♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

Mengapa cincin kawin mesti pada jari manis?



.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..


.. hokey pagi nie mood dia len sikit ..

.. maw share something pasal tawen2 nih ..

.. nie hampa penah tak dok t'tanya2 lah kan, asallah org kawen ja, mesti pakai cincin kat jari manis nie kan ..

.. sebelum nie kita baca yg sunnah utk kita pakai cincin di jari manis dgn kelingking bagi lelaki kan ..

.. Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s. ..

.. so, nie nak share artikel mengikut pendapat Cina laks ..

.. menurutnya, ..


.. ibu jari akan melambangkan ibu bapa ..

.. jari telunjuk akan melambangkan adik-beradik ..

.. jari tengah nih akan melambangkan diri kita sendiri ..

.. then jari manis laks melambangkan pasangan hidup kita ..

.. dan yg last nie, jari kelingking akan melambangkan anak-anak kita ..



.. Sekarang, jom kita letak kedua telapak tangan dan menekup kedua jari tengah .. 

.. macam nie hah ..




.. tahan jari tengah back-to-back dan menampung semua empat jari yang lain hujung-ke-hujung ..

.. sekarang, cuba pisahkan ibu jari yg mewakili parents tuh ..

.. boley dipisahkan kan tak? ..

.. kalu boley tuh, kira berjayalah ..

.. menurut Cina, ini adalah kerana orang tua kita tidak ditakdirkan untuk hidup bersama kita selamanya. oneday, depa akan pergi jugak tinggalkan kita kat dunia nih ..

.. next, hampa try jugak menda yg sama kat jari telunjuk tuh ..

.. sama kan, boley pisahkan? ..

.. jari nie simbolik pada adik-beradik kita. depa nie pon nanti akan meninggalkan kita jugak. yalah, depa pon ada life masing2. depa pon akan kawen jugak nanti nih. ada family sendiri ..

.. pastu hampa try plak pisahkan jari kelingking yg paling comey tuh ..

.. of course boleh bukak dgn senangnya kan ..

.. jari nie mewakili anak2 kita in the future (bagik yg belom kawen daa) ..

.. oneday jugak, depa nie akan tinggalkan kita utk membina kehidupan depa sendiri secara berasingan dan menyelesaikan sendiri masalah depa dengan keluarga depa sendiri ..

.. last skali, cuba hampa pisahkan jari manis tuh ..

.. hampa cubalah gaya apa skali pon, dia tak kan terpisah ..

.. biar dgn muka berkerut2, peluh menitik2 pon, dia takkan ..

.. simboliknya kat sini, kita tak boleh sbb sebagai seorang suami dan isteri, kita ditakdirkan untuk bersama untuk lebih baik, lebih buruk, untuk kaya, untuk miskin, dalam sakit atau sihat, untuk mencintai dan untuk menghargai 'sampai kematian memisahkan' ..



0 comment received:

nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih