♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

[MasakMasak] - Kimbap/Seaweed Rice Roll



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

assalamualaikum

*****

Kimbap??
apa tue?
nie adik-beradik je dengan sushi tue
kimbap namanya di Korea nuh
maksud dia nasi yang digulungkan dengan bahan-bahan lain seperti timun, telur, crabmeat etc di dalam kepingan seaweed
(Bap = nasi; kim = kepingan seaweed)
punyalah teringin nak makan dan buat sendiri, cik fadz cubalah juga
resepi main google dan campak-campak ja masuk

visit my instagram

Bahan-bahan

1 paket kepingan seaweed 
(yang nie cari yang giant seaweed tue. biar besar nak gulung)

1 1/2 cawan beras
(campurkan sikit dengan beras pulut 1:1)

1 bungkus crab meat
(belah 2 bahagian)

1 paket sosej
(boleh belah 4 bahagian. kalau nak rasa lebih, belah 2 bahagian)

1 biji timun - dihiris memanjang
(yang nie cik fadz guna timun jepun orang panggil. tak banyak biji. so takdalah berair sangat bila potong. cik fadz rendamkan kejap dalam cuka kurma biar ada rasa sikit)

1 biji lobak - dihiris memanjang
(juga cik fadz rendamkan dalam cuka kurma)

3 biji telur - digoreng dan dihiris memanjang
(buat ala-ala telur dadar)

Sedikit garam dan gula
Sedikit cuka
Mayonis


Cara-cara

1) Masak nasi + beras pulut macam biasa. Letak tepi biar dia sejuk sikit

sumber dari myResepi

2) Nasi + beras pulut yang dah sejuk sikit tue, gaulkan sikit dengan garam, gula, serbuk cukup rasa ka sikit dan cuka nak bagi rasa masin, manis dan masam pada nasi. Kalau ada sesame oil pon boleh masuk sikit ya.

3) Timun, Lobak, Crab Stick, Sosej tue potong memanjang dan kukuskan sikit. Then goreng telur dadar dan potong memanjang juga

sumber myResepi

4) Bentangkan giant seaweed atas bamboo stick (takda bamboo stick pon takpa. tak wajib pon). Spread nasi kat atas dia (jangan banyak sangat nasi). Spread juga sikit mayonis then ratakan atas nasi tue

sumber myResepi

5) Lepas tue susunkan hirisan timun, lobak, sosej, crab stick dan telur kat atas nasi tadi (nak letak bahan lain lagi pon boleh. Tuna ke, daging ke etc)

sumber myResepi

6) Settle semua bahan dah susun, kita gulungkan kepingan giant seaweed yang berisi bahan-bahan tue
(nak gulung dia tue, cik fadz refer sini How to make gimbap (aka kimbap: 김밥))

sumber myResepi

7) Siap. Potong biar senang nak makan macam bawah nie

|
|
|
v
visit my instagram

SELAMAT MENCUBA ^__^V

0 comment received:

nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih