.. Bismillahirrahmanirrahim ..
.. assalamualaikum ..
.. halu jejaka kacak, gadis comel ..
.. jom kita ke slot sihat bersama cik fadz seketika ya ..
.. kali nie, nak credit Majalah Remaja edisi Jan 2012 ..
(rehatkan otak seketika dari baca buku untuk exam)
.. menurut David Heber MD (alah yg tulis buku What Color Is Your Diet tue lah), warna makanan penting dan memainkan peranan penting dalam diet seseorang ..
.. Dia cakap, warna-warna dalam makanan seharian kita tue bukan hanya untuk hiasan semata-mata ..
.. TAPI ..
.. ada maksud tertentu ..
.. So, apa lagi? ..
.. Lets check it out ya guys ..
|
|
|
|
v
MERAH
~sayuran dan buah-buahan merah nie katanya kaya dengan likopen yang mampu untukkurangkan kanser. Contohnya tomato.~
(bestnya tomato..nak baby tomato..nak baby tomato)
JINGGA
~makanan jenis ini mengandungi alfa dan beta karotene yang baik untuk mencegah terjadinya kanser. Contohnya mangga~
KUNING
~makanan semulajadi berwarna kuning kaya dengan vitamin C yang baik untuk melindungi sel tubuh. Zat gizi biasanya didapati di dalam jeruk, betik dan belimbing~
HIJAU
~sayur-sauran berwarna hijau tinggi dengan karotenoid, lutein dan zeaxanthin (ok nie semua jenis pigmen yang akan bagi warna pada sesuatu makanan) yang baik untuk kesihatan mata. Zat gizi ini terkandung dalam bayam, kacang hijau dan brokoli~
PUTIH
~makanan ini mengandungi flavanoid yang dapat melindungi membran sel. Sumber ini boleh didapati daripada bawang putih~
.. sekian saja untuk kali nie ..
.. nak kena pi sambung study balik ..
.. selamat berhujung minggu jejaka kacak, gadis comel ..
.. jangan lupa senyum ya ..
.. kerana senyumanmu begitu berharga ..
^____^
nota kaki : bila la blog 'a little thing called life' nie lak nak masuk Remaja ya..(impian apakah itu..hi3)
0 comment received: