♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

dark secrets dating back to 400 million years ago

~Ramdhan, akk pinjam yar~


.. Bismillahirrahmanirrahim ..


.. assalamualaikum ..


.. nie kesinambungan entry sebelum nih ..

.. alah, yg pasal keindahan alam tuh ..

.. nie kira entry selanjutnya lah nih ..

.. alhamdulillah, sumanya dah selesai dgn jayanya ..

.. walaupon penat tapi perasaan tue ditutup oleh perasaan puas yg amatlah menebal ..

.. dgn rasa excited and happynya lagik ..

.. urmm, hampa penah tak masuk GUA TEMPURUNG? ..

.. sapa2 yg belom tuh, baek hampa pakat2 pi buat xpedisi kat sana ..

.. rugi taw kalu hampa tak amek peluang yg ada ..

.. seyes, akue berani ckp, hampa mmg akan rasa berbaloi and tak akan rasa sia2 bila pi sana ..

.. dari sini lah kita ley tgk dgn lebey dekat ciptaan Allah SWT ..

.. susahlah nak gambarkn dgn kata2 ataupon huruf2 nih ..

.. perasaan nie hampa akan rasa kalu hampa pakat2 pi sana ..

.. byk jugak la yg akue pikir bila ada dlm gua tue ..
(sampai ada yg tegur, "kak fadzilah, asl mcm bosan ja nih?" ..akue jawab apa taw? "haishh, ada laks bosan. akk tgh b'pikir nih.byk dok tgk pikir. salah satunya, yg rupa harimau tuh. akk tgk xda laks iras2 muka harimau. ka akk tgk kat bentuk lain nih. confuse akk" hah, cenggitu lak respon akue)

.. okey, jom start story ..
(akue rasa dari tadi dh start hah story dia..apa daaa)

.. urm story dia bermula kat sini yar ..

.. tadi tue mukadimah ja ..

.. urm, dak2 nie send msg ckp kena kumpul kan pukul 7.30pg ..

.. okey lah, akue pon kunci la jam nak bangun awal nih ..

.. kira banyak kali jugak la akue t'jaga malam sebelum tuh ..

.. xcited sgt kotw, tue pasal yg tidow pon tak lena ..

.. asal jaga, eh jam nie baru pukul 3 lah ..

.. bila t'jaga lagik, alah baru pukul 4.30, baik tidow dulu nih ..

.. hah, amek kau bila t'jaga kali ketiga tue hah padan muka ..

.. nak taw napa? sbbnya bila akue t'jaga tuh, dah cerah okey kat luar tuh ..

.. rupa-rupanya dah pukul 7 ..

.. maw tak t'kejutnya akue? ..

.. ada setengah jam ja nih nak siap2 ..

.. mandi2 dgn subuh ala2 gajah tuh, alhamdulillh sempat and takda menda nak t'tinggal ..
(kira naseb baek la kemas beg awl2 sebelum tidow)

.. then, b'jalan lah akue nie nak pi tmpat kumpul ..

.. skali sampai, alamaks ramainya org ..
(TAPI, dlm ramai2 tue mana dak2 nie? yg ramai tue actually dak2 yg kawadnya, yg nak pi camping kat tmpat len daaaa. adoii, igtkan kena tinggai dah akue. rupa2nya akue gak yg awlnya sampai)

.. tapi tue takpa, akue sanggup menunggu ..
(kadang2 penantian tue satu penyeksaan..tapi akue cool ja sbb boley sembang2 kosong dulu dgn mana2 yg dah ada tuh ^__^

.. dalam pukul 8 lebey cam tue barulah gerak ..

.. nak sampai Gopeng tue, ada la 2 jam lebey jugak kan ..

.. maka, sempat jugak la akue n dak2 lain sambung balik job yg tak t'tangguh smlm tue ..

.. hah, apa lagi kalu bukan tidow ..
(tue ja lah kija yg ada atas bus tue slain karok lagu2 jiwang yg pak cik tue pasang and sembang2 ya dak)

.. kira p'jalanan 2 jam lebey tue tak trasa la sgt sbb tidow ja hah ..

.. bukak ja mata, aikss dah nak sampai ..

.. bila nmpak ja signboard GUA TEMPURUNG, mak aii suma prasaan dah bercampur ..

.. nak2 laks bila nampak ja gua tuh ..

.. makin lama, makin dekat ..
(tue tandanya dah betol2 depan mata lah tuh)

.. urm, persediaan nak masuk gua of course la torchlight kan ..

.. dah macam nak pegi menoreh ramai2 pon ada gaks ..
(teringat masa teman adk kue madie pegi beli headlamp tuh. sampai kat kaunter ada laks akue t'dgr suara2 kecil kat blkg akue tue ckp pasal nak pegi menoreh getah. hadoiii)

.. kebetulan, ramai jugak yg buat trip kat situ ..

.. kira sesak jugak la kat kaunter, kat laluan nak masuk gua tuh ..

.. bila dah sampai kami pnya turn, akue and dak2 nie dok depan2 ja ..
(walaupon kekadang akan ke blkg jugak. bagi peluang kat adik2 junior. senior kan otai katanya. hak3. kekadang, adk2 junior nie tak sabar jugak hah, ikot suka hati ja lah nk mencelah. sabar ya dik, tak yah nak kalut nah. satgi takot licin ka hapa laks kan. be cool suda)

.. urmmm, dak2 nie rasanya amek Tour 4 yg Grad Tour tuh ..

.. start dari pintu masuk ke Golden Flowstone kat platform 3 tuh ..

.. dari sini, kami jln masuk ats titi dia yg bawah tue ada sungai ..

.. masuk ja, dah boley tgk batu marmar dgn dinding yg katanya macam2 warna ..
(yalah dgn lampu yg sedia ada, plus cahaya mataharinya lagi, plus headlamp yg ada kat kepala tuh)

.. bila dah 90m tinggi tuh, tour guide tue kata Golden Flowstone tue akan jadik warna gold sbb ada air akan lalu atas dia then ada laks cahaya kan, tue pasal la dpt nama Golden Flowstone tuh ..

.. stalagmites and stalactites yg ada kat situ, seyes dah macam2 bentuk hah ..

.. ada bentuk obor-obor, kepala buaya, kepala lembu, mata kucing, harimaulah, kambinglah, osama laden lah, kuda laut lah, perempuan pon ada, yg latest, avatar ..
(actually, ada byk lagik. kira setiap batu2 tuh, akan ada lah bentuk2 tertentu. nie pon berdasarkan mata kasar kita yg tgk nih)

.. akue paling nmpak jelas yg kuda laut tue lah ..

.. yg lain pon nampak gak, cuma satu menda nie ja hah, 'harimau' ..

.. yg nie memang akue dok tenung punya tenung, tak nampak laks rupa dia ..
(dalam hati dok bercadang nk buat penemuan t'baru. boley tak? kotw la jmpa bentuk kreta ka, rumah ka)

.. turun, naik tangga akhirnya sampai laks platform yg ke 5 ..

.. yg nie dah part Top of the World ..

.. masa nie dah berdiri 120m dari paras laut ..

.. and yg penting, dah 640 langkah okey naik tangga ..
(tak sedar pon, bila tour guide tue cakap dah naik 600 ++ tuh)

.. pastue, rehat jap kat Wind Tunnel tuh bagi kena aircond semulajadi ..

.. seyes sejuk ..

.. nie suma jadik sbb tekanan rendah kat kawasan tuh ..

.. then, jalan lagi pi kat Gergasi (Giant) Cavern, katanya berbentuk macam ruangan kapal ..

.. see, macam2 kan ley tgk dlm gua nih ..

.. next, sampai lah tahap yg akan melengkapkan tour kami ..

.. saat nie kira saat yg mendebarkan jugak lah ..

.. expect thrilling moments as we have the adrenalin-pumping spelunking adventure of our life time ..

.. masa nie kami kena harungi sungai bawah tanah ..

.. tunduk, jalan itik, meniarap,merangkak, panjat, gelongsor suma ada ..

.. pengalaman fizikal nie mmg sgt2 lah bernilai ..

.. byk sgt formasi stalactites, stalagmites ..

.. yg penting, sepanjang nak keluar tue of course kena lalu sungai bawah tanah ..

.. so, mmg keperluan lampu tue sgt2 lah penting ..

.. kalu takda, jawabnya pakat2 luka lah ..

.. sebab sgt2 gelap dlm tue kalu takda lampu langsung ..

.. kegelapan malam pon confirm tak akan dpt nak tandingi kegelapan dlm gua tuh ..

.. dalam 4 jam jugak la baru nak dpt keluar dari gua tuh ..

.. Gua Tempurung mmg impressive gua lah yg ada stalagmites, stalactites, rim stone pools, curtains, straws, calcite crystals and pillars yg chantek2 tuh ..

.. gua nie seyes ada misteri yg tinggalkan satu sejarah dan nilai yg mendalam utk kita2 nie tgk ..

.. dark secrets dating back to 400 million years ago ..

.. memang akue rasa sgt2 lah bertuah sbb salah sorg yg ada dlm xpedisi nih ..

.. next tyme, kalu ada lagik xpedisi masuk gua, InsyaAllah akue org yg t'awal akan join ..

.. thnx kat adik2 yg handle project nih ..

.. kerjasama dari suma pihak, akhirnya xpedisi nie t'laksana dgn jayanya ..

Photo gallery
~Cave Window~
Photo gallery
~Sheep~

Photo gallery
~mata kucing~
Photo gallery
~ada rupa Mona Lisa tak~

Photo gallery
~pic nie ada 2 rupa. kalu tgk dri sebelah lain nmpak mcm jellyfish. bila kta tgk sebelah lain laks, rupa mcm prempuan yg tgh pregnant~

Photo gallery
~Dainty Lady Foot~

Photo gallery
~Osama Laden~

Photo gallery
~Spectacular Rocket Stalagmite In The Giant Cavern~
Photo gallery
~Back from Top~
Photo gallery
~Wind Tunnel Entrance~

nota kaki : thnx utk suma warga BIO yg join xpedisi nih. kita dah macam 1 family yg besar yg saling bekerjasama, tolong menolong antara satu sama lain. part gelongsor tuh, seyes nervous and lama jgk la dok menunggu sebelum nk gerak. padahal dah lama bersedia kat tmpat yg sepatutmya. thnx ats sokongan hampa nah. thnx jugak pada suma adik2 yg menunggu and menyambut kat bawah tuh. juga masa part nk turun ikot lubang yg sempit tuh. thnx pada yg bagi pinjam peha utk kami2 nie mendarat kat bawah tue yar. i'm proud join dis xpedisi with u all ^__^


0 comment received:

nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih