♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

Plastik – sampah paling banyak di muka bumi



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. wallah, lamanya ta meng'hapdate' ..
.. tenet slow lah plus nak kena study gila banyak journal2 tue ..
.. maka jadinya lambatlah mau hapdate ..
.. hari best sangat masuk kelas 'pest control' ..
.. tett, bukan hari nie saja okeh ..
.. hari sebelum nie pon suka masuk ..
.. lecture dia best ..
.. so, memang semangat la nak masuk ..
.. gila banyak pengalaman lecturer cik fadz sorang tue ..
.. kagum kot ..
(nie yang tetiba nak jadi macam beliau nie)
.. hari nie tengah dok cerita pasal topic pest control, boleh plak terselit cerita pasal sampah ..
(padahal ada ja kaitannya tue)
.. Plastik – sampah paling banyak di muka bumi ..
.. kalau tak percaya, cuba kawan2 pi tapak pelupusan, tengok sampah jenis apa yang banyak? ..
.. cuba bayangkan ja lah kalau kawan2 pi Tesco ka, Giant ka, Jusco ka, bla bla bla lagi la kan, berapa banyak plastik yang kawan2 bawa balik sekali pegi? ..
.. cuba bayangkan kalau semua orang lain bawak jumlah plastik yang sama tue jugak ..
.. tue belum kira yang kita guna plastik hari2 punya .. 
(beli nasi bungkus lagi, air bungkus lagi, bla bla bla)
.. then darab plak dengan setahun kan .. 
.. then darab lagi dengan jumlah penduduk Malaysia nie saja yang dah berjuta .. 
.. kuantiti tue jangan kata la, memang tak terkira dah hah ..
.. dah la plastik tue amek masa yang lama nak reput ..
.. by the way, sebab sampah jugak la semakin banyak pests yang muncul dekat kawasan kediaman kita ..
.. sebabnya, plastik yang berisi sampah tue mungkin menjadi makanan untuk hidupan lain ..
.. bila dah ada makanan, maka muncul la haiwan2 itu ..
.. diorang dah dapat makan bukan secara semulajadi lagi ..
.. sebab tue la ada sesetengah tempat banyak sangat koloni2 Rattus sp ..
.. sekarang, Malaysia seriusly dah takda tempat pembuangan sampah ..
.. kira sampah tue lagi banyak la dari penduduk Malaysia nie ..
(gaya dah macam kumpulan minoriti kan)
.. nampak kan sekarang kerajaan tengah berusaha nak kurangkan bilangan tue ..
.. itu pasal la ada kempen 'no plastic bag' ..


.. so, apa lagi semua? ..
.. pakatlah support usaha nie ..
.. memang la mulanya tue melenting sikit bila pi shopping tetiba takda plastic bag kan ..
.. banyak dah kot tempat2 yang buat hari2 tanpa plastik nie ..
.. macam Penang, no more plastic bag everyday ..
.. kalau macam dekat rumah cik fadz, diorg baru praktiskan takda plastic bag hari sabtu ja ..
.. takpa la kawan, lama-lama serasi la ..
(macam cik fadz pon, dah terbiasa beli barang takmo plastic bag kalu diorg bagi tue. bukan apa, dah terbiasa sejak masuk uni yang mementingkan sustainability nie)
.. alah, biasa2 kan diri sediakan eco bag la kalu keluar tue ..
.. takpon, buat ja jadi handbag ..
(ngeh3, unik gitukan)
.. jom kita pakat2 guna eco bag yar ..
.. kita selamatkan bumi walaupun sikit usaha kita tue ..

v^___^v

0 comment received:

nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih