♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

♥ resepi orang bujang ♥


.. assalamualaikum ..
.. hye hampa-hampa suma ..
.. hari nie kan, tak tau la apa yg merasuk miRmiR ..
.. rasa nak masak something lagi ..
.. masak something yg tak penah masak ..
.. dok tgk org ja masak sebelum nie ..
.. so, hari nie merajinkan diri la masuk dapur lagi ..
.. lagipon perut trasa lapar jap tadi ..
.. dah lama dah tgk adik akue tue dok masak ..
.. siap makan jgk la ..
.. sedap smpai menjilat jari jgk la kan ..
.. so, akue dgn cara dan konsep akue tersendiri, maka terhasillah ..
.. MURTABAK MEGI versi cik miRmiR ..

~tak sempat nak amek pic sendiri~
~skali tgk ada lagi~
~dua kali tgk, dah abeh disentap oleh adikku~


Bahan-bahannya.

1 paket megi (perisa apa pon takpa aihhh. ikut la apa jenis megi yg ada kat dapuq hampa yar)

1/4 paket sayur campur (sikit ja lah...akue punya paket besar punya. kalu masukkan setengah, maw loya tekak nie hah)

isi ayam atau daging cincang, udang ataupon sosej (ikut la hampa nk masuk apa pon...ketam pon boley la..gamak tak t'gamak tue, masuk ja lah isi ketam yg pnjang2 tue)

bawang besar & bawang putih. (brapa bijik tue, ikut suka hampa lah nak masuk brapa byk pon. bawang nie, hampa suma potong dadu taw. jgn masuk buah dadu tue plak suda. nnti kang msuk sepital lak)

kalau hampa nak masukkan cabai a.k.a cili besar pon boley jugak.. (nak lagi pedas & berasap, hampa masuk ja cabai hidup a.k.a cili padi ya)

garam, lada hitam

3 biji telur ayam (nak lebey pon boley. kalau hampa masukkan telur itik ka kan, akue tak tau lah cmna hasilnya..so, baik hampa guna ja telur ayam)


Cara Memasak.

1. mula-mula skali, kita baca bismillah ngn selawat moga2 menjadi hah..

2. okey, mula-mula kita rebus megi taw. rebus megi ja biar dia kembang. hampa jgn masuk dia punya perisa tue taw. rebus kosong ja. (make sure hampa masukkan air nah...satgi kang melekat, sia-sia ja lah megi hampa tue melekat kat periuk tue..gamak ada microwave, set ja dia punya time lebey kurang 2 minit nah)

3. dah siap hampa rebus megi tue, dah agak kembang tue, hampa angkat & tapis lah ya..buang ja air rebusan tue...

4. then, hampa goreng kejap sayur campur, isi ayam/daging/sosej/apa2 ja lah yg hmpa nak masuk kn, segala jenis bawang2 tue, and cabai nah... (goreng kejap ja. dah agak masak tue, angkat. jgn biar lama lak. nanti haguih lak. rugi ja...)

5. nie yang telur 3 bijik tue, hampa godek2 dia taw. sampai dia kembang. masa hampa godek2 tue, hampa masuk la garam dgn lada hitam taw. then hampa godek ja. ikut la brapa lama hampa nak pon.

6. lepas dah hampa rasa tak larat nak godek tue, hampa amek inti2 yang hampa dok goreng tadi dgn megi yg hampa dah sejat tadi (bukan susu sejat yar), hampa masuk dlm telur tue. then hampa suma kacau rata suma bahan2 tue. biar rata sumanya.

7. lepas dah rata tue, hampa bolehlah start goreng. guna minyak sedang2 jaw. alah guna ja macam biasa yg hampa dok buat telur goreng tue. xmo byk2. nanti uiii tak sanggup nak cakap aihhh.

8. lepas dah masak & garing kan, kira naik la sgala aroma tue, angkat lah murtabak hampa tue. (jgn lupa tutup api tue. dan apa lagi kemas la balik dapur hampa tue ya)

9. finally, boley la hampa sentap ya murtabak megi hampa tue.

.. selamat mencuba lah ya hampa suma ..
.. resepi org bujang macam akue nie hah ..
.. biasa-biasa ja lah ..
.. very da simple ..




nota kaki : akhirnya murtabak megi akue boley b'tanding dgn murtabak megi adik lelaki akue...hahahah...dia tak xley kutuk akue suda..SYAM, akk dah taw rahsia di sebalik murtabak megi mu wahai adikku..

0 comment received:

nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih