♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

review Hafalan Shalat Delisa



.. Bismillahirrahmanirrahim ..

.. assalamualaikum ..

.. halu jejaka kacak, gadis comel ..
.. hari nie cik fadz maraton movie yang banyak dalam lappy nie ..
.. salah satu movie yang baru cik fadz donlot ..
.. boleh cik fadz katakan, movie wajib tonton ya ..

|
|
|
v


.. HAFALAN SHALAT DELISA ..

.. filem Indonesia yang mengangkat tema bencana tsunami Aceh 2004 ..
.. filem nie ditayangkan kat Indonesia sempena mengingati peristiwa tsunami yang dah 7 tahun berlalu ..
.. adaptasi dari novel laris karya Tere Liye berjudul sama, Hafalan Sholat Delisa ..
.. okey, filem nie sarat dengan kisah yang sedih dan mampu membuatkan kita menitikkan air mata.
.. cik fadz sendiri sedih sampai tak sempat nak lap pun air mata nie ..
.. banyak pengajaran yang ada dalam movie nie ..
.. meh cik fadz story sikit kenapa jejaka kacak, gadis comel kena tengok ..
.. antara scene yang mencengkam sanubari lah ya ..
.. antaranya kata-kata si kakak Delisa pasal hafalan solat tue ..
.. macam nie bunyinya ..

 " kalau hafal tue, kena ingat maknanya. jangan main hafal saja" 

.. hah memang terbaik hah kena batang hidung ..
.. tepuk dada, tanya jiwa ..
.. bukan setakat kata bacaan dalam solat ja ..
.. tengok student life ja lah ..
.. berapa ramai yang study untuk dapat A? ..
.. dan berapa ramai pulak student yang study untuk dapat ilmu? ..
.. kalau yang jenis nak dapat A, nak dapat 4 flat, dean list semata-mata, confirm lepas habis exam lupa hah apa yang dia dah study ..
.. lain bagi mereka yang study untuk dapat ilmu dan ikhlas demi Allah ..
.. renung-renungkan ..
.. okey, berbalik pada tajuk asal ya ..
.. tersasar kejap .
.. banyak la yang cik fadz dapat dalam movie nie ..
.. cik fadz suka ayat umi Delisa masa pujuk si kakak Delisa tue ..
.. pasal yang kes geram tengok Delisa dapat rantai ..
.. kira kes iri hati lah nie ya ..
.. uminya cakap, ..

"Aisyah tak boleh mudah cemburu dengan barang-barang yang bukan milik kita. apatah lagi kalau barang itu milik adik-beradik kita sendiri"

.. lagi, part masa ujian bacaan solat tue ..
.. masa tue tsunami kan ..
.. okey ayat pertama yang keluar dari mulut cik fadz ..

"okey, dia tengah khusyuk dalam solat dia"

.. nak tau napa? ..
.. sebab ada cerita daripada ustaz Rahman kan ..
.. nak tau apa, kenalah tengok ..
.. bukan semata-mata tengok, nangis tak tentu ya ..
.. sapa nak alaminya sendiri kenalah tengok ya ..
.. oh ya satu lagi part nak mention kat sini ..
.. masa Delisa pegi nak ziarah kubur kakak-kakak dia ..
.. sekali dia tanya Abi dia mana satu kubur kakak-kakak dia ..

Abi : "mereka semua dikuburkan di sini"

Delisa : "justeru mereka tak kesepian lagi Abi. Delisa saja yang kesepian di sini. cuma ada Abi saja."

.. hah sekali lagi meleleh air mata cik fadz tengok scene nie ..
.. nak tengok? ..
.. jom  picit HAFALAN SHALAT DELISA laju-laju ya ..
.. pastinya anda tidak akan menyesal ..
.. okey, dialog-dialog di atas dah di traslate ke B.Malaysia ya ..

~okey ini part yang cik fadz tak sempat nak lap air mata jugak~

~ini pun part yang tangkap leleh jugak~

~okey. nie cik fadz rasa part yang paling sedih~

.. selamat menonton ya jejaka kacak, gadis comel ..


nota kaki : teringat zaman kanak-kanak ribena dulu ada juga bengkel solat kat sekolah

8 comment received:

hunnybunny said...

bes ek cite ni..nk kena tgk ar...:p

FadzMeera said...

@hunnybunny

best2..
wajib tgk taw..
jgn lupa tisu ;)

Faizz's Jamil said...

ada layan cita nih kat u tube .
sedeyh kot .

FadzMeera said...

@Faizz's Jamil

serius sangat sedih kan..
itu belum kira pengajaran yg kita dapat :)
cuma tggu kita amalkan, amek iktibar ja

fieda said...

dh tgk aritu kt you tube..mmg sedih..

FadzMeera said...

@fieda

nie kalau tgk skali lg pun, mesti nangis tahap sama jgk kn

amranaiman said...

macam menarik je tu :D

FadzMeera said...

@amranaiman

kna tgk tu awk...best sgt...

nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih