu...


Kembalilah....
Kepada yang esa
Yakin padanya,panjatkanlah doa..
Ya Allah...
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar..
Jalan yang benar...Jalan yang benar..
Jalan yang benar...


♥ lelaki rajin di siang hari ♥

~cilok sini~


.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..
.. tak kenal maka tak cinta ..
.. dan mengenali sang lelaki tue tidak hanya terbatas drp keperibadiannya sahaja ..
.. sikap sang lelaki juga rupanya boleh dipengaruhi oleh waktu ..
.. ada satu artikel nih, dia ckp sang lelaki mempunyai hormon yg turun naik 
(iaitu tinggi dan rendah) setiap hari ..
.. berbeza dgn wanita yg hormonnya berubah setiap bulan ..
.. hal ini mungkin boleh jelaskan sikap sang lelaki yg berubah-ubah ..
.. umpamanya, siang lain, malamnya lain ..
.. siangnya sgt agresif tetapi malamnya aduhai sgtlah romantis dan lembut ..


PUKUL 9 PAGI HINGGA 12 TENGAHARI

.. dalam tempoh waktu nie, sang lelaki yg baru bangun pagi mempunyai hormon testosteron tinggi yg membuatkannya cukup bertenaga ..
.. jadi, nie lah masanya yg sesuai kalau nak mintak bantuan sang lelaki nie utk buat kija2 berat etc ..


PUKUL 3 HINGGA 4 PETANG

.. bila dah sampai petang, tahap hormon sang lelaki nie akan menurun sikit ..
.. keadaan nie akan menyebabkan sang lelaki bersikap lebih lembut dan mudah diajak berbincang ..
.. hah, time gini lah boleh dimanfaatkan sebaik mungkin ..
.. manalah nak taw nk sarankan something or nk dapatkan kerjasama pape kn ..


PUKUL 8 HINGGA 10 MALAM

.. bila malam laks, hormon oksiton sang lelaki nie akan meningkat ..
.. yg nie bermaksud, hormon nie mempengaruhi perasaan sang lelaki nie utk jadik lebih intim ..
.. sang lelaki masa nie menjadi lebih romantis dan tak agresif ..
.. hah, kalau nk bincang topic2 yg sensitif, nie lah masa yg sesuai ..


.. justeru itu, manfaatlah turun naiknya hormon lelaki nie dgn sebaik-baiknya ..
.. mmg byk la faedahnya apabila wanita tahu kelebihan dan kelemahan lelaki ..
.. mungkin perkara nie boleh dimanfaatkan .. 
.. TETAPI, jika gagal atau tiada beza, itu maknanya ada masalah hormon lah sang lelaki itu ..


sekadar perkongsian bersama. bukan utk mencari kelemahan pihak lain
petikan UTUSAN MALAYSIA, 11/11/10




Kontest Blog Paling Comel !





.. contest kali ni, actually terbaca kat blog cik yaya ..
 .. so tetiba rasa nak sgt join .. 
.. apa salahnya kalu support kwn2 bloggers yg buat contest gini kan kan ..


SYARAT-SYARATNYA ~

warganegara MALAYSIA

semua jantina diterima
ada blog!takder blog.. ditolak !
kena follow blog cik penganjur.. tak nak follow takper.. tak der paksaan :) 
tag 4 orang rakan anda, yang anda yakin ley join
 


tarikh tutup

5.2.2011 ... itupun melebihi 100 orang penyertaan .


hadiah

DUIT menanti anda !


.. so, syarat2 yg 4 ke atas tue da settle, maw settle yg last tue plak yar .. 
.. maw menge'tag' ..






.. jom join contest nie cepat-cepat ! Tinggalkan link blog , nama and email di ruangan ..
INI )


♥ home sweet home ♥

~inchik google punya nih~


.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..
.. dah selamat ada kat rumah pon nih ..
.. tgh lepak2 ngan mama lagik tuh ..
.. nak keluar tak boley ..
.. so, lepak depan tv pon boley la kan ma ..
.. best dapat balik, tapi ada yg takcukup ..
.. tak cukup laa sbb my little bro takda kat rumah ..
.. next week baru balik rumah ..
.. sgt rindu dia daaa ..
.. lama kotw tak jumpa ..
.. tak sabar maw jumpa dia sok ..
.. syiok syiok ..
.. zài jiàn ..
.. huí tóu jiàn ..



nota kaki : Spending time with family is one of Gods most precious gifts. Do it often. Embrace each and every moment. Cherish it. Don't waste precious time.


