♥ inspirational ♥

Enjoy the moment
Yesterday is gone,
Never to be experienced again;
Tomorrow is uncertain,
A candle that burns unseen.
The present alone can be lived:
Do not seek to borrow from yesterday’s joy,
Nor entrust your happiness to tomorrow’s hands.

Text

"Jadikanku Seindah Wanita Solehah"

♥ lets exchange your link with me ♥

heartbeat

♥ my luvly followers (thanks yar u all) ♥

♥ kita bersama ♥

Daisypath Anniversary tickers

♥ bila dapur mula berasap 2 ♥


.. assalamualaikum ..
.. Wahai manusia, dengarkanlah apa yang akue akan katakan ini kerana akue tidak tahu samada akue akan berada bersama kamu semua selepas ini ..
.. wah wah, apa kena hah dgn akue nie ..
.. mode pelik sikit nie ..
.. ececeh, sejak mula memasak nie, semacam ja dia ..
.. hahaha, akue yg sentiasa poyos kn ..
.. sabar ja lah ..
.. hampa suma dah lunch ka? ..
.. akue hari nie bekfast ja ngn nasi goreng ..
.. kira pakej la tue dgn lunch ..
.. hampa-hampa suma makan kunyah leklok nah ..
.. okey2, mau bagi resepi nie ..
.. resepi karamel yg buat hri tue ..
.. akue actually main belasah ja pon ..
.. suka hati akue ja sukatan suma tue ..

~nie bukan lah karamel yg akue buat yarr~
~pinjam dari mr google~
~karamel akue agk sulit utk dipaparkn di sini~
~malu aihhh~
~dia terlalu chantek okey~


Bahan-bahannya.
Puding

1 tin susu cair/susu segar
3 biji telur ayam
(sapa taruk telur puyuh aku rembat kepala dia..kalu nak keras sikit, taruk 4 yar)
2 sudu besar gula kasar
sehujung sudu esen vanila
(hujung2 ja taw...jgn taruk mcm nk pakai perfume lak)

Karamel
1 cawan gula kasar
2 sudu besar air

Peralatan

1 loyang
1 mangkuk besar
1 pengadun
1 dapur gas
Gas memasak secukup rasa.

Cara Memasak.

1. Hampa suma tuang susu dengan esen vanilla kat dalam satu bekas, hampa panaskan sikit susu tu dulu. sampai dia suam-suam kuku gitu. lebih kurang 68 darjah celcius,
(kalu nak tepat, hampa suma sukat guna termometer taw...kat dapur akue, sorry la sgt2 takdak termometer). Jangan sampai mendidih taw, kalo mendidih hampa pakat2 la repeat step no. 1 tue taw.

2. Then hampa campuq telur dengan gula. Hampa godek2 dia. Masa hampa dok asyik sgt godek2 dia kan, hampa make sure jgn ada buih lak...satgi kang ada lobang2 lak kat hampa punya karamel tue.

3. Sekarang ni nak ajaq cmna nk wat karamel lak. hampa amik loyang, then hampa lempaq ja gula dalam loyang.
(lempaq kena berhemah ckit noh..nnti mak hampa bising lak..maw taknya, tgk hampa kerjakan dapuq dia). Then hampa panaskan loyang, godek lagi sampai dia perang sikit ja, then teruih angkat. Jgn biaq dia hanguih lak taw. Kalo karamel hanguih tak layan, pahit weh. Ok then biarkan karamel membeku, kira hampa sempat jugak la nk pi wat kija len.

4. Sementara adunan telur tadi masih bergerak,
(means hampa dok godek2 lagi la) hampa suma masuk susu yang suam2 kuku tuh sikit demi sikit kat dalam adunan telur. Biarkan sebati. Masuk susu suam2 kuku ja okey, bukan masuk kuku hampa lak..

5. Lepas hampa dah rasa adunan tue dah sebati kan, hampa angkat then masukkan dalam loyang berisi karamel tadi. Make sure hampa tutup permukaan loyang dengan alumium foil, kalo hampa nak guna tudung periuk pon bley jgk.. Then kukus adunan tadi selama 30 minit di atas api dunia. Kalau api di sana akue tak tahu, wallahualam.

6. Dah 30 minit, hampa tutup la nah api tue. Kalu rasa dapur hampa automatik, senang ja. Adjust ja 30 minit, then padam sndiri...Lepas angkat tue hampa biarkan loyang sejuk selama 5 minit baru bukak foil. Then hampa lempaq loyang masuk peti sejuk
(make masuk lah ya dlm peti ais..nnti kempunan lak hampa). dah sejuk keluarkan. Then hampa boley la sentap.

.. selamat mencuba lah ya hampa suma ..
.. maap la cheq campuq dgn bahasa cheq kat sini ..
.. hampa paham ka apa cheq dok melalut nie? ..
.. hampa buat2 paham la noh ..
.. nie gamak tak jadi, hampa punya karamel tue, hampa cuba lagi lah noh ..
.. kalu hampa malas dah nk cuba, hampa p beli ja lah ..




nota kaki : trima kasih la kat adik myBFF tue..dia la yg bagi kan resepi puding karamel nie.. disebabkan dia berjaya menghasilkannya, dah la lelaki lak tue kan..maka akue agk tercabar di situ...maka terhasil la plak karamel versi cik fadz...hik3..TQ yar en azim...nnti bagi la resepi yg t'baek punya

4 comment received:

nasrin nadirah said...

rin pon penah wat jugak :))
tapi teringin nak rase yg kak mira wat :)))

MissMeera said...

yeh...boley...nnti next sem jmput meh umah akk wat kn

pearl said...

thank for sharing the step by step.. patutpun karamel akak tak jadi, sbb akak blender sume sampai berbuih-buih.. haha

MissMeera said...

a'ah akk jgn ada buih...nnti x smooth karamel tue...slmt m'cuba ya akk :)

nuff

My Best Day

Daisypath Graduation tickers

We are Together

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
We met it was Luck! We talked it was CHANCE! We became friends it was DESTINY! We are still friends it is FAITH! We will always be friends its a PROMISE!

PERHATIAN

Ini adalah laman web peribadi. Semua kandungan adalah benar-benar kepunyaan pemilik kecuali dinyatakan sumbernya. Mana-mana idea-idea dan isu-isu adalah berdasarkan kepada pandangan peribadi pemilik. Terima Kasih