.. Bismillahirrahmanirrahim ..
.. assalamualaikum ..
.. vroom vroom ..
.. singgah nak post entry baru jap ..
.. wah semangat kemain ja aihh ..
.. wallaweh, berjaya jugak hah aku buat muffin ..
.. berjaya cara org yg pertama kali buat la kan ..
.. takda la perfect macam makcik2 luar sana buat tu ..
.. namapon budak baru nak belajar ..
(sengih smpai dagu nie..istilah baru kwn aku nie. ngeh ngeh ngeh)
.. sebenar-benarnya muffin nie sepatutnya jadi muffin coklat chips ..
.. tapi bila dah namanya cik fadzmeera yg buat, takdanya nama muffin coklat chips lagi ..
.. sebabnya, bekalan coklat chips tu takda lol kat rumah ..
.. yang ada badam yang nak tabur atas kek tu ja ..
.. so, why not aku guna aja dulu kan ..
.. setelah dikaji balik resepi asal, (ditambah, dikurangkan) maka jadi la MUFFIN COKLAT BADAM ..
.. yg mana badamnya meriah sangat ..
.. tak caya meh ushar bawah nie ..
.. ushar sekali resepi ya ..
.. saja nak share dgn kawan2 ..
v^___^v
.. jom tengok resepi lak ya ..
~BAHAN-BAHAN~
240g tepung kek
(tepung ni aku goreng dulu then ayakkan. madam cakap nak bagi ringan. aku ikot ajalah)
badam
(yg ni main suka hati ja masuk)
120g gula kastor
(jgn byk sgt taw. nanti tak pasal2 kencing manis lol)
30g serbuk koko
2 biji telur
(aku guna telur ayam ja. hampa jgn pi guna telur penyu lak taw)
300ml susu segar sebarang jenama ya
50ml minyak sayuran cap Daisy
(kononnya anak didik chef Liza. tu pasal yg guna cap Daisy)
2 sudu teh soda penaik
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh garam
~CARA MENYEDIAKAN~
(1) hampa campurkan semua tepung kek, serbuk koko, gula kastor, soda penaik dan garam tu sekali ya. jangan lupa gaul sebati lak. lepas dah sebati tu, kita pi step dua ya
(2) lepas dah hampa gaul sebati tu, hampa pakat la masuk badam lak. adun lagi biar sebati
(3) step kali ni, dalam mangkuk lain pulak tau. dalam mangkuk ni hampa campur susu segar, telur, esen vanila, minyak sayur sekali then hampa kacau la sampai sebati
(4) seterusnya hampa masuk yang adunan tepung (step 1) awal tadi tu dalam mangkuk yang ada bahan-bahan kat step 3 tu ya. hampa adun sampai dia jadi lembut
(5) lepas dah rasa puas hati dgn adunan tu, boleh la hampa ceduk masuk dalam cawan kertas ya. then tabur la sikit lagi badam atas tu. kononnya nak nampak cantik, molek gitu :)
(6) last, boleh la hampa bakar adunan tu ya sekitar suhu 130°C selama 20 minit
(suhu tu ikot masing-masing punya oven tau. aku just guna 130 ja sbb dah test lebih 130, hangus wehhh...sedey betoi hah)
.. so, nie lah resepinya ..
.. selamat mencuba ..
.. nak pi tenguk juadah berbuka pulak ni ..
v^___^v
2 comment received:
akak..beznye..tgk pon da bez,klu dpt mkn msti laaaaggggiiii bez..so faham2 la ye,jgn lpe wt blk muffin ni kt usm t..hehe
ya insyaallah nti akk smpan kn..lma lg tu nk smpai 12hb :)