♥ thayunk mereka ♥

~malas nk snap pic sndiri~
~teruja maw makan ja~

.. seyes sgt2 lah appreciate dgn kedatangan inchik abah and wifenya mrs mama ..
.. sanggup tue maw jejak sini awl2 pagi hah ..
.. akue pon dgn penuh semangatnya, bagun awl okies maw smbut kedatangan mereka2 ..
.. smlm la, mrs mama call ckp maw mai sini ..
.. pelik jgk kan ..
.. rupanya, maw pick up all my bags ..
.. sgt2 la t'haru okies ..
.. then, boley plak bawakkan kek coklat moist lagik ..
.. wah, bekfast kek la haku pagi nih ..
.. sedapnya sedapnya ..
.. thnx lots inchik abah and mrs mama ..
.. really appreciate what both of u done for me already ..
.. love u so much ..
.. muaksssss ..



♥ senyum manis gituh ♥



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..
.. hari nie akan senyum ja sepanjang hari ..
.. mana taknya, keluar dari lab tadi la nih ..
.. kalu semalam, keluar dgn muka blurrr + ntah mcm hapa lagik kan ..
.. tapi hari nie alhamdulillah takda da memek tuh ..
.. keluar2 ja, pipi suda tak maw turun okies ..
.. nie, gara2 data yg da siap dianalisis ..
.. alah, data yg beratus-ratus tuh ..
(mana ley nk lawan akk master kat lab tu kan)
.. mmg syukur and lega gila lah ..
.. of course la kena rasa macam tuh ..
.. sbbnya, smlm pegi lab diorg check, ckp suma analisis yg dah dibuat salah okies ..
.. masalahnya, masa tue da settle 4 soklan ..
.. maka, dg penuh kesadisan buat la balik ..
.. mmg kija overtime la smlm kan ..
.. alhamdulillah suma tue kira berbaloi lah ..
.. hari nie pegi lab lagik, siap da analisis ..
.. kira tunggu nak buat report ja plak ..
.. cuti, bukan semata2 cuti lah nih ..
.. maw settle byk kotw kija ..
.. submit 2 lab report + 2 test after dis holiday maaa ..
.. so, harap akue buat la kija cuti2 nih ..
.. jgn t'bengkalai suda ..
.. godaan kuat ckit kalu dok rumah nih ..
.. bagi dak2 nie yg dah or baru nak balik kg, hppy oliday maa hampa2 ..
.. kita kena nkmati cuti yg singkat nih ..
.. refresh or carik balik apa yg dah ada or takda tuh ..
.. lpas naik cuti nie, kena berjuang habis-habisan ..
.. chaiyok chaiyok ..
.. Zaijian ..

^______^ v


♥ awards dari dik zaza ♥



.. thnx dik zaza ..

.. award nie da agak lama da dik zaza bagik ..

.. baru hari nie sempat nk amek ..

.. sowi yar dik zaza sbb lambat sikit ..



.. nak kena jawab soklan2 dia lak ek? ..

.. jom tgk soklan2 dia ..

.. cepu cemas ke tak kan ..


Berikan 4 ciri lelaki idaman/ wanita idaman untuk dijadikan husband / wife aku


hah amek kau..soklan nombor 1 nie macam susah sikit nak jawab.. boley ka kalu tak jawab.. boley la diskaun kn soklan nih.



Berikan 1 tips untuk kekalkan relationship korang dengan partner korang?

nk kekal kan ek?...terima si dia seadanya dia, dan layan lah si dia seadanya anda. Dan pasangan paling memahami dan menyayangi adalah kunci kebahagian..wah jiwang tak?..gediks ja rasa..


Pernah jumpa doa perdekat jodoh dan putus cinta?

dik zaza, awat soklan dia pelik2 nih..doa pendekat jodoh tue taw la jugak..yg putus cinta tue x sure laks..


Letakkan 10 link pilihan anda dan bagitau diorang yang diorang menang award.

sepoluh ek?...nak bagik kat suma followers boley?..hampa2 suma, jemput2 amek yar award nih..keep blogging nah kita2 nih 


^____^v

♥ terkesima sekejap ♥

~pinjam sini yar~


.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..
.. hari nie akue agak terkesima seketika ..
.. nie suma gara2 lab siang tadi ..
.. dah la dgn dressing mcm nak pegi bersukan kan ..
.. tue lah kali pertama pakai track suit pegi kelas ..
.. mana taknya, hari nie lab nak kena jogging okeh ..
.. semangat kot ..
.. orang suruh jogging kat school pnya bangunan ja, akue plak pegi jogging kat parking kereta tuh ..
.. naseb baek la cuaca baik punya hari nih ..
.. takdalah panas sgt ..
.. rasanya kalu panas, of course dlm bangunan jugak akue lari hah ..
.. nak dijadikan cerita nie, hari nie lab pasal heart beat ..
.. seyes, tak jumpa nadi akue ..
.. sedey ..
.. then, cuba dan terus mencuba mencari ..
.. alhamdulillah jumpa jugak ..
.. hahhahaha, rupa2nya slow sgt dia punya beating tuh ..
.. apa daaaa ..
.. tue just test guna jari ..
.. then jadik doctor jap akue hari nie ..
.. nak check heart beat TAPI, lagi skali tak jumpa ..
.. sengal tol laaa ..
.. prof akue gelak ja lah kat akue ..
.. dak2 group nie ada lak wat lawak antarabangsa (macam majalah ujang tuh) yg akue tak b'nafas ..
.. apa daaaa ..
.. akak salah letak stethoscope tue la adik2 kue skalian ..

.. dah la macam nak tersumbat dlm telinga menda alah atas nih ..
.. before nk guna nie, telinga ktorg kena calibrate dulu dgn alcohol ..
.. sempat jugak la cuci2 telinga kan ..
(padahal selalu ja akue cuci telinga nih..tapi kena jugak buat..procedur tuh)
.. tak puas hati tak dapat dgr, akue check la kat dak2 group nih ..
.. YA ALLAH, dia berbunyi ..
.. lub dup lub dup ..
.. masyaAllah masa tue seyes kagum ahhh ..
.. ciptaanNYA ..
.. masa tue, betol2 dgr bunyi menda tue ja ..
.. macam tue kah perasaan ibu2 yg pregnant bila dgr degupan jntung baby diorg? ..
.. ntah tiba2 terlintas yg nie ja masa dgr siang tadi tuh ..
.. speechless jap akue ..
.. apa2 pon, akue bersyukur dgn apa yg dah dikurniakan skrg nih ..
.. akue kena guna sebaik mgkin segala pnjaman dariNYA nie ..
.. insyaALLAH ..
.. amin ..
.. adios ..
.. amigos ..




nota kaki : Normal Blood Pressure, or Optimal Blood Pressure for an adult is 120/80.

Normal blood pressure ranges:

systolic : 90-140 mmHg
distolic : 60-90 mmHg

♥ bangun pagi ♥

~amek dari sini ~



.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..
.. selamat pagai hampa2 suma ..
.. jom bekfast ..
.. akue bangun pagi sambil2 dok bekfast, teringat satu lagu nie ..
.. zaman tadika dulu kotw nyanyi lagu nie ..
.. masa zaman kanak2 ribena tuh ..
.. comey ja ..
.. lagu lah ..
.. jom layan jap ..
.. lagu bangun pagi ..


BANGUN PAGI GOSOK GIGI,

CUCI MUKA TERUS MANDI,

PAKAI BAJU MINUM SUSU DAN ROTI,

SALAM AYAH DAN IBU,
(tapi hari nie tak ley nk salam sbb kat hostel)

PERGI KELAS NAIK KERETA,

JUMPA CIKGU DEPAN PINTU,

SELAMAT PAGI SIR,

RAJIN BELAJAR CIKGU AJAR,

PANDAI TULIS, PANDAI LUKIS,

SEMUA ORANG SUKA HATI,

KALAU KITA RAJIN USAHA,

IBUBAPA GEMBIRA,

MARI KAWAN SAMA-SAMA,

PASTI KITA BERJAYA !


.. harap maklum, lirik sudah d tukar sikit2 ..

.. trima kasih kat sumber nie ..
.. adios ..
.. amigos ..

♥ ketika cinta memanggil ♥

.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..
.. akue suka lagu nih ..
.. bait-baitnya sungguh indah ..
.. trima kasih pada si pinpink sbb nyanyikan lagu nie utk akue ..
.. memang indah ..
.. fullstop ..
.. adios ..
.. amigos ..




Ada tiada rasa dalam jiwa
Rindu akan memanggil Mu
Karna setiap jiwa tlah bersumpah setia
Hanyalah kepada Mu

Bila cinta ada di dalam jiwa
Wangi bunga dunia tanpa nestapa
Sgala yang dirasa hanyalah Dia
Hatikan memuja hanya padaNya

Ketika cinta memanggil
Gemetar tubuhku
Ketika cinta memanggil
Hangatnya nafasku
Ketika cinta memanggil
Sang rindu
Ketika cinta memanggil

Rindu...rindu...rindu kalbu
memanggil-manggil nama Mu
Seperti terbang di langit Mu
tenggelam di lautan cinta Mu

Bertabur kalbu yang rindu
Melebur menjadi satu
Bagai menari diiringi pelangi
Ketika cinta memanggil


♥ Mari Kita Sarapan ♥

~inchik google punya ihsan~

.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..
.. morning hampa2 suma ..
.. mulakan hari baru dgn senyuman yar ..
.. nie tgh tunggu masa nak gerak pegi class ..
.. tapi, sebelum tue, of course kena bekfast dulu ..
.. hampa da bekfast blom nie? ..
.. makan apa ja nie? ..
.. apa2 jalah kan ..
.. yg penting kita amek bekfast tue ..
.. akue just amek biskut dgn cereal ja ..
.. dah yg tue ja yg ada ..
.. org kata apa?, syukur dgn apa yg ada ..
.. jom2 let's check it out ..
.. kebaikan kita amek bekfast ..



~ihsan sini~

Sering kita mengabaikan sarapan atau makan pagi, kadang-kadang kesibukan atau mengejar waktu sehingga makan pagi pun terabaikan. Sebenarnya makan pagi banyak manfaatnya, mungkin bisa dibaca alasan pentingnya sarapan atau makan pagi itu di tulisan berikut ini, sebelumnya di sini juga pernah membahas manfaat sarapan atau makan pagi.

Sebelum mengetahui manfaat, atau akibat tidak makan pagi/sarapan, mungkin kita perlu mengetahui apa itu makan pagi atau sarapan? Makan pagi atau sarapan merupakan makanan yang dimakan ketika pagi hari sebelum kita beraktifitas, makanan itu terdiri dari makanan pokok serta lauk pauk atau bisa juga makanan kudapan. Jumlah dari makanan yang dimakan ketika sarapan/makan pagi adalah sekitar kurang lebih 1/3 dari makanan sehari.

antara manfaatnya :

Memberi energi untuk otak
Hanya minum teh manis atau makan beberapa potong biskuit hingga waktunya makan siang bukan merupakan sarapan. Karena Anda belum cukup mendapatkan energi untuk otak. Makanlah secara benar dengan energi yang cukup untuk memulai hari Anda. Manfaat sarapan adalah meningkatkan kemampuan otak, menjaga tubuh tetap langsing, dan meningkatkan semangat atau suasana hati kita.

Meningkatkan kandungan vitamin
Jus buah segar adalah sarapan yang paling dianjurkan karena mengandung vitamin dan mineral yang menyehatkan. Sari buah alami dapat meningkatkankadar gula darah setelah semalaman kita tidak makan. Setelah itu, bisa dilanjutkan dengan makan sereal atau roti. Menu pilihan lain bisa berupa roti dan telur, bubur, susu dan cornflakes, mi, pasta dan lain-lain.

Memperbaiki memori
Penelitian terakhir membuktikan bahwa tidur semalaman membuat otak kita kelaparan. Jika kita tidak mendapatkan glukosa yang cukup pada saat sarapan, maka fungsi otak atau memori dapat terganggu.

Memperkuat ikatan dalam keluarga
Sarapan bersama keluarga berarti mempertemukan keluarga untuk diskusi banyak hal bersama-sama. Riset menunjukkan bahwa keluarga yang duduk bersama saat sarapan akan lebih dekat secara emosi satu sama lain dibandingkan keluarga yang anggotanya masing-masing buru-buru pergi ke kantor atau ke sekolah. Dan buat pasangan suami isteri juga bisa seperti ini.

Meningkatkan daya tahan terhadap stres
Sebuah penelitian pada sebuah perusahaan multinasional mengungkapkan bahwa karyawan yang melewatkan sarapan paginya ternyata lebih mudah terkena depresi. Sebaliknya, mereka yang sempat sarapan merasa lebih puas dan menunjukkan minat yang tinggi terhadap pekerjaan. Penelitian itu juga mengungkapkan bahwa karyawan yang sarapan akan mendapatkan asupan lebih banyak vitamin A, D, E, zat besi, dan kalsium dibandingkan dengan mereka yang tidak sarapan.




.. Nah setelah kita mengetahui pentingnya sarapan atau makan pagi, mari kita biasakan jika kita belum membiasakannya, mulai dari diri kita, keluarga ..
.. adios ..
.. amigos ..


nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